ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:267/616)

Przepis na kopytka 199

dużym garnku (wodę należy dobrze posolić). Gdy woda zacznie się gotować, to zmniejszyć jej temperaturę (woda ma się delikatnie gotować, aby kopytka się nie rozpadały). Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę (blat). Dzielimy je na kilka części np. 5-6. Z każdej części formujemy wałek grubości palca (powinien być ładnie obtoczony w mące). Wałek lekko spłaszczamy i tniemy ukośnie tworząc

Słodkie okruszki
Bułki z jajkiem 146

ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane wcześniej jajko. Zawijamy jajka i układamy zawinięciem do spodu. Tak przygotowane przykrywamy

chleba naszego
DROŻDŻÓWKI 154

Śniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu...  ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik.  SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju

wege i kropka
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 243

misie przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce, na ok.2-3h. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką, dzielę na 8-10 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik

Smaczne Zdrowe
domowe rogaliki śniadaniowe 153

kulę. Wkładamy ja do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60- 90 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 93

Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy razem z resztą składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Formę - blachę (będą potzrebna dwie) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej

Posadzone i zjedzone
Blok czekoladowy 139

koniec tygodnia, jak poprzednio zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania C iasta na niedzielę . Tym razem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym   kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym

Kuchnia u Krysi
Bułeczki z prażoną cebulką 123

dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2474

odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i w razie potrzeby solą. Mieszamy z masłem i żółtkiem. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.  Podsypując mąką formujemy dwa wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości około 4 cm. Tak przygotowane

cool and minty
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 119

mąki 1,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka suchych drożdży Mąkę przesiwamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól i letnią wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce

Marder&Marder Manufacture
Nakrapiane babeczki (jajeczka) 202

Babeczki, muffinki… Bardzo lubię takie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt .Babeczki upiekłam w formie powitalno

Słodkie okruszki
Plecione obwarzanki drożdżowe z marcepanem. 157

jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków o szerokości około 4 cm. K ażdy pasek smarujemy marcepanem i zwijamy w rulon po długości. Rulon przecinamy wzdłuż przez środek i przeplatamy

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoleonka 143

margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Masa: 1 masło 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 114

folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności

Karo in the Kitchen
Bułki wrocławskie z kefirem 138

przyspieszamy go bo efekt będzie marny. Kiedy jednak skusicie się by upiec domowe bułki z pewnością będziecie wracać do nich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :) Bułki wrocławskie z kefirem(...)ciasto (wyrabiałam robotem z nakładką do ciasta drożdżowego) wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie się lepić - będzie elastycznie.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę do podwojenia swojej objętości (ja wstawiam do miski lub zlewu wypełnionego gorącą wodą).   Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, formujemy walec i dzielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki