kulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy ugniatając ręką, przekładamy na stolnicę. C hwilę zagniatamy i dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji formujemy wałeczki, zakręcamy je i zwijamy ślimaczki. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do opieczenia, przykrywamy(...)nagrzanego do 175°C na 20 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i obficie lukrujemy. Szneka z glancem to przysmak na śniadanie, deser… i nie tylko. Na ciasto wykorzystałam przepis z Bułeczek drożdżowych puszystych jak bawełna II , a szneki wyszyły lekkie, miękkie i puszyste. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis The post Szneka z glancem appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczekoladowy wyszedł tak obłędny, że mało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę! I wcale się nie dziwię – był to jeden z najlepszych tortów czekoladowych jakie ostatnio
Ostra na Słodkoużyć możecie kupnego, jednakże podejrzewam, że smak będzie zdecydowanie gorszy. Teraz nadszedł czas na parówkę, którą obwijamy serem, a następnie kładziemy na cieście i zawijamy w zgrabny rulonik. Gdy wszystkie parówki są ładnie zawinięte, nacinamy nasze dzieła w taki sposób: Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tak przygotowane parówy lądują w piekarniku
Kulinarne zapędy Kokosapołączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy(...)pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce. * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu Notes Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniWitajcie :) Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki
Sama słodycz i szczypta chilistopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody. Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy
słodki bratekDawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam 8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki masła(...)drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec
Moje domowe kucharzeniedyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam
wesoła kuchniaodkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką
Maminek kulinarnyChyba trochę było mu szkoda straconego czasu; z drugiej jednak strony, w końcu wypoczął, i w poniedziałek ruszył do pracy z nowymi siłami. W niedzielę wybraliśmy się do brata C. na urodziny. Było pyszne jedzonko, ciasto czekoladowe z lodami i tylko dwójka dzieci. Cicho, spokojnie i przyjemnie. Po powrocie do domu spędziliśmy miły wieczór w towarzystwie Pritchettów i Dunphy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugą część mąki. Na końcu dodajemy ananasa i marchewkę i mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto nie miało „czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem(...)odpowiednio dla nas słodka – jeśli nie, możemy zwiększyć ilość cukru pudru. Gotową masę dzielimy na cztery części i przekładamy blaty marchewkowe (boków nie smarujemy). Górę posypujemy pozostałymi wiórkami. Blaty są same w sobie dość wilgotne, więc nie potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry. Post Tort marchewkowy
Poezja smakuKolejne ciacho na niedzielę z wykorzystaniem sezonowych owoców, tym razem czarnej porzeczki. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto to wykorzystać. Po drugi kawałek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Celebrujmy wolny dzień. Celebrujmy niedzielę, a że owoce teraz na czasie koniecznie celebrujmy owocami. A owoce wrzućmy na pyszną bezę i masę kremówki ;) To nic, że
Z Majeczką w kuchniW niedzielę udało mi się szybciej dotrzeć do domu i z racji zdanego egzaminu postanowiłam wynagrodzić to sobie i na szybko upiekłam brownie, a żeby nie
greenscarfW tą mroźną niedzielę chciałbym Wam zaproponować bardzo zdrowe śniadanie. Jak wiadomo owsianka jest w trójce najzdrowszych potraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele
Ania i Marcin gotująDziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią
Wanilia i Kardamon