Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na
codojedzeniaMasło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej). Wracamy do kremu. Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na krem
Bazując na smakumąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je na blat obsypany mąką i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie
Gotowanie moimi oczamiJakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry. W poniedziałek Mama dodała do niego sobotniej ugotowanej szparagówki i smakował jeszcze lepiej - dlatego też postanowiłam dodać go do akcji ,,Nie marnujemy jedzenia". Gulasz nazwany jest ,,wołowym" jednak w moim wydaniu zrobiony jest(...)młody a on nie jest taki aromatyczny * tłuszcz do smażenia (smalec) * sól, kminek, ostra papryka w proszku dodatkowo ode mnie - wyszedł za rzadki: * 2 łyżki śmietany * łyżka mąki Do dzieła!!! Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę o boku ok 2 cm - R. pokroił drobniej. Oprószyć solą. Cebule pokroić w grubą kostkę. Mięso i cebulę zarumienić na patelni
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta
codojedzeniaPamiętacie przepis na Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ? Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, zachwyca zarówno kolorem jak i smakiem. Naprawdę warte polecenia. Wspominałam Wam, że upiekłam z niego rogaliki i dziś chciałam je Wam zaprezentować. Mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki na rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi: 350 g mąki(...)pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą
Rozpustne gotowanieZawsze piekę ciasto bananowe dodając rozgniecione banany do środka. Dzisiaj upiekłam ciasto bananowe tak zwane do góry nogami. Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a
codojedzeniakulę ciasta, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 40 minut. W tym czasie możemy zabierać się za przygotowanie farszu. Następnie wyciągamy nasze ciasto na stolnicę i wygniatamy je przez chwilę, w razie potrzeby możemy jeszcze obsypać mąką. Dzielimy je na 4-5 części i każdą po kolei rozwałkowujemy, jak najcieniej umiemy, ale tak by nie tworzyły się dziury, ani żeby
Be Fit Be Strongjednej szklance mąki, ciągle mieszając (mieszałam mikserem na wysokich obrotach). Po uzyskaniu gładkiej masy, ciasto przekładamy do miski nasmarowanej oliwą do wyrośnięcia. Gdy ciasto co najmniej podwoi swoją objętość wykładamy delikatnie na stolnicę, dzielimy nożem na porcje i delikatnie formujemy bagietki o długości 30-40 cm. Bagietki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i czekamy jeszcze pół godziny, by podrosły. Piekarnik
na moim stole...ciasto wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto jest już wyrośnięte nagrzewamy piekarnik razem z blachą do 220-230 stopni C. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i delikatnie wyrabiamy, następnie dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej porcji formujemy owalny chlebek nieco większy od dłoni (około 12x20 cm), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około
Rozpustne gotowanieksiążki Cukiernia Lidla. Lekko go zmodyfikowałam. Miał pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek
Dzieje kuchennej WiewiórySzpunt, działającej przy DDA „Beczka” w Krakowie, a na której znajdziecie i nasze cynamonowe muffinki z orzechami, a która odbędzie się w niedzielę 14-tego grudnia 2014 „Ciacho za Ciacho” to kiermasz ciast i książek, odbywający się na krużgankach krakowskiego klasztoru oo. Dominikanów. Celem akcji w tej edycji jest budowa szkoły dla dzieci w Koro, małej miejscowości położonej
Kuchenne WariacjePrzepyszne ciasto, idealne na lato, krajanka malinowa na super puszystym, wilgotnym biszkopcie. Lubię ciasto z galaretką na biszkopcie pod warunkiem, że biszkopt jest mięciutki. Taki właśnie
codojedzeniakonkursu: Przynieś danie na przyjęcie, czyli przygotuj danie, które sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, może to być danie główne, tort, ciasto, sałatka czy przekąska. Konkurs trwa od dzisiaj (19.05.2015) do niedzieli (31.05.2015) Przepisy wraz ze zdjęciem, proszę przesyłać na mój adres mailowy marta@mgotuje.pl z dopiskiem „Konkurs urodzinowy” W wiadomości proszę
Marta GotujeMąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony w taki sposób, aby warstwy były widoczne Pleciemy delikatnie warkocz... ... a następnie zwijamy w koło Na blachę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com