ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:258/616)

Jogurtowe muffinki 121

kilka razy zamieszać łyżką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, dać z 2-3 kuleczki czekoladowe, przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec ok 25 minut. Miłej niedzieli

pink envelope
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 205

czekolady nie istnieje. Coś do czego mam absolutną słabość. Coś co cudownie poprawia nastrój. I w dodatku coś, co jak większość genialnych przepisów, jest ponoć absolutnym dziełem przypadku! Pewna amerykańska gospodyni piekąc ciasto czekoladowe zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia (i chwała jej za to!). Ciasto nie wyrosło tak, jak oczekiwała, ale postanowiła go nie wyrzucać i podała pokrojone

KUCHARNIA
Faworki na piwie 94

sól i masło. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Zawijamy w folię i przez godzinę chłodzimy w lodówce. Po wyjęciu ciasto zagniatamy jeszcze raz a następnie  dzielimy na 3 – 4 części i każdą rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej, cały czas podsypując mąką. Po rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty  o szerokości

Na słodko lub wytrawnie
Knedle ze śliwkami 162

twaróg i rozdrabiamy go za pomocą widelca. Dodajemy ziemniaki, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy mąki.Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo

kulinarnyJa
Kopytka z kozim serem 147

kozim serkiem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy mąkę i jajko, całość zagniatamy na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na części i z każdej formujemy wałek o grubości palca. Wałek lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 143

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w 

Basia w kuchni
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 215

najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g

Kitchens Alphabet
Bułki do hamburgerów 140

jedną stronę, aż wszystko się połączy. Wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto – jeśli jest lepiące podsypujemy dodatkową mąką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić powietrze. Dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułki i układamy na blasze z kilkucentymetrowymi odstępami. Zostawiamy nakryte ściereczką na 45 minut. Po tym czasie jajko roztrzepujemy z łyżeczką oleju

Poezja smaku
Domowe bułki do hamburgerów 156

Następnie dodajemy jajko, sól i 2,5 szklanki mąki. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, dosypując więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 221

szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 425

szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki drożdżowo- kruche 265

ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy rogaliki. W tym celu z ciasta za pomocą wałka formujemy okrąg, dzielimy na trójkąciki i układamy dżem, następnie rolujemy. Pieczemy okolo 35 minut w nagrzanym piecu. Uwaga: nie nakładajcie zbyt dużo dżemu tak jak ja, bo się będzie wylewał

SMYKWKUCHNI
Jamie, Jamie, Jamie... 173

marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy z mleczkiem kokosowym i proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli. Ugniatamy ciasto, gdy jest już dobrze wyrobione dzielimy na 8 części, każdą z nich wsadzamy do podwójnej papilotki i gotujemy na parze (Jamie pisał o ok. 10 min jednak moim zdaniem to za krótko - bułeczki

Brzuszki Łakomczuszki
Rogaliki z Nutella ;) 352

mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół

Czerwona Porzeczka
Piernik staropolski - część 2, pieczenie 189

tego dzisiaj tylko uzupełnienie obiecanego przeszło miesiąc temu wpisu.Składniki:gotowe ciasto na piernik staropolski (z tego przepisu)600-800 g domowych powideł śliwkowychPolewa czekoladowa:200 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)60 g masła100-200 g orzechów włoskich do posypaniaCiasto, które już dojrzało odpowiednią ilość czasu dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdą na ok. pół centymetra i wkładamy

Food Square