ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:287/616)

Drożdżówka z serem i śliwkami 223

Weekend rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu.  Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik

Kuchnia w czekoladzie
Metrowiec 103

Metrowiec to ciasto, które jest w mojej rodzinie od lat, więc wreszcie postanowiłam spisać go i zostawić tu dla Nas i dla Was :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 400 g cukru pudru - 400 g mąki - 20 łyżek oleju - 10 łyżek ciepłej wody - 2 łyżki kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  masa - 4 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru(...)wodę i olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao. Każde ciasto pieczemy w keksówce w 180 C przez około 30 - 40 minut. Gdy ciasto w piekarniku możemy zrobić krem. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami

Zainspirowana w kuchni
Pleśniak inaczej 205

Oddzielamy białka od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz zimną margarynę i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk należy dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, aż uzyskamy jednolity brązowy kolor. Brązową i jedną białą cześć chłodzimy przez godzinę

Cynamonowe szczęście
Tradycyjny Sernik Krakowski 274

Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow(...)mieszamy . Na końcu wsypujemy rodzynki oraz otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny . Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy przygotowany ser. Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie tworzymy kratkę na wierzchu sera. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 80 stopni i pieczemy

Słodka Strona
topione rogaliki z makiem 93

ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do dużego woreczka spożywczego, zawiązujemy. Wkładamy do dużego naczynia z lodowatą wodą i pozostawiamy, aż ciasto podrośnie i wypłynie na powierzchnię. Ciasto wyciągamy z woreczka, przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka

Domowy Smak Jedzenia
Podrasowane cebulaki 115

Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładkie , sprężyste ciasto . Gdyby było zbyt twarde , można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując cebularze . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najsmaczniejsze są niezbyt grube Każdy krążek smarujemy cienko musztardą , posypujemy tartym

Ogrodnik w podróży
Mini serniczki wielkanocne 154

Na niedzielę palmową u mnie takie smakołyki.  Kolorowe mini serniczki na zimno,bez pieczenia.  400 g twarogu z wiaderka 200 ml śmietanki 36% 2

Kolorowa kuchnia Elki
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 142

chwilkę wyrabiamy. Formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Po 40 minutach ciasto składamy i dalej przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urosło po ok. 1,5- 2 godzinach dzielimy na 2 równe części. Jeśli chcemy uzyskać okrągły bochenek wkładamy do kosza na chleb, jeśli takiego nie posiadamy możemy okrągłą miskę lub durszlak wyłożyć ściereczką

Pani na deser
BAGIETKI CZOSNKOWO - SEROWE 122

przeciskamy przez praskę. W miseczce ugniatamy widelcem masło z czosnkiem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Blaszkę z piekarnika posypujemy lekko mąką.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypana mąką i ponownie zagniatamy, dzielimy je na cztery, równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy bagietki długości naszej blaszki.  Przekładamy je na blaszkę z małymi odstępami, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Trójkolorowy sernik matcha 177

Kilka kropli ekstraktu waniliowego Wykonanie:   Spód: herbatniki należy rozdrobnić dodać masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. Studzimy w lodówce około 2h. Ciasto: Twaróg, jajka miód miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dodajemy kakao, 2 – herbata matcha, 3 – ekstrakt waniliowy ( można dodać miód, jeśli lubicie słodszą wersję). Wykonanie: Przy pomocy chochli nakładamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 153

Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i chwilę odgazowujemy. Dzielimy na 2 części i i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy nożem na 8 trójkątów. Rogaliki zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta. Wierzchołek i rogi trójkąta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki z migdałami 150

oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem

Kuchnia w czekoladzie
Wołowe mini pizze 211

Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką stolnicy na duży placek. Dzielimy go na 4 części. W każdej części zwijamy brzegi. Cebulę kroimy w kosteczkę, por w plasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dokładamy

VioletoweKucharzenie
Wegański sernik w trzech smakach 153

Przy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako

greenscarf
Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem 118

lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki tarty i nakłuwając widelcem. Wstaw do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz spód

gutfut
Grahamki 145

folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 9 równych, okrągłych bułek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia trzy rzędy, po 3 bułeczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około

Smakowity Blog Kulinarny
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 189

Mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość delikatnie mieszamy, lekko wyrabiamy dłonią i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła, im mniejszy obwód tym lepiej. Nakładamy na połowę wyciętych kół

Made By Mom And Son
Ozdoby z masy solnej 260

jednolite kolory, bo ciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia

Niebieski kubek z kawa
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 121

mąki * 2 jajka * sól, pieprz * kostka sera białego ( lubię dużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku * cebula * pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę

sierotka maRysia w kuchni
kolorowa pizza 146

papryki kukurydza oliwki zielone oregano suszone Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 239

ciepłego dodajemy cukier, masło i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jajko, sól, mąkę i drożdże. Całość zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je ponownie, delikatnie podsypując mąką. Dzielimy na 11 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem , zostawiając boki wolne. Zwijamy w rulon, rozcinamy wzdłuż (nie przecinając jednej strony). Następnie splatamy warkocz, łącząc

Made By Mom And Son
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 149

W ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu

Ostra na Słodko
Chleb pszenno-żytni z cebulką 165

sól, wyrośnięte drożdże, wsypujemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, wyrabiamy ciasto, dosypujemy cebulkę i jeszcze raz wyrabiamy. Posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe wyrosło. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy i przekładamy do natłuszczonych blaszek. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Nacinamy ostrym nożem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 229

mącznemu oryginałowi. Ma za to o wieeele kalorii mniej. Jeśli chodzi zaś o obieraczkę odsyłam Was do wujka Googla. 1. Waga kuchenna Świat dzieli się na trzy rodzaje gospodyń domowych. Pierwsze, piekąc ciasto, odmierzają mąkę na szklanki. Drugie, zagubione w różnorodnych wymiarach szklanek i zbulwersowane tym, że design użytkowy zapomniał o tym jak ważne jest, by szklanka miała

W kuchni wieczorem
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 141

podwojenia swojej objętości. Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy brzegi tworząc zgrabną bułeczkę. Drożdżówki układamy zwinięta częścią

My simple kitchen
Wigilijne paszteciki. 182

kiedy zaczną rosnąć dodajemy jajko, wlewamy do posiekanej z margaryną mąki. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 10 minut by wyrosło. Po tym czasie wykładamy połowę ciasta i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x40cm i dzielimy go na pół. Na każdą część, wzdłuż dłuższego boku, układamy z jednej strony 1/4 farszu (tak na szerokość około 2 cm), a krawędź drugiego boku smarujemy

Rozpustne gotowanie
Buchty z rabarbarem. 130

zajmie mu to więcej czasu.      W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy go na 1 cm kawałki, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto już ładnie wyrosło wykładamy je na stolnicę i dzielimy na około 20 części. Każdy kawałek formujemy na okrągły placuszek, nadziewamy 2-3 kawałkami rabarbaru z dżemem i zlepiamy jak pączki. Układamy w wyłożonej papierem

Rozpustne gotowanie
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 193

dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki.  Na środek każdego z nich nakładamy farsz pieczarkowy, na to plaster żółtego sera

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania