ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:264/616)

Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 212

ciasto przestanie lśnić. Gotowe ciasto oprószamy z wierzchu mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na 1 cm placek, wzdłuż jednego boku nakładamy część farszu i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy wałek

Rozpustne gotowanie
Malinowa pantera 263

masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa budyniowa: 3 szklanki mleka(...)przecieramy na sitku, by pozbyć się pestek.  Do musu malinowego dodajemy żelatynę i podgrzewamy mieszając aż żelatyna się rozpuści. Wykładamy na poprzedni placek i przykrywamy ostatnim. Ja swoje ciasto dodatkowo udekorowałam rozpuszczoną czekoladą

Cynamonowe szczęście
Faworki z piekarnika 147

lodówki na stolnicę i ciasto kilka razy siekamy nożem, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.   Zagniatamy i dzielimy na dwie części.Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.   Radełkiem lub nożem tniemy ciasto na paski, w każdym robimy nacięcie i przekręcamy.   Faworki układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
MUFFINY CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM Z OWOCÓW LEŚNYCH I OWOCAMI 134

ostatnio pisałam ogarnęło mnie totalne muffinkowe szaleństwo! W ostatnim czasie muffinki piekę chyba nawet częściej niż ciasta. Kombinuję ze smakami, nadzieniami dekoracją tworząc pyszne małe dzieła sztuki. Dziś mam dla Was przepis na te, które ostatnio totalnie podbiły moje serce i trafiły na listę TOP 3 stając się jednymi z ulubionych. Czekoladowe ciasto muffinkowe wypełnione leśnym nadzieniem z dodatkiem owoców

Ostra na Słodko
Domowa pizza z pieczoną dynią, rozmarynem, fetą oraz świeżą rukolą. 150

wyrasta, możemy zająć się naszą dynią. Upieczona obieramy ze skóry, do miąższu dodajemy 2-3 łyżki oleju,blendujemy  doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrośnięte ciastko, dzielimy na 3 części, każdą po kolei rozwałkujemy, na ciasto nakładamy naszą dynię, plastry salami, pokruszoną fetę, posypujemy świeżym rozmarynem. Nagrzewamy piekarnik wraz z blachą do 200 stopni. Ja moją pizze układam na desce

Basia w kuchni
Szarlotka sypana 228

Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Można zważyć lub odmierzyć na oko. Blaszkę wielkości 23 x 34cm (lub mniejszą, jeśli ciasto ma być wyższe) wykładamy papierem pergaminem. Zimne masło dzielimy na 3 części: 1 x 50g i 2 x 100g. Najmniejszą część masła trzemy lub kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych

Smakowy Raj
Piernikowy wstępniak 122

Zeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je powtórzyć, albo wyjść ciut dalej..ale o tym kiedy indziej. Składniki(...)przyprawą, solą. W mleku rozpuścić sodę i dodać do mąki. Następnie wbić jajka. Gdy przestygnie miodkowa zaprawa należy dodać ją do sypkich składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość płynne. Następnie przekładamy je do kamionki, lub stalowej miski i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na leżakowanie w zimnym miejscu. I tak aż do świąt. Piec można tydzień wcześniej

Karczma Honorietty
Faworki Z Piwem 81

rozpuści. Do drugiej miski wsyp mąkę dodaj zmiksowane żółtka oraz piwo wyrób do uzyskania gładkiego ciasta, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto nie grubiej niż 1.5mm , wytnij kwadrat, który później dzielisz na prostokąty około 3/10cm. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jeden koniec i wywiń przez środek. Tak przygotowane ciasto wrzucaj na rozgrzany olej

Dziś Ja gotuje
Pączki francuskie z lukrem pomarańczowym 132

Dzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody   1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania

Gosia gotuje
Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga 176

internecie, robiło go, a może zajadało się nim i nie będzie to dla Was nic nowego, lecz wychodzę z założenia, że genialnymi przepisami należy się dzielić. Z tego powodu, postanowiłam opublikować to ciasto, gdyż moim znajomym bardzo smakuje, a również świetnie sprawdza się do przyrządzenia "na szybko". Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś "Międzynarodowy Dzień Bez Diety", więc

Be Fit Be Strong
KOSTKA TIRAMISU 179

tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć(...)Uważamy, aby nie przebić śmietany. Ubitą śmietaną w 3 partiach dodajemy do serka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Powstały krem dzielimy na 2 części. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy kawą wymieszaną z likierem. Wykładamy jedną część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znów powtarzamy nasączenie i krem. Wierzch ciasta posypujemy (przez

cool and minty
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 130

Pierwsza niedziela w moim nowym królestwie. Nowe królestwo jest mniejsze od poprzedniego :( wprawdzie mogę w nim więcej upchnąć po szafkach, ale blatu roboczego zdecydowanie za mało. Może i to lepiej. Nie będę robiła 5 rzeczy na raz, tylko 3 :D Dzień rozpoczęły przepyszne placki żytnie z jagodami. Wyjątkowo na kefirze i tylko z pełnoziarnistej mąki żytniej. Wyszły idealne(...)sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności od wielkości formy. Ja piekłam 25 minut w formie

Kucharzyca
Tarta z brokułami 160

masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, brokuł, 10 dag sera żółtego. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto.     Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Różyczki brokuła dokładnie osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i układamy na cieście. Całość posypujemy startym żółtym serem. Tartę wkładamy

paapilotkaa
Chleb orkiszowy ubijany 161

muszę przyznać, że połowę zjedliśmy, jak tylko wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie mi wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie,  myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-).  Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje  na 1 bochenek Składniki(...)końcówką do ubijania białek, tak długo, aż ciasto ni będzie się przyklejało do boków miski, Miskę dokładnie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto delikatnie wyjmujemy z miski i kładziemy na omączonym blacie. Z góry również delikatnie posypujemy je mąką i dzielimy na dwie równe części. Następnie, uważając

Kulinarne przygody Gatity
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 132

jabłkami, śliwkami, morelami czy gruszkami, z ciastem kruchym czy też z francuskim) i jedną z takich wersji za sprawą wspomnianej Merry Berry dzielimy się dzisiaj z Wami – tarta tatin ze śliwkami i marcepanem na cieście francuskim Składniki: - 125g ciasta francuskiego - 120g marcepanu - 600g śliwek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki cynamonu Forma o średnicy 24cm. Zaczynamy od śliwek. Myjemy

Kuchenne Wariacje
Millefeuilles z owocami czyli napoleonka inaczej 173

czasie zdejmuję kratkę i papier i odwracam ciasto aby dopiekło się z drugiej strony ok. 10 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto wykładam na blat i ostrym nożem odkrawam brzegi a pozostałą całość dzielę na 3 części.Ubijam śmietanę i mieszam z kremem.Nakładam pół kremu na jeden kawałek ciasta, układam owoce, nakładam drugi kawałek dodaję resztę kremu

UgotujmyTo.pl
Rogaliki z marmoladą 231

2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy ją na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Koło dzielimy na szerokie trójkąty. Przy "podstawie trójkąta" kładziemy łyżkę marmolady i zawijamy ciasto w stronę wierzchołka UWAGA NA WYPŁYWAJĄCĄ MARMOLADĘ!!! Pierwsze mogą nie wyjść tak jak mi ale potem się wprawisz ;). Rogaliki można posmarować z wierzchu

Gotuj Z Muzyką