ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:267/616)

Puszyste bułki pszenne bez drożdży – sprawdzony przepis 111

miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy łyżką. Do suchych produktów wlewamy mokre. Ręcznie albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy przez chwilę ciasto. Następnie podsypujemy je delikatnie mąką i dzielimy na pół, a każdą połówkę na trzy części. Formujemy okrągłe bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem nacinamy bułki na krzyż i posypujemy ziarnami

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z wiśniami i wiórkami kokosowymi. 179

Ostatnio na niedziele upiekłam taki sernik. Trochę pokombinowałam, na ciasto wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Dolałam też odrobinę likieru kokosowego dla podkręcenia smaku :) Całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszło całkiem nie źle :) Dlatego polecam. Bardzo lubię serniki i dość często je piekę. Wymyślam i kombinuje

Agusiowe smakołyki
Przeprowadzka do Anglii 143

Kiedy zdecydowałam się przenieść do Anglii wiedziałam, że będę musiała na dłuższą chwilę porzucić gotowanie. Niestety wynajmowanie pokoju w domu z pozostałymi sześcioma osobami (gdzie dzielimy kuchnię) nie sprzyja przyrządzaniu czegokolwiek. O cieście nawet nie wspominam, bo rzucam okiem w stronę piekarnika i chyba dawno nie miał bliskiego spotkania z jakimś środkiem czyszczącym. By jednak […] Artykuł Przeprowadzka do Anglii

Pink Envelope
Drożdżówki ze śliwkami 108

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)mleko kokosowe. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą

Lamarida.pl
Odrywany chleb z ziołami 160

czasie powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, drobno siekamy zioła, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem i szczyptą soli. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt, który smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy ziołami i serem, a następnie kroimy na mniejsze "prostokąty". Prostokąty składamy

Smakowity Blog Kulinarny
Piwne ciasteczka 164

mąki gęsty dżem (u mnie powidła śliwkowe Stovit) Z mąki, tłuszczu i piwa zagniatamy kruche ciasto, można je schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm i dzielimy na kwadraty (moje miały bok ok 4 cm). Na środek każdego kwadratu nakładamy dżem, a następnie zlepiamy rogi do środka. Układamy na blasze wyłożonej papierem

Cynamonowe szczęście
Ciastka z Figami 108

firmy HELIO Natura WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki. 2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem. 3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na 2 części, po czym każdą z tych

Dziś Ja gotuje
Chaczapuri 1979

pracować.  Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej, resztę wody letniej i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na deskę, zagniatam je i dziele na cztery części. Każdą część rozciągam na kształt jajka, owalny. Końce sklejam żeby wyszły łódeczki. Ser feta i mozzarelle, kroję i mieszam. Dzielę na 4 części

wesoła kuchnia
Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 185

jest dodajemy łyżkę twarożku naturalnego (takiego na kanapki, drobno mielonego) lub żółtko i dokładnie mieszamy.      W dużym, szerokim garnku grzejemy osoloną wodę. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować, następnie dzielimy na 4 części. Każdą część dzielimy na 14 równych kawałków, który kolejno wałkujemy na placuszki o średnicy szklanki. Na każdym placuszku układamy porcję farszu i sklejamy

Rozpustne gotowanie
Przepis na kopytka 243

dużym garnku (wodę należy dobrze posolić). Gdy woda zacznie się gotować, to zmniejszyć jej temperaturę (woda ma się delikatnie gotować, aby kopytka się nie rozpadały). Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę (blat). Dzielimy je na kilka części np. 5-6. Z każdej części formujemy wałek grubości palca (powinien być ładnie obtoczony w mące). Wałek lekko spłaszczamy i tniemy ukośnie tworząc

Słodkie okruszki
Bułki z jajkiem 172

ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane wcześniej jajko. Zawijamy jajka i układamy zawinięciem do spodu. Tak przygotowane przykrywamy

chleba naszego
DROŻDŻÓWKI 184

Śniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu...  ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik.  SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju

wege i kropka
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE 272

misie przykrytej folią spożywczą w ciepłe miejsce, na ok.2-3h. Ciasto musi wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Najlepiej użyć świeżo dokarmionego zakwasu, wówczas ciasto szybciej nam wyrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany delikatnie mąką, dzielę na 8-10 części. Z każdej formuję bułkę i odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam pod przykryciem na ok. 1,5h, do napuszenia. Piekarnik

Smaczne Zdrowe
domowe rogaliki śniadaniowe 183

kulę. Wkładamy ja do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60- 90 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto formujemy w okrągły pacek i kroimy dzielimy na ok. 12 trójkątnych części. Każdy trójkącik smarujemy roztopionym masłem (opcjonalnie nadziewamy marmoladą) i zwijamy w rogalika (poniżej na zdjęciu pokazuję przykładowe zwijanie rogala). Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 128

Jeśli używamy maszyny do chleba, tłuszcz dajemy razem z resztą składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek. Formę - blachę (będą potzrebna dwie) wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy drożdżówki oddalone od siebie co najmniej

Posadzone i zjedzone
Blok czekoladowy 169

koniec tygodnia, jak poprzednio zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania C iasta na niedzielę . Tym razem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym   kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym

Kuchnia u Krysi
Bułeczki z prażoną cebulką 149

dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, na końcu wlewamy olej, wszystko zagniatamy do momentu aż ciasto wchłonie olej. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2502

odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i w razie potrzeby solą. Mieszamy z masłem i żółtkiem. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.  Podsypując mąką formujemy dwa wałki o grubości 2 cm. każdy i kroimy je na kawałki o długości około 4 cm. Tak przygotowane

cool and minty
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 154

mąki 1,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka suchych drożdży Mąkę przesiwamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól i letnią wodę i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każda z nich rozwałkowujemy i układamy na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce

Marder&Marder Manufacture
Nakrapiane babeczki (jajeczka) 240

Babeczki, muffinki… Bardzo lubię takie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt .Babeczki upiekłam w formie powitalno

Słodkie okruszki
Plecione obwarzanki drożdżowe z marcepanem. 192

jajka, i wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto, następnie wlać roztopione masło i dalej wyrabiać.Dobrze wyrobione ciasto odchodzi od ręki.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy.Następnie dzielimy na kilka pasków o szerokości około 4 cm. K ażdy pasek smarujemy marcepanem i zwijamy w rulon po długości. Rulon przecinamy wzdłuż przez środek i przeplatamy

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoleonka 181

margaryny lub masła 3 łyżki cukru 6 łyżek śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mąka ile ciasto pochłonie Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy placki i pieczemy ok 20 minut w 170 st C. Masa: 1 masło 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 151

folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności

Karo in the Kitchen
Bułki wrocławskie z kefirem 164

przyspieszamy go bo efekt będzie marny. Kiedy jednak skusicie się by upiec domowe bułki z pewnością będziecie wracać do nich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się do pieczenia :) Bułki wrocławskie z kefirem(...)ciasto (wyrabiałam robotem z nakładką do ciasta drożdżowego) wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie się lepić - będzie elastycznie.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę do podwojenia swojej objętości (ja wstawiam do miski lub zlewu wypełnionego gorącą wodą).   Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, formujemy walec i dzielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb z niebieskim serem pleśniowym, rarytas 133

tarce o małych oczkach. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zagniatamy ciasto, przykrywamy miskę folią do żywności i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny, dzielimy na połowę, rolujemy dwa wałki i okręcamy wokół siebie tworząc bochenek. Chleb przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch i boki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem

Apetyczna babeczka
Bajgle. Czas wolny. 149

ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie palcami w środku robimy otwór (o średnicy mniej więcej 2 cm). Bajgle odstawiamy na oprószonych

bistro mama
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 187

oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy na 30-35 części, z każdej formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między każdym pierniczkiem

Mango Papaja
domowe drożdżówki z dżemem z cukinii 142

rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie

Domowy Smak Jedzenia
Maritozzi, czyli włoskie bułeczki z kremem i owocami. 191

koniec dodajemy łyżkę śmietany (jeśli zależy nam by krem był gęściejszy to jej nie dodajemy). Dobrze ubity krem wkładamy do lodówki.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdego kawałka formujemy jajowatą bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w dość dużej odległości, bo bułeczki jeszcze urosną). Odkładamy bułeczki

Rozpustne gotowanie
domowe drożdżówki z serem i truskawkami 154

rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem szklanki. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką

Domowy Smak Jedzenia
Drożdzowa gwiazda 168

miski i przykrywamy folią spożywczą jednocześnie odstawiając w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (ciasto winno przynajmniej podwoić swoją objętość – moje nawet potroiło ). Kiedy ciasto nam już wyroście wykładamy na blat i dzielimy na 4 w miarę równe części. Teraz każdą z nich jeszcze moment wyrabiamy na podsypanym mąką blacie, a następnie rozwałkowujemy na placki średnicy gdzieś

Kuchenne Wariacje
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 214

przesiekamy już składniki nożem (ok. 5-10 minut) szybko sklejamy ciasto rękoma. Nie powinno się go "ugniatać" gdyż straci kruchość. Formujemy z ciasta kulę i okładamy je do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie dzielimy je połowę. Jedną połowę rozwałkowujemy na ok. 0,5-1cm grubości (można lekko podsypywać mąką jeśli ciasto tego wymaga), a drugą(...)czasie przechowujemy w lodówce. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremkami różne kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Pieczemy ciastka w 180*C ok. 15-20 minut, w zależności od grubości/kształtu/wielkości - trzeba ich ciągle doglądać. Studzimy i dekorujemy lukrem. ~białko ~150-200g cukru pudru ~barwniki spożywcze w różnych

chili & sugar
Bułka wrocławska 139

podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, lekko je spłaszczamy i dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną niezbyt cienką bułkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej bułki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki kukurydziano-ziemniaczane 105

wyrobieniu przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. A jak godzina minie to przygotowujemy stolnicę, podsypujemy ją mąką i wywalamy z miski wyrośnięte ciasto na stolnicę. Wyrabiamy przez moment i dzielimy na 9 części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture
Bułki pszenno-żytnie ze słonecznikiem 84

minut musimy wyrabiać. Potem tradycyjnie odstawiamy przykryte szmatką do wyrośnięcia. Ale już mniej tradycyjnie wyrastać nam będzie tylko około 20 minut. Tyle wystarczy. Wyjmujemy ciasto na blat leciutko oprószony mąką i dzielimy na 16 kawałków. W innej części blatu wysypujemy sobie ziarno, które nam pozostało. Z każdego kawałka lepimy bułkę, obtaczamy w słoneczniku i odkładamy na blachę wyłożoną papierem

Marder&Marder Manufacture
Bagietki orkiszowe 115

ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. To znaczy na tyle czasu, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i z każdej formujemy bagietki. I układamy je na formie do bagietek, jeśli taką mamy. A jak nie mamy to po prostu

Marder&Marder Manufacture
Wegańskie Chili con carne 199

cała filozofia. Smacznego! ps. przepis na tortille na około 6 szt: 2 szklanki mąki pszennej około 120 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli Wyrabiamy ciasta, pozwalamy mu odpocząć jakieś 15 minut, dzielimy na ilość porcji, rozwałkowujemy cieniuteńko- uprzedzam, że to niewdzięczna robota. Smażymy na suchej patelni (najlepiej takiej do naleśników) około minutę z każdej strony, przewracamy i dosmażamy

greenscarf
Empanady z tuńczykiem 345

woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy

Zakręcony Widelec
Chińska potrawa 269

Pomysł na właśnie taki obiad przyszedł bardzo niespodziewanie. Początkowo na sobotę i niedzielę miała być kaczka, ale chciałam upiec ciasto, a że nie miałam wszystkich składników, to wybrałam się z mężem na większe zakupy do miasta. I to właśnie w Kauflandzie, coś mnie naszło, żeby kupić składniki na obiad w stylu chińskim. Muszę przyznać, że robi się go bardzo szybko

Passions hobbies life
Babcine chruściki 654

rozpuścić w brytfannie.  Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie chce się połączyć dodawać po troszku wody. Następnie, gdy ciasto jest gotowe  rozwałkowujemy je cieniutko i dzielimy na pasma które nacinamy delikatnie na środku,     jeden koniec przeciskamy przez nacięty środek. Wrzucamy przygotowane pasemka do smalcu i smażymy aż się delikatnie zarumienią

Cukier&Puder
Piernikowa szopka 181

naszego synka, który wzroku nie odrywał od pisaków. Konstrukcja szopki zrobiona z brzozy przez dziadzia Tadzia, a poszycie dachu i reszta wykonania to już dzieło mojego Męża ;)Choinki również powstały z ciasta miodowego i ozdobione są lukrem cytrynowym domowej roboty.LukierSkładniki:1 białko1 szklanka cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWszystko razem ucieramy mikserem, aż do uzyskania jednolitego lukru.Polecam wszystkim

Lawendowe Niebo
Chałka korzenna 152

cynamon - mieszamy.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i łączymy pozostawiając. Gotowe ciasto w misce pod przykryciem na około 1,5 h.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąka, następnie dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na 4 kawałki które rolujemy a następnie pleciemy z nich coś na kształt warkocza, tylko z czterech części i odstawiamy

Słodkie Przyjemności
Chałka z kruszonką 216

hakami, jak zacznie odstawać od miski, to wyrabiamy chwilę ręcznie, żeby było gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko go wyrabiamy, dzielimy na 6 części, formujemy wałeczki i zaplatamy jak warkocze 2 chałki. Wkładamy je do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą keksówek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Chałka migdałowa z rodzynkami 162

mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia

Kuchnia domowa Ani
Chaczapuri imeruli 170

PRZYRZĄDZENIA:  W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki. Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut. Dzielimy na 6 części i formujemy kulki.  Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.Wszystko zależy od tego jak duże chcemy miec chaczapuri. Farsz dzielimy

Ostra na Słodko
Chleb z ziarnami 204

Dosypujemy mieszankę ziaren.   Stopniowo dosypujemy szklankę mąki i wyrabiamy właściwe ciasto.Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte wygląda tak:   Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części.Formujemy bochenki i przekładamy do posmarowanych tłuszczem blaszek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem

Maminek kulinarny
Lavas, turecki chlebek z patelni 202

potrzeby dodajemy odrobinę maki. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na  cienki placek o średnicy około 20 cm.Suchą patelnię dobrze rozgrzewamy i smażymy na niej placki po około

Kulinarne przygody Gatity
Homemade pasta 179

Pamiętam taki obrazek z dzieciństwa: "Niedziela. Na obiad rosół. Moja mama ugniata ciasto, z którego powstaje makaron. Zawsze się wtedy zastanawiałam po się tak męczy, skoro makaron można kupić?" Teraz już wiem.  Własnoręcznie wykonany jest po prostu o niebo lepszy. Wykonywany na naturalnych składnikach, bez dodatku środków spulchniających, mączki makaronowej (semoliny) i nadmiernej ilości wody.  Pokusiłam się

bastalena
Pizzerinki – pyszne mini pizze 178

dopiero szybko znikają  Zresztą spójrzcie sami jakie pyszności A to tylko niektóre produkty dostępne w ofercie Gotowi na pyszny przepis na pizzerinki?   Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy (np. z tego(...)potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół). Wyrośnięte ciasto przekładamy na matę lub lekko oprószony mąką blat, jeszcze chwilę wyrabiaj (można też wyrobić ciasto od razu w misce, lekko oprószając ręce mąką). Dzielimy na części. Z każdej formujemy w dłoniach placek (dłonie można posmarować lekko olejem). Moje są grubsze, bo takie

Słodkie okruszki
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 348

osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z chrupiącą bezą 310

pudru 250 g margaryny Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon cukier z prawdziwą wanilią 5 białek szklanka cukru 3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.  Jabłuszka obieramy

Pelusiowa Kuchnia