ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:260/616)

Słodkie bułeczki mleczno-maślane 254

ściereczką i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości. Gdy ciasto już urośnie (czyli po około 1,2-2h) wyjmujemy je na blat, dzielimy na połowę, a każdą połowę na 5 równych części. Nie trzeba ciasta podsypywać przy formowaniu mąką, jest tłuste i miękkie, nie przykleja się do stolnicy. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując

Karo in the Kitchen
Karmelowe ciasto z orzechami. 284

kardamonu zmielonego W/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy dzielimy na 2 części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto musi być równo wyłożone, dość cienka warstwa.  Pieczemy 25 minut w temp. 160 - 170 stopni C.  Grzanie dół + termoobieg. Ciasto całkowicie

SMYKWKUCHNI
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 225

wodą. Jeszcze przed formowaniem knedli nastawcie sobie duży garnek z osoloną wodą. Doprowadźcie ją do wrzenia. Knedle nie lubią długo czekać na gotowanie– ciasto wilgotnieje od nadzienia. Naszykujcie sobie mocno posypaną mąką deskę i do dzieła!   Knedle powinno się formować w miarę szybko. Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie

Karo in the Kitchen
Serniczek z malinami na zimno 440

Z okazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Sernik z brzoskwinią 184

cukrowej zalewie. Całość bardzo syta, świąteczna i orzeźwiająca. Polecam! Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Dodatkowo(...)sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników.        Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.    WYKONANIE: ciasto kruche .de   ½ masy serowej       brzoskwinie ½ masy serowej     ½ ciasta kruchego   pieczemy ok. 1 h 10 min w temp 180 stopnu.   zostawiamy

Domowe ciasta
Ciasto Flamengo 577

piękną słoneczną niedziele. Wiosna to pora roku, która napełnia nas optymizmem, dodaje energii i motywuje do podejmowania działań. Mnie dziś zmotywowała do przygotowania pysznego przekładanego ciasta Flamengo. Zapewniam, że z filiżanką aromatycznej kawy ciasto smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, ½ łyżki octu, ½ łyżki proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szarlotka 239

grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka

Salonik smaków
Śląski skubaniec z wiśniami 176

Sposób przygotowania: 1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała. 2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce. 3.  Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 150

cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.   Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 90 min Czas całkowity 2 godziny   Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru

Apetyt na Zielone
Mazurek różany z czekoladą 224

żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie, następnie dzielimy je na dwa blaty. Masa różana:  Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż roztopią się i połączą w gładką masę. Oczywiście mieszamy od czasu

Panda i jej świat
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 274

brzegu krążki. Farsz nakładam łyżeczką do herbaty, nabieram pokaźną porcję na każdy poszczególny placuszek, sklejam w wąski rancik. Nie wałkuję naraz za dużo ciasta, aby nie schło, ponieważ gorzej się wówczas skleja, ale gdyby tak się działo, można lekko zmoczyć brzeg wewnętrzny  ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić

I tu będę miała takie te
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym, Konfiturą i Bananami 161

Tort, który w krótkim czasie zrobiłam trzy razy z rzędu. Tort, który zagościł w naszym repertuarze ciast na stałe. Przepisem, na to czekoladowe cudo dzielę się dzisiaj z Wami. Blaty są mocno czekoladowe, wilgotne, z dodatkiem kawy… Przełożone konfiturą porzeczkową, bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem masła orzechowego smakują wyśmienicie. Tort jest ciężki, sycący ale nieprzesłodzony. Dla mnie poezja

Made By Mom And Son
Rogale marcińskie 175

smak wszystko wynagradza :) Polecam Wam bardzo i niech Was nie zraża fakt, że przygotowanie rogali jest czasochłonne, bo "czasochłonne" nie oznacza "trudne". No to do dzieła :) Składniki (na 16 dużych lub 24 mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto kokosowe z porzeczką 113

posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wkładamy na 30-40 min do lodówki do schłodzenia. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem.  Białka  ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca. W oddzielnej misce łączymy pozostałe składniki, dodajemy

kulinarne odsłony pati
krucho-drożdżowe rogaliki z morelowym nadzieniem 195

zajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży to ciasto nie musi wyrastać. Tak więc maksymalnie godzina i mamy całą tacę ciasteczek. Nie czekajcie do niedzieli, zróbcie już dziś! Składniki na około 35-40 sztuk na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 250 g masła dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania