ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:261/616)

Dyniowe rogaliki z różą 130

Powinny być schłodzone. Ustawiamy najpierw prędkość 10 i czas 30 sekund, a następnie zmniejszamy prędkość do 8 i wyrabiamy przez niespełna minutę. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się jeszcze większym- podstawą od opakowania(...)złoty kolor (ok 15 minut).  Sposób przygotowania tradycyjny: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się jeszcze większym- podstawą od opakowania

Kuchnia w czekoladzie
Rolada biszkoptowa tiramisu 120

smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone(...)kakao do posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Metrowiec, ten najlepszy 74

Nowy Rok zaczynamy na słodko :) Dzielę się dziś z Wami najlepszym przepisem na klasyczny metrowiec. Jest to przepis mojej prababci i jedyne ciasto z masą budyniową, do którego mam słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto(...)cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 równe części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut ( oczywiście wszystko zależy od piekarnika

Mienta blog
Babki niezdecydowane 97

czyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa Ciasto: 370 g mąki 220 g słodziwa 3 jajka 250 ml mleka plus 30 ml 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie: płatki migdałów(...)Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ucieramy ze słodziwem. Dodajemy masło i szklankę mleka. Do masy dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy. Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut

Kucharzyca
Flatbread z pastą z pieczonej papryki (htipiti) 177

mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego majeranku (lub innych ulubionych ziół) pół łyżeczki soli szklanka jogurtu greckiego Do dzieła!!! Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (jest troszkę lepiące). Odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 5 części - każdą wałkujemy podsypując mąką (skończyła mi się pszenna więc podsypywałam żytną(...)Smacznego!!! Pasta z pieczonej papryki - HTIPITI Składniki: opakowanie sera feta 1 papryka czerwona (zastąpiłam ajwarem domowej roboty) papryczka chili lub pieprz cayenne ząbek czosnku 3-4 listki mięty Do dzieła!!! Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy ją na pół i wkładamy do piekarnika - pieczemy w 200 stopniach aż jej skórka stanie się pomarszczona i prawie czarna. Paprykę wyjmujemy, wkładamy

sierotka maRysia w kuchni
Domowa pizza 259

miski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.SOS:1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g(...)misce.DODATKI DO PIZZY300 g szynki160 g salami500 g pieczarek lub grzybów leśnych1 duża cebula400 g sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy  bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemyna blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżóweczka z jabłkami 105

czasie dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie . Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ok minuty ,dzielimy na dwie porcje i kolejno wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm  (nie musimy się ścisłe trzymać centymetra :) ) smarujemy nadzieniem zostawiając

Wypieki Rene
Fale Dunaju z truskawkami 137

kolejna niedziela za nami :/ Ale pierwsza wakacyjna. Zadowolone dzieci, przez 2 miesiące będą się wylegiwać w domu. A ja dziś zaproponuję Wam Fale Dunaju z truskawkami. Pyszny placek, który naprawdę warto zrobić. Słonecznego tygodnia :)                    -TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: powyżej(...)PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 i pół łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek MASA 1 margaryna pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół litra mleka 1 cukier wanilinowy pół czekolady

Gotuję Testuję
Podstawowe ciasto na pizzę 175

poniżej wyrośnięte ciasto po 15 minutach ciasto jest już wyrośnięte i elastyczne ma dużo powietrza więc musimy je chwilę wyrobić ,ok 1-2 minuty , dzielimy na tyle porcji ile chcemy sztuk pizzy Osobiście uwielbiam ciasto chrupiące i cienkie takie, które po wzięciu do ręki "trójkąta " pizzy nie leci z ręki jak naleśnik :) dlatego opracowałam swoją metodę :)  po rozwałkowaniu ciasta

Wypieki Rene
Samosy wegańskie po naszemu 290

obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy na niego przyprawy: od najgrubiej zmielonej do najdrobniej zmielonej (kolendra, pieprz, imbir, cynamon, asafoetida, kurkuma). Smażymy mieszając ok. 1 minutę. Warzywa przesypujemy do miski. Solimy. Dodajemy przyprawy z olejem. Mieszamy. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy(...)sól. Wlewamy szklankę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto stopniowo dodając resztę wody. Ciasto będzie miało właściwą konsystencję kiedy przestanie się kleić do rąk.  Ciasto wałkujemy do grubości ok 3 - 4 mm. Dzielimy na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu. Składamy wzdłuż przekątnej przygniatając palcem farsz do przekątnej. Zlepiamy krawędzie.  Powstałe samosy smażymy

Weganka gotuje
Ciasto kruche - najprostsza tarta jabłkowa z malinami 271

Startujemy! Po wielu przejściach z łączem internetowym, domeną, serwerami, zatokami witam Was w końcu na stronie przepisem. :) Z okazji niedzieli zapraszam Was na pachnące wanilią kruche maślane ciasto - tartę pełną jabłek i malin. Zachęceni? Jeszcze nie? Dodam,że jest naprawdę prosta w wykonaniu i pyszna! Tarta jabłkowa z malinami Składniki: a)kruche ciasto 1 kostka schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki

U Fiolki
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 208

ściereczką i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości. Gdy ciasto już urośnie (czyli po około 1,2-2h) wyjmujemy je na blat, dzielimy na połowę, a każdą połowę na 5 równych części. Nie trzeba ciasta podsypywać przy formowaniu mąką, jest tłuste i miękkie, nie przykleja się do stolnicy. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując

Karo in the Kitchen
Karmelowe ciasto z orzechami. 259

kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy dzielimy na 2 części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto musi być równo wyłożone, dość cienka warstwa.  Pieczemy 25 minut w temp. 160 - 170 stopni C.  Grzanie dół + termoobieg. Ciasto całkowicie

SMYKWKUCHNI
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 181

wodą. Jeszcze przed formowaniem knedli nastawcie sobie duży garnek z osoloną wodą. Doprowadźcie ją do wrzenia. Knedle nie lubią długo czekać na gotowanie– ciasto wilgotnieje od nadzienia. Naszykujcie sobie mocno posypaną mąką deskę i do dzieła!   Knedle powinno się formować w miarę szybko. Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie

Karo in the Kitchen
Serniczek z malinami na zimno 412

Z okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej »

Ana Mari's world