ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:278/616)

CHAŁKA MAŚLANA 120

wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy

Kulinarne Fantazje Marioli
PIT- y 4 z załącznikami 141

wraz z odwróconą blachą lub kamieniem do pieczenia pizzy/chleba, jeśli nim dysponujemy. Oczywiście jeżeli grzejemy kamień należy piekarnik rozgrzewać dłużej niż blachę. Następnie wyjmujemy ciasto delikatnie z naczynia na omączony obficie blat.  Dzielimy na pożądaną ilość części  Rozwałkowujemy na okrągłe lub owalne placuszki. Podczas wałkowania podsypujemy dość obficie mąką. Przy pomocy dłoni lub płaskiej szpatułki, ja używam

I tu będę miała takie te
Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie 224

Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie. Ulubione ciasto na lato. Lekkie i puszyste. Pyszna, domowej roboty jagodowa galaretka nadaje ciastu orzeźwiający smak. Krajanka jagodowa znika w mgnieniu

codojedzenia
Pizza wcale nie jest trudna (dodatkowo przepis na dwa sosy) 192

ciasto będzie odchodzić od dłoni. Jak już odchodzi to wlewam oliwę i zagniatam do momentu, w którym ciasto przestanie się błyszczeć, czyli ciasto wchłonie oliwę. Ciasto  w tym momencie jest takie fajne miękkie, dzielę więc je na dwie części i z każdej formuję kulkę, które wykładam na drewnianą deskę oprószoną mąką (możesz na blat, czy co tam masz

Blondynka Gotuje
Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą 161

Krajanka z masłem orzechowym i czekoladą…Jeśli lubicie orzechowe masło, to ten super słodki i kaloryczny przepis na pewno Wam się przyda. Ciasto jest bardzo

codojedzenia
Paszteciki 115

chętni? Te paszteciki robiła zawsze moja babcia, a ja je uwielbiam po dziś dzień - tym bardziej, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :-) Do dzieła więc, jeszcze zdążycie przed sylwestrową nocą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 2 kostki margaryny 400 g śmietany  2 całe jajka 2 żółtka Margarynę dokładnie rozkruszamy z mąką - musi powstać

Czary - gary w kuchni
Ciasto brownie bounty 255

Czekoladowe ciasto brownie bounty to ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na

codojedzenia
Chałeczki 90

konsystencja była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 4 części,  każdą cześć dzielimy na 3 i zaplatamy chałeczki. 4. Kiedy mamy już wszystkie chałeczki gotowe. Przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem

Gotowanie...to proste !
Pączki z Nadzieniem Różanym 137

pozostałą mąkę, ekstrakt z wanilii i rozpuszczone masło. Zagniatamy całość, do połączenia. Odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy kilka razy, dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki (od was zależy jaka średnica). Układamy na oprószonym mąką blacie

Made By Mom And Son
Marmurkowe ciasteczka do kawy 196

nutelli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy posiekany na kawałki tłuszcz, przesiany cukier puder, żółtka i śmietanę. Całość siekamy i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 2 części, do jednej dodając kakao. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 30 minut. Gotowe jasne ciasto wałkujemy i przyklejamy łatki z ciemnego ciasta. Wałkujemy całość na grubość ok 3 mm starając się zbyt

Kuchnia w czekoladzie
Murzynek na mleku z powidłami 209

Przy niedzieli zapraszam was na pysznego murzynka z powidłami. Ciasto kusi wyglądem i zniewala smakiem. Zapraszam również na: - murzynka z pianką kokosową -  murzynka z bananami i śmietaną    Składniki : 125 gram masła 3 jaja 2 szklanki mąki pszennej typ 500 5 łyżek powideł śliwkowych  1 pełna szklanka  ksylitolu fińskiego Kłos - Pol 1 kopiasta łyżeczka sody

Różowa kuchnia
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 176

się psują i nie dość, że porcje coraz mniejsze, to jeszcze sos czosnkowy nieprzyjemnie sztuczny. Ostatni dzień weekendu, niedzielę, spędziliśmy zaś na Rynku Głównym wokół Sukiennic, podziwiając małe i duże dzieła sztuki wielkanocnej, odurzając się zapachem oscypków, rozmaitych ciast, wędlin i miodu, wsłuchując się w gwar i starając się przeżyć niezmiażdżonym przez napierający tłum turystów. Prawdziwy survival :] Co do mojej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jagodzianki drożdżowe z mrożonych owoców 188

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczane drożdżówki kokosowe 146

mleka łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z solą, wiórkami i cukrem. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn, żółtka i resztę składników. Zagniatamy na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Wyrośnięte dzielimy na 12 części, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na kolejne pół godziny

Mienta blog
Łatwe bułeczki pszenne pełnoziarniste 86

miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania