ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:274/616)

Dwu smakowe fasolowe ciasto! 154

czosnek + dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego) Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników (prócz serków) i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy jeden a do drugiej drugi serek . Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki, następnie masy

Kuchenny Skrawek Nieba
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 196

wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor.  Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym 188

ciasta, zapomniałam dodać, że to bardzo łatwy i szybki przepis (jak wszystkie na tym blogu ) . Staram się, aby przepisy, którymi się z wami dzielę były jak najmniej skomplikowane, przystępne dla każdego i dziecinnie proste . Doskonałe ciasto do kawy ! Chętnie zjadłabym całe sama, co niestety się nie udało. Kawałki marchewkowego ciasta błyskawicznie zniknęły mi sprzed nosa. Właśnie odkryłam, że w naszym

Słodkie Gotowanie
Klasyczne faworki z pudrem 147

ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron.  Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło. Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego

Wanilia i Kardamon
Sycylijskie cannoli z ricottą 133

Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie przekładamy na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, dzielimy na porcje. Jedną zostawiamy do wałkowania, pozostałe odkładamy do woreczka, aby ciasto nie wyschło. Po rozwałkowaniu (cienko, na grubość ok. 2mm) wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Do smażenia cannoli służą specjalne rurki. Ja jednak takich

mojewypiekiinietylko
Pudrowane poduszeczki 117

Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie przekładamy na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, dzielimy na porcje. Jedną zostawiamy do wałkowania, pozostałe odkładamy do woreczka, aby ciasto nie wyschło. O tym, że ciasteczka urosną, jak poduszeczki decyduje naprawdę baaaardzo cienkie rozwałkowanie ciasta. Przekonałam się „na własnej skórze”. Rozwałkowane grubiej, po usmażeniu

mojewypiekiinietylko
Markizy z kremem ajerkoniakowym 147

Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie przekładamy na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, dzielimy na porcje. Jedną zostawiamy do wałkowania, pozostałe odkładamy do woreczka, aby ciasto nie wyschło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 2,5 mm (grubiej, niż na poduszeczki). Wycinamy foremką (lub szklanką) kółka

mojewypiekiinietylko
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 212

wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę, jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto.Wykonanie(...)szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Wypisz Wymaluj
Babka puchowa z lukrem różanym 148

Babka nad babkami. Ten przepis dostałam „wieki temu” od Ewy. Skrzętnie zapisany w notatniku i, jak się okazało, tak samo skrzętnie… schowany. Na niedzielę doczekał się przypomnienia. Ogólnie babki zawsze cieszą się popularnością, a takie jak ta, która zawsze się udaje – wybitnie na to zasługują.   Składniki: - 6 jaj (rozmiar L) - 250g miękkiego masła - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)wtedy robimy bez lukru różanego). Jej zaletą jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko i zawsze się udaje. Jest to jedno z niewielu ciast, przy których trzeba się bardzo postarać, aby je… zepsuć. Na niedzielę, do kawy, herbaty, kubka mleka… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Babka puchowa z lukrem różanym appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Mini Pizza - Przepis krok po kroku 321

pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Pieczarki, wędlinę oliwki kroję na mniejsze kawałki a ser ścieram na tarce. Końcowe przygotowanie mini pizzy: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na około 8-10 kawałków (ilość kawałków zależy jak duże chcemy upiec pizze). Z każdego kawałka formuję kulkę i układam na blacie lekko podsypanym mąką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chatka z piernika 190

masy.  4. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min.  5. Po 20 min dzielimy masę na parę części i kolejno rozwałkowujemy na około 4 mm - 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść na papier do pieczenia i zacząć przy pomocy szablonu wycinać części. Części lepiej wycinać już na blaszce, gdyż zapobiegnie to deformacji

Mój pomysł na
Serniko-brownie 176

dawno mnie tu nie było, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami!  Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki

Cukier&Puder
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 215

Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od miski i ręki.5. Odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, pod ściereczką),6. Gdy ciasto wyrośnie - podwoi objętość, znów wyrabiamy i odstawiamy,7. Gdy znów wyrośnie, wyrabiamy raz jeszcze, dzielimy sobie na porcję i przekładamy na papier do       pieczenia podsypany mąką,8. Formujemy prostokąt bardzo cienkiego ciasta

Wypisz Wymaluj
Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki 481

podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę na mniejsze, pod skos, w każdym robię nacięcie i przeciągam ciasto . Faworki smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać bo szybko się przypalają. Układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zostaje oprószyć

Takie tam pichcenie
Sernik bajaderka czyli jak wykorzystać nieudane ciasto 258

Zamarzył mi się sernik. Nowy przepis na sernik bajaderka powstał po części z nieudanego ciasta. Rzadko kiedy wyrzucam jedzenie. Z nieudanego ciasta lub resztek ciast przyrządzam

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania