Trochę nierówne bo początkowo chciałam dzielić parówki na 2 później na 3, ale na 4 też jest super Składniki: parówki (niecałe 3 opakowania) ciasto francuskie (2 opakowania) ser cheddar (około 20 dag) Ciasto francuskie rozkładam i wycinam prostokąty na długość parówki i na szerokość taką, by parówkę zawinąć. Odkrawam taki prostokąt, zawijam parówkę, kroję ją na 4 równe części, układam
MojaQchnia.pldobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy
Rozpustne gotowaniedobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy
Rozpustne gotowaniekolendry- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego SPOSÓB WYKONANIA :podpłomyk - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą
Basia w kuchniDzisiaj Wielki Piątek. W tradycji chrześcijańskiej pościmy aż do Niedzieli Wielkanocnej. Jednak dzień należy zacząć od pełnowartościowego śniadania, które da nam energię na pierwszą część dnia. U nas dzisiaj bezmięsnie, ale sycąco. Naleśniki z mąki żytniej, w których ukryłam plasterek sera mozzarelli oraz jajko sadzone. 40 minut 5 sztuk składniki: ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mleka(...)bazylia wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe (jeżeli będzie za gęste, można dodać więcej wody). Usmażyć jajka sadzone. Na środku naleśnika ułożyć plasterek sera, następnie jajko. Zagiąć brzegi naleśnika i ponownie wrzucić na patelnię. Oprószyć solą i pieprzem. Po 5 minutach naleśnik jest gotowy. Świetnie smakuje ze świeżą bazylią, a po niedzieli proponujemy wzbogacić szynką Smacznego
Ania i Marcin gotująblogu - klik . I 24 lutego, w niedzielę, spokojnie i rodzinne odśpiewaliśmy 'Happy Birthday' i napchaliśmy się ciastem, uprzejmie dostarczonym przez lokalny supermaret (tak nawiasem mówiac, bo mnie energia całkiem po tygodniowym wolnym od szkoły opuściła...). Nie ma obaw - wielkie przyjęcie mamy zaplanowane na za tydzień. I dopiero wtedy będzie się działo
Lejdi of the houseolejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. - Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią- Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie
Basia w kuchniprzerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 3 paski o szerokości około 11 centymetrów (najlepiej użyć do tego linijki). Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego
Uwaga Babcia Gotujesmaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru
CookYourselfmiski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na ok 2 godziny do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów, np. koło kaloryfera). Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem dzielimy go na 8 -9 równych kawałków, po około 90 g każdy. Z każdego kawałka formujemy w dłoniach okrągła bułeczkę (naciągając brzegi ciasta
cool and mintybudynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić na 2 części - jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nią blachę a drugą zostawić na kruszonkę
sierotka maRysia w kuchniszczyptą soli, wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę(...)białek dobrze mieszamy, dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy na takiej samej blaszce co karpatkę Masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy. Robimy roladę: jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki
Gotowanie moimi oczamistolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Jeśli ciasto nie chce się zarobić dodajemy śmietanę. Wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Jedną część pieczemy samą. Na dwie pozostałe wykładamy orzechy. Pieczemy w blachach o wymiarach 25/40 wyłożonych papierem do pieczenia w temp
Pani na deserWitam Was w tą deszczową Niedzielę. 😪😪😪 Tak jak wam obiecałam zapraszam na pyszną Szarlotkę na kruchym,marcepanowym spodzie. U Mnie jest Hitem na rodzinnych imprezach. Znika błyskawicznie ;) Wszystkie dodatki,przyprawy dostępne są w sklepie internetowym Skworcu . Polecam w 100% jakość produktów jest rewelacyjna. Składniki na tortownicę: Jabłka: 1.5 kg jabłek ja dałam Lobo 2 łyżki(...)cynamonu Skworcu 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią Skworcu Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 duże jajko 200 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru np. trzcinowego Skworcu 3 łyżki Cukru Marcepanowego Skworcu 1 łyżka proszku do pieczenia Skworcu 🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰🍰 Przygotowanie: 1. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia
Gotowanie Patkinagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy do galaretki, mieszamy. Całość przelewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
VioletoweKucharzenie