dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy ze sobą...mieszamy... ...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto... ...gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć... Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego
chleba naszegojuż niemal weekendowa tradycja. W tygodniu rzadko wyciskamy soki, ale w sobotę lub w niedzielę - obowiązkowo. I jakiś czas temu wpadłam na pomysł, że z odpadów, które zostają po owocach mogę upiec ciasto. Dokładnie takie jak z dodatkiem marchewki, dyni czy buraka. Wszak zasada jest identyczna: wsad owocowy lub warzywny, jajka, olej, mąka, soda i proszek oraz przyprawy. Upiekłam
bistro mamauformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć je w folię spożywczą a następnie schłodzić w lodówce.II część : dzielimy ją jeszcze na 2 i do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Formujemy z kawałków ciasta osobne wałeczki, które następnie łączymy razem, utworzą nam dwukolorowe wzory. Można je również lekko skręcić, wówczas otrzymany wzór będzie nieregularny
Smaczne Zdrowesmażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Niezły Młynekcukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy na dwie części. Dwie galaretki o smaku ananasa i granatu rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i gdy zacznie tężeć mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń(...)kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach
Rozpustne gotowaniejajko mąka papryka ostra- 1 łyżeczka sól, pieprz inne przyprawy wg. upodobania PANIERKA: mąka rozkruszone płatki kukurydziane papryka ostra WYKONANIE: skrzydełka dzielimy na części, dwie większe zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę, konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik
Kuchnia Beatydodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy.*Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy
Słodka Stronapodpowiada, że w pizzeriach kucharze raczej nie bawią się w robienie zaczynu z drożdży, tylko wsypują wszystko razem do miski. Ja jednak wolę ciasto na zaczynie, wydaje mi się, że wtedy lepiej rośnie. No to do dzieła!:) Składniki (na 2 duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli(...)pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę. Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie
Obiad gotowystolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy nasze dodatki (sezam, czosnek niedźwiedzi, przyprawy) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./Łosoś:W między czasie podpiekamy w piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut
Wypisz Wymalujprzykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to w granicach 1 godziny.Wykładamy wyrośnięte ciasto na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości
Stare GarySernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta
Truskawkowa Fiestałyżeczki sody · 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki dodatkowe: słoik marmolady z pigwy nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy
Domowe ciastacukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem
Pieprzyć z Fantazjąrazie walczę – próbuję skończyć zaległe zadania, próbuje ogarnąć przedświąteczne przygotowania i gdzieś po drodze w tym wszystkim nie zwariować. Dlatego te kilka godzin niedzieli zamierzam poświęcić na totalny relaks z dobrą książką i pysznym ciastem Padło na Tort piernikowy w przepisie I love bake . Może nie wyszedł mi tak piękny, ale nadrabia smakiem Może też się skusicie :)? Tort piernikowy
365 dni dookoła kuchni