rozpuścić w brytfannie. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie chce się połączyć dodawać po troszku wody. Następnie, gdy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy je cieniutko i dzielimy na pasma które nacinamy delikatnie na środku, jeden koniec przeciskamy przez nacięty środek. Wrzucamy przygotowane pasemka do smalcu i smażymy aż się delikatnie zarumienią
Cukier&Pudernaszego synka, który wzroku nie odrywał od pisaków. Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim
Lawendowe Niebocynamon - mieszamy.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i łączymy pozostawiając. Gotowe ciasto w misce pod przykryciem na około 1,5 h.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąka, następnie dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy a następnie pleciemy z nich coś na kształt warkocza, tylko z czterech części i odstawiamy
Słodkie Przyjemnościhakami, jak zacznie odstawać od miski, to wyrabiamy chwilę ręcznie, żeby było gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia domowa Animikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia
Kuchnia domowa AniPRZYRZĄDZENIA: W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki. Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut. Dzielimy na 6 części i formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy
Ostra na SłodkoDosypujemy mieszankę ziaren. Stopniowo dosypujemy szklankę mąki i wyrabiamy właściwe ciasto.Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte wygląda tak: Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.Formujemy bochenki i przekładamy do posmarowanych tłuszczem blaszek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem
Maminek kulinarnypotrzeby dodajemy odrobinę maki. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek o średnicy około 20 cm.Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około
Kulinarne przygody GatityPamiętam taki obrazek z dzieciństwa: "Niedziela. Na obiad rosół. Moja mama ugniata ciasto, z którego powstaje makaron. Zawsze się wtedy zastanawiałam po się tak męczy, skoro makaron można kupić?" Teraz już wiem. Własnoręcznie wykonany jest po prostu o niebo lepszy. Wykonywany na naturalnych składnikach, bez dodatku środków spulchniających, mączki makaronowej (semoliny) i nadmiernej ilości wody. Pokusiłam się
bastalenadopiero szybko znikają Zresztą spójrzcie sami jakie pyszności A to tylko niektóre produkty dostępne w ofercie Gotowi na pyszny przepis na pizzerinki? Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy (np. z tego(...)potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół). Wyrośnięte ciasto przekładamy na matę lub lekko oprószony mąką blat, jeszcze chwilę wyrabiaj (można też wyrobić ciasto od razu w misce, lekko oprószając ręce mąką). Dzielimy na części. Z każdej formujemy w dłoniach placek (dłonie można posmarować lekko olejem). Moje są grubsze, bo takie
Słodkie okruszkiosuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek
Rozpustne gotowaniepudru 250 g margaryny Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon cukier z prawdziwą wanilią 5 białek szklanka cukru 3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Jabłuszka obieramy
Pelusiowa Kuchniaplacki z owocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży świeżych 175 ml letniego mleka 2 jajka 70 gr roztopionego
Mia Cucina Sofietatakowego cukru. Białka ubijamy na sztywno i również łączymy z masą makową. Na koniec dodajemy roztopione, wystudzone masło i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto, które odpoczywało w nocy w lodówce, wyjmujemy na blat i dzielimy na 6 równych (lub chociaż w miarę równych ;)) części. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy w prostokąt o grubości około 5 milimetrów. Smarujemy(...)końcówek pod spód (zdjęcie może wprowadzać w błąd, zrobiłam to odruchowo :/) Odstawiamy ciasto na około pół godziny do ponownego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Makowce układamy w nieznacznych, ale jednak odległościach od siebie i pieczemy około 45- 50 minut. Studzimy na kratce i dzielimy się przysmakami z rodziną
Kuchenna Kontrrewolucyaprzepis na to przepyszne ciasto pochodzi od mojej rodziny.Jest niesamowite w smaku.Bardzo gorąco go polecam. śliwki-mogą być z kompotu,suszone itp.(ja dałam z kompotu) 12 dag.masła 10dag.cukru szczypta soli 15 kropel zapachu migdałowego 10dag.masy marcepanowej(...)jajka 20dag. mąki pół torebki proszku do pieczenia 25.dag.kremówki 3 dag.płatków migdałowych 1 cukier waniliowy pół łyżki cukru pudru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śliwki myjemy,suszymy,dzielimy na cząstki.Usuwamy pestki jeśli posiadają. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag cukru,aromatem i szczyptą soli.Masę marcepanową kruszymy,dodajemy do masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki