warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu
Apetyczna babeczkaWodę zagotowujemy z masłem, a następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką(...)kremówkę (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Krem dzielimy na dwie równe części.Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą
Słodka StronaTo jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim
Maminek kulinarnywsypałam i... dalej trzeba było eksperymentować, by nie wyrzucić składników. Na początku był, to jedynie placek pół-na pół śmietana i mleko, a później...moje ulubione ciasto z owocami. ... ten mały paluszek wskazuje dzieło swoich rączek ;) ... Składniki: 1 kostka margaryny (250 g) w temperaturze pokojowej 5 całych jajek 3/4 szklanki śmietany kremówki (30%) 3/4 szklanki cukru kryształ 1 opakowanie cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mieszanki owocowej (mrożona)+ mąka do obsypania, ale w sezonie świeże owoce około 2 szklanki 6 kostek białej czekolady cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy jajka, ciągle miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po trochu mąki, następnie wlewamy trochę śmietany
Słodkie okruszkijajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie
Słodkie okruszkimiskę z ciastem możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę . Po 40 minutach formowanie pączków : Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką , przerabiam kilka razy i dzielę je na 16 w miarę równych kawałków ( żeby łatwiej było mi je podzielić z ciasta formuję wałek ). Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę , turlając
Uwaga Babcia Gotujejajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie
Słodkie okruszkimasło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Masę dzielimy na dwie lub trzy części (aby wygodniej nam się rozwałkowywało ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Ciasto wałkujemy na grubość
Słodka StronaPowinny być schłodzone. Ustawiamy najpierw prędkość 10 i czas 30 sekund, a następnie zmniejszamy prędkość do 8 i wyrabiamy przez niespełna minutę. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się jeszcze większym- podstawą od opakowania(...)złoty kolor (ok 15 minut). Sposób przygotowania tradycyjny: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników. Ponownie siekamy i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy woreczkiem foliowym i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na okrąg o grubości ok 2mm. Od dużego talerza (ja posłużyłam się jeszcze większym- podstawą od opakowania
Kuchnia w czekoladziesmak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone(...)kakao do posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10-15 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nowy Rok zaczynamy na słodko :) Dzielę się dziś z Wami najlepszym przepisem na klasyczny metrowiec. Jest to przepis mojej prababci i jedyne ciasto z masą budyniową, do którego mam słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto(...)cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników. Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 równe części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut ( oczywiście wszystko zależy od piekarnika
Mienta blogczyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa Ciasto: 370 g mąki 220 g słodziwa 3 jajka 250 ml mleka plus 30 ml 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie: płatki migdałów(...)Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ucieramy ze słodziwem. Dodajemy masło i szklankę mleka. Do masy dodajemy mąkę z dodatkami i mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy. Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut
Kucharzycamąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego majeranku (lub innych ulubionych ziół) pół łyżeczki soli szklanka jogurtu greckiego Do dzieła!!! Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (jest troszkę lepiące). Odstawiamy na 40 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 5 części - każdą wałkujemy podsypując mąką (skończyła mi się pszenna więc podsypywałam żytną(...)Smacznego!!! Pasta z pieczonej papryki - HTIPITI Składniki: opakowanie sera feta 1 papryka czerwona (zastąpiłam ajwarem domowej roboty) papryczka chili lub pieprz cayenne ząbek czosnku 3-4 listki mięty Do dzieła!!! Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy ją na pół i wkładamy do piekarnika - pieczemy w 200 stopniach aż jej skórka stanie się pomarszczona i prawie czarna. Paprykę wyjmujemy, wkładamy
sierotka maRysia w kuchnimiski, dodajemy sól i rozdrobnione drożdże.Robimy wgłębienie, dolewamy oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę mleka z wodą. Zagniatamy ciasto przez około 10 min. po czym dzielimy na dwie równe części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.SOS:1 słoiczek koncentratu pomidorowego z ziołami (210g(...)misce.DODATKI DO PIZZY300 g szynki160 g salami500 g pieczarek lub grzybów leśnych1 duża cebula400 g sera żółtego1 słoiczek papryki konserwowej (ok.300g)1/2 słoiczka czarnych oliwek (75g) Kiedy ciasto już wyrośnie smarujemy blaszkę do pizzy (34 cm) oliwą i posypujemy bułką tartą. Jedno nasze ciasto wałkujemyna blaszce i nakłuwamy widelcem. Możemy też oczywiście zrobić pizzę na zwykłej blasze
Moje Kuchenne Rewelacje