ponieważ tego nie lubi :) Przygotowaną kulkę ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Blache z ciastem wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową blendujemy. Jeżeli twaróg wyraźnie dzieli się na grudki, można go wcześniej zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia, choć nie jest to konieczne. Masę serową wylewamy
MamaOskarkaorzechy (w zależności od tego jak lubimy- drobniej lub "z grubsza") topimy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiamy. 2. Ciasto: Przesianą mąkę siekamy z margaryną oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy(...)blendera. Wlewamy do gotującego się mleka i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i dodajemy kawałki masła, mieszając dokładnie cały czas aby połączyło się z budyniem. 4. Przełożenie: Blat ciasta- masa budyniowa- blat ciasta- masa kajmakowa- blat ciasta z orzechami. Schładzamy, by lepiej się kroiło
Kuchnia w czekoladzieokoło 30 minut (niektóre źródła podają czas 1 godzinę). Ja często w pośpiechu rozwałkowuję ciasto już po 15 minutach. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 2 mm. Tniemy radełkiem (lub nożem) pasy, a następnie te dzielimy na krótsze tworząc prostokąty/rąby. W każdym kawałku robimy przecięcie w środku lekko je rozszerzając na boki (nie przewijamy ciasta
Słodkie okruszkizasypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, zagniatamy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zagniatamy delikatnie i ostawiamy jeszcze na 5 minut. Następnie dzielimy na 8-10 części, z których formujemy lekko owalne bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W wyrośniętych
Kucharzycaroztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części. Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia
Pani na deserzacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ja odstawiam to kładąc na ciepłym kaloryferze. Po około godzinie ciasto wyjmujemy z miski. Delikatnie zagniatamy przez dosłownie moment i dzielimy na części (około 4-5). Każdą z części wałkujemy na grubość około 1 cm (lub nieco mniej) i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego dajemy
Arbuziakimargaryny, schłodzonej 16 g cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe cukier puder wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy je przez ok. 30 min w lodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy
Domowy Smak Jedzeniawlewamy do miski a mąką. Na końcu dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-na pół godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na stolnicę, lekko wałkujemy i dzielimy na 12 równych części. Bułeczki spłaszczamy dłonią. Na środku robimy wgłębienie, w którym umieszczamy budyń i truskawkę. Boki bułeczek smarujemy „rozkłóconym” jajkiem. Wkładamy
Kasia i jej kobiecy światrano. Wstałam do pracy i pierwszą rzeczą jaką uczyniłam było ukrojenie solidnej pajdy placka serowego a śniadania w domu nie jadam nigdy wspomnę :D Ciasto okazało się przepyszne :D Polecam zrobić taki rarytas na niedzielę. Myślę, że goście będą zachwyceni :D Smacznego życzę :D Lidka
Pieprzyć z FantazjąWspaniały drożdżowe , mięciutki w środku i piękny z wierzchu.Chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości podaj im go na tacy.Makownik jest jak piękne dzieło cukiernika .Zobaczysz ,każdy będzie chciał przepis na to cudo!. Ciasto: ******************* 50 dag.mąki pszennej 120 ml.ciepłego mleka 120 ml.jogurtu naturalnego gęstego (5łyżek) 3żółtka L 25g.drożdży 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster szynki i nacinamy
Rozpustne gotowanieSkładniki: kalafior 1,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody pół łyżeczki proszku do pieczenia sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby kalafior
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewłoszczyznę, która zagotuje się w 8-10 min. ... Rosół mamy gotowy :) czas na kluski... Do szklanki mąki dodajemy jajko, sól, ciut wody...wyrabiamy ciasto, wałkujemy ... przesypujemy mąką i kroimy na cztery :) składamy razem... ...dzielimy na wybraną szerokość... ...i każdy kawałek po kolei kroimy na kluski... Gotujemy w osolonej wodzie 3 min. od czasu wypłynięcia. Odcedzamy, chwile hartujemy
chleba naszegomiski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek (podłużne, okrągłe, jak kto woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką
Smaki Na Talerzupszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki czy piernikowe chatki będą cieszyć oczy i podniebienia naszych gości! Lukrowane bałwanki Lukrowana choinka
Kulinarne Inspiracje