cukier 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól mleko jagody twaróg ekstrakt wanilii Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,proszku do pieczenia i mleka robimy ciasto (konsystencja gęstej śmietany). Dodajemy cukier i sól oraz garść jagód. Dzielimy jagody na dwie części. Jedną miksujemy z ekstraktem i cukrem,drugą z cukrem i twarogiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie
Wielki apetytszklanki mleka Wykonanie: Margarynę ucieram dodając cukier, żółtka i mąkę pszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta. Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej
Ciasteczkowy Potwórmasło – nadal ubijając, aż masa stanie się jednolita. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć zmieniamy trzepaczki na haki. W momencie, gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 5 części. Pierwszą cienko rozwałkowujemy (pozostałe zawijamy w folię, aby nie wyschły) i kroimy radełkiem na paski. W środku każdego robimy nacięcie, jeden
mojewypiekiinietylkoMąkę przesiać, dodać sól, olej i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Ciasto ugniatać tak długo, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Ciasto zawinąć folią i zostawić na 15 min. aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony, aż pojawią się rumiane bąble. Upieczone tortille
Oryginalny smakkulę, zawinąć w ściereczkę i "zatopić" w głębokim naczyniu z wodą.Czekamy ,aż kula wypłynie .Trwa to różnie ,od pół do jednej godziny. Wyjęte ciasto należy rozwałkować .Ja robię kilka kulek ,każdą wałkuję w koło , dzielę na 8 trójkątów .Każdy trójkąt smarujemy dobrymi powidłami śliwkowymi , zwijamy w rogalik i smarujemy jajkiem.Pieczemy w temp.180 stop. około 15 min ,aż się zrumienią
Kulinarny karnet ChristopheraPozostajac w klimacie "Kuchni Wielkanocnej", zabawy zaproponowanej przez Olge, dzis dziele sie pomyslem na mazurek. Poniewaz nie jestem zwolennikiem zbyt slodkich ciast to i tegoroczny mazurek bedzie raczej kwaskowy. W sumie podobnie jak rok temu bedzie to kilka malych mazurkow, ktore tradycyjenie juz posluza jako zalacznik do zyczen wielkanocnych :) Ciasto podobnie jak przed rokiem zrobilam z tego przepisu . Jestem
Przysmaki Karolkileśnych maślaków. Kolejna propozycja na danie z dbałością. Dziś niedziela, więc oczywiście trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy dzisiejszej pogodzie niedziela jest taka bardzo leniwa, powolna. Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia. Ale te niedzielne musi być inne, lepsze. Nie takie w biegu, tylko spokojne(...)tylko na nią czekaliśmy. Przygotowana przeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. Miłej niedzieli dla Wszystkich! Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz
VioletoweKucharzeniemiękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę z kajmakiem. Wyrównaj powierzchnię i piecz
Słodkości i nie tylkoobok, tylko dla siebie, bo chwilowo nawet łaskawie nie dzwoni żaden z moich telefonów, przynosi dla nas gorącą herbatę. Przynosi też kilka kawałeczków ciasta ze śliwkami i cynamonową kruszonką, które udało mi się upiec w niedzielę. Hugo śpi na drapaku, a Młody odpoczywa w swoim pokoju. Domowy spokój tak bardzo jest mi potrzebny. W takie chłodne, ciemne wieczory na skołatane(...)się jeszcze pigwa, przyłączcie się do robienia nalewki. Jeśli pigwę już spożytkowaliście, wróćcie do tego przepisu za rok. Jestem pewna, że będzie warto. Pamiętajcie, żeby w tym tygodniu nastawić ciasto na piernik . Składniki: • 1 kg owoców pigwowca • 1 kg cukru • 1 l spirytusu 70% Dodatkowo (opcjonalnie): • miód, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa, jabłka, Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce pigwowca dokładnie
W mojej kuchniśmietankowe (120g) ⅓ szklanki sosu malinowego ½ szklanki oleju Ponadto: 350g truskawek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Schłodzone składniki na ciasto przekładamy na stolnicę/ blat, zaczynając od mąki. Siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części (¾ i ¼), owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce, na wyłożoną
Kuchnia w czekoladziemrożonego szpinakuduża cebula4 ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania(...)czosnku i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju.Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części.Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wyścielamy ciastem francuskim formując wyższe brzegi. Zostawiamy cześć ciasta na "kratkę". Wykładamy kolejno warstwami: jajka z mozzarellą, farsz ze szpinakiem, jajka
Słodka StronaJeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to warto zacisnąć zęby i nie iść do sklepu , tylko samemu upiec ucierańca. Składniki do zapamiętania. Ciasto robię już na pamięć. Jako miarek używam łyżki i szklanki 250 ml. Do dzieła! Składniki owoce tropikalne HORTEX 2 szklanki mąki- niepełne 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja u mnie od gęsi pół szklanki oleju
Z Kuchni Do Kuchnichce, ale takie raviloi zrobie i ja.Oczywiscie nie jest to wierna kopia dania proponowanego przez Malgosie, choc mocno sie nim inspirowalam :) Ravioli z farszem ricotta w sosie pomidorowymskladniki na ciasto: 300g maki najlepiej krupczatki 2 jajka 2 lyzki wody sol skladniki na nadzienie: 1 opakowanie serka ricotta okolo 200g suszonych pomidorow 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki startego parmezanu(...)suchej patelni, a nastepnie rozgniatamy.Do serka ricotta dodajemy pomidory, bazylie i orzeszki, a takze starty parmezan. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Ciasto dzielimy na porcje i cienko walkujemy na dosc spore prostokaty.Farsz nakladamy wzdluz dluzszej krawedzi ciasta, pozostawiamy odstepy miedzy kazda porcja. Nastepnie przykrywamy farsz reszta ciasta i za pomoca radelka wykrawamy ravioli.Dokladna instrukcje jak postepowac z ciastem
Przysmaki Karolkichałwową, którą rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta też smarujemy białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu korzystając z papieru, na którym leży. Zwinięte - dzielimy i kroimy ostrym nożem na 16 porcji. Układamy na dwóch blaszkach. Pierwszą przeznaczoną do pieczenia zostawiamy i bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem – boki i wierzch(...)próchnicy. Indeks glikemiczny [IG=3]. Zawiera także witaminy (kwas foliowy, witamina C), składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo) oraz silne antyoksydanty (związki fenolowe). Stevia może być używana do pieczenia ciast, ale w temperaturze do 200ºC, bo później ulega rozpadowi. * Ksylitol to wysokiej jakości naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Smakuje i wygląda jak zwykły cukier. Ma niski indeks glikemiczny
mojewypiekiinietylkoprzechwalać! Ale naprawdę jestem z siebie dumna. I z tą wewnętrzną dumą i pewnością, że Was również zachwyci smak mojego pierwszego mazurka, dzielę się przepisem :) Mazurek na owsianym spodzie z kokosową pianką Potrzebujesz: Na ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru 1 małe jajko 4 łyżeczki płatków owsianych Na kokosową piankę: 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny
Kuchnia w Słońcu Skąpana