ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:292/616)

43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 260

ziołami i zagęszczamy sos mielonym lnem energicznie mieszając ( czynność ta nie jest obowiązkowa). Sos odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240*C. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyjmujemy je z miski. Umieszczamy je na stolnicy i dzielimy na 6 równych części ( każda porcja rozmiaru garści, tak jak na zdjęciu) Każdą część formujemy w kulkę i rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy

Symfonia Smaków
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 171

żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był owinięty. Smarujemy jajkiem, dzielimy na pół Połowę sera odkładamy (ja nie odłożyłam, bo się rozpędziłam). Jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeśli w plasterkach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche ciasteczka! 158

Pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w temp 160 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Rogaliki orzechowe: - orzechy siekamy na dość drobną miazgę Blat ciasta rozwałkuj, wytnij na nim za pomocą małej tortownicy okręgi, które dzielimy na cztery części. Powstaną nam cztery ćwiartki. Każdą smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy orzechami, możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem i rolujemy, aby utworzyły się(...)jajku a potem w miazdze orzechowej, dzięki czemu również będą miały orzechy na wierzchu.  Układamy na blaszce. Pieczemy tak samo jak te w/w/. Rolsy kokosowo orzechowe Blat ciasta rozwałkuj dość cienko w format prostokąta. Cały posmaruj roztrzepanym jajem, obsyp go obficie wiórkami kokosowymi i miazgą orzechową, dodatkowo możesz obsypać cukrem pudrem. Blat rolujemy, dość mocno ściskając, utworzy nam się

SMYKWKUCHNI
Pizza serowa na białym sosie 151

pizzy 200g sera wędzonego 2 szt. Sera mozzarella (kulki) Rukola Sposób przygotowania Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Rozrobione drożdże wlewamy, zagniatamy ciasto w trakcie dodając oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość dzielimy na pół, wyrabiamy ponownie i rozciągamy na papierze do pieczenia na wielkość dużej blaszki. Smarujemy(...)często mieszając, do momentu zgęstnienia.  Pizza: W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy dodatki. Pokrojone plastry dusimy do momentu odparowania wody, kurczaka drobno kroimy i smażymy z przyprawą. Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Sery ścieramy na tarce, a mozzarellę i cebulę kroimy w plastry. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie dodatki dzielimy po połowie i układamy warstwami na wysmarowanych spodach do pizzy. Zaczynamy

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki z kawałkami czekolady 134

Dokładnie wszystko miksujemy na jednolita masę przez ok 5 minut. Po wymieszaniu dodajemy szczyptę soli, miód oraz mleko. Na koniec dodajemy mąkę. Tabliczkę czekolady dzielimy na dwie części ¾ trzemy na tarce i dodajemy do ciasta. Natomiast ¼ kroimy na małe kawałki. Ciasto przekładamy do papilotek i posypujemy pokrojoną czekoladą. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni. Artykuł Babeczki z kawałkami

Pomysłowa kuchnia
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 88

ciasta. W tym czasie powinno było mniej więcej podwoić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski i zagniatamy jeszcze kilka razy i dzielimy na pół albo z całości robimy blat do pizzy. Jako, że ja bardzo lubię bardzo cienkie ciasto, wykładam połowę na posypany mąką blat i rozwałkowuję. Blachę wykładam papierem do pieczenia i kładę ciasto. Na ciasto po kolei

Martyna Cooks
Śmietankowe ciasto podane z macerowanymi truskawkami z miętą 170

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka starta z połowy cytryny łyżeczka esencji waniliowej szklanka truskawek Do dzieła Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do nich resztę składników (poza truskawkami). Delikatnie mieszam. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy umyte, osuszone i oczyszczone owoce. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Macerowane truskawki

sierotka maRysia w kuchni
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 186

niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło" z nagrzanego piekarnika. Jeszcze większy "banan" pojawia się na twarzy, gdy w rękę trafia nóż, który z gracją kroi nasz nasz bochenek. My, w ramach(...)miejscu. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól, gdy rozczyn podrośnie wlewamy do niego resztę mleka z masłem i olejem, 2 żółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przy ostatnim wyrabianiu dodajemy ziarna i sezam. Gdy ponownie wyrośnie formujemy pożądany kształt bochenka. Gotowy

Wypisz Wymaluj
Francuskie eklerki 174

przygotowywaniu),bałam się nawet spróbować przygotować eklerki. Bałam się, że te wszystkie jajka pójdą na marne, że ciasto oklapnie, że nadzienie nie będzie takie samo... Aż pewnego dnia znalazłam świetny przewodnik pomagający wszystkim entuzjastom francuskiej kuchni i...zabrałam się do dzieła. Instrukcje były świetne, oprócz jednej - nikt nie napisał, by nie wyjmować ciastek OD RAZU po upieczeniu z piekarnika - nauczona(...)WIEKÓW. Naprawdę z dobrym przygotowaniem i nastawieniem eklerki robi się bardzo szybko i prosto. Ale, dość pisania, zabierajmy się do dzieła!  W końcu Walenty tuż, tuż, a nasi ukochani czekają na coś wyjątkowego...! FRANCUSKIE EKLERKI Składniki: CIASTO (PATE A CHOUX) : 2 szklanki wody 1 szklanka posiekanego masła 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki, przesianej 7-8 jaj NADZIENIE

Gotowanie to kochanie
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 284

Piszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato".    Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje czarnego(...)nocy? Patrzę na męża a on leży i kwiczy ze śmiechu :)   Miłego weekendu! Ja mam w końcu zupełnie wolne dwa dni! I w niedzielę o 18.00 oczywiście dziećmi muszę się zająć :)   Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru

bistro mama
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 172

żółtku. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze

Ostra na Słodko
Roti z warzywami 177

przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy więcej wody, jeśli jest za mokre, podsypujemy je mąką. Dzielimy je na równe części, z których formujemy kuleczki. W zależności od wielkości, powinno wyjść ich ok. cztery. Rozrzucamy na stolnicy trochę mąki

Weganizm infantylny
Ciasto z kruszonki, z owocami późnego lata 278

Kruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :) Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki , która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
CIASTO Z JABŁKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 148

cynamon WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek zimnej wody. Dzielimy na 2 nierówne części, 2/3 wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25/30 cm. Podpiekamy ok. 20-30 minut w 180 stopniach(...)jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia.  ROBIMY PIANKĘ : Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń.   SKŁADANIE CIASTA :   Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Wylewamy piankę. Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni

Pani na deser
Kąski z kurczaka w cieście piwnym. 372

ostrej papryki Kamisok łyżeczki suszonej bazylii Kamisłyżka soliłyżeczka czosnku granulowanego2 łyżeczki słodkiej papryki Kamisszkl mąki pszennejolej do głębokiego smażenia  Ciasto piwne:75 g mąki pszennej 75 g mąki kukurydzianej3/4 szkl zimnego piwaWykonanie: Oczyszczone, umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części. Lotkę odrzucamy.Mąkę pszenną i kukurydzianą mieszamy razem z piwem. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.  Przyprawy łączymy

Malinowe Pocałunki