ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:291/616)

Chleb pszenny, ziemniaczany... 145

dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy ze sobą...mieszamy... ...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto... ...gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć...  Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego

chleba naszego
Ciasto recyklingowe 189

już niemal weekendowa tradycja. W tygodniu rzadko wyciskamy soki, ale w sobotę lub w niedzielę - obowiązkowo. I jakiś czas temu wpadłam na pomysł, że z odpadów, które zostają po owocach mogę upiec ciasto. Dokładnie takie jak z dodatkiem marchewki, dyni czy buraka. Wszak zasada jest identyczna: wsad owocowy lub warzywny, jajka, olej, mąka, soda i proszek oraz przyprawy.  Upiekłam

bistro mama
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 256

uformować wałeczki o śr.ok.4,5cm i zawinąć je w folię spożywczą a następnie schłodzić w lodówce.II część : dzielimy ją jeszcze na 2 i do jednej z nich  dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Formujemy z kawałków ciasta osobne wałeczki, które następnie łączymy razem, utworzą nam dwukolorowe wzory. Można je również lekko skręcić, wówczas otrzymany wzór będzie nieregularny

Smaczne Zdrowe
Torcik jabłkowy 191

smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 284

cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy. Serek dzielimy na dwie części. Dwie galaretki o smaku ananasa i granatu rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i gdy zacznie tężeć mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki z serem. 209

dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.      Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń(...)kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.      Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach

Rozpustne gotowanie
Skrzydełka z KFC 181

jajko mąka papryka ostra- 1 łyżeczka sól, pieprz inne przyprawy wg. upodobania PANIERKA: mąka rozkruszone płatki kukurydziane papryka ostra WYKONANIE: skrzydełka dzielimy na części, dwie większe zostawiamy, lotkę możemy użyć np. do zupy, przygotowujemy marynatę, konsystencja ciasta naleśnikowego, mięso maczamy w marynacie, przygotowujemy panierkę, mieszając wszystko razem, posypujemy dokładnie skrzydełka, smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, około 10 min, piekarnik

Kuchnia Beaty
Pierogi Szwedzkie 281

dodajemy miód, 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Pieczarki siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie. Dzielimy na dwie części, do jednej wrzucamy pieczarki, do drugiej kapustę, smażymy.*Na koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy

Słodka Strona
Ciasto na pizzę 278

podpowiada, że w pizzeriach kucharze raczej nie bawią się w robienie zaczynu z drożdży, tylko wsypują wszystko razem do miski. Ja jednak wolę ciasto na zaczynie, wydaje mi się, że wtedy lepiej rośnie. No to do dzieła!:) Składniki (na 2 duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli(...)pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę. Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto. Wyrabianie zazwyczaj trwa ok 10 minut, a ciasto przestaje być klejące. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie

Obiad gotowy
BEZGLUTENOWY CHLEBEK TURECKI Z ŁOSOSIEM 212

stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy nasze dodatki (sezam, czosnek niedźwiedzi, przyprawy) i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./Łosoś:W między czasie podpiekamy w piekarniku łososia w folii aluminiowej, lekko przyprószonego przyprawą warzywną przez około 20 minut

Wypisz Wymaluj
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 199

przykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to w granicach 1 godziny.Wykładamy wyrośnięte ciasto na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia objętości

Stare Gary
Sernik na kruchym spodzie z kruszonką 140

Sernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta

Truskawkowa Fiesta
Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy 175

łyżeczki sody ·         30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki dodatkowe:  słoik marmolady z pigwy nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy

Domowe ciasta
rogale śniadaniowe 240

cukier, sól, rozkłócone jajko i roztopioną margarynę Palmę. Wyrobiłam ciasto tak aby było gładkie. Odstawiłam na 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem

Pieprzyć z Fantazją
Tort piernikowy 209

razie walczę – próbuję skończyć zaległe zadania, próbuje ogarnąć przedświąteczne przygotowania i gdzieś po drodze w tym wszystkim nie zwariować. Dlatego te kilka godzin niedzieli zamierzam poświęcić na totalny relaks z dobrą książką i pysznym ciastem Padło na Tort piernikowy w przepisie I love bake . Może nie wyszedł mi tak piękny, ale nadrabia smakiem Może też się skusicie :)? Tort piernikowy

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania