Śliwki kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Pamiętam mamę przygotowującą w antycznej kuchence suszone śliwki. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Gałęzie drzew w naszym sadzie uginały się pod ciężarem owoców śliwek węgierek. Ten typ śliwki był wtedy chyba jednym z najbardziej popularnych. Nie wiem tak naprawdę czy nie było innych odmian czy węgierki tak wszystkim smakowały. Z owych węgierek(...)tradycję. Ja sama ze śliwek piekę ciasta i używam ich jako dodatku do mięs. Nie mam niestety czasu na robienie dżemów czy ich suszenie. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne ciasto śliwkowe, na cudownie kruchym spodzie. Wszystko z dodatkiem pianki budyniowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecookspomieszczeniu. Latem będzie rosło krócej, zimą dłużej. Chodzi tu po prostu o to aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm, wzdłuż dłuższego boku dzielę na dwie połowy i tak jak widać na zdjęciu na każdą część wykładam wcześniej przygotowany farsz i zawijam
Blondynka Gotujerewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii pół szklanki cukru pół
KreatywnePinypyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską, którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka 🙈 Stwierdziłam, że może jeszcze gdzieś mi się uda kupić i schować do zamrażarki, a póki co cieszymy się swoimi i jemy, jemy, jemy... Wyjątkowo jej dużo! Tfu, tfu... żeby nie zapeszyć :D W tym cieście jest jej aż kg, ale spokojnie(...)borówki amerykańskiej 500g cukru kryształu 1 kisiel „Słodka chwila” o smaku owoców leśnych 2 małe łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Możemy to zrobić także przy pomocy robota planetarnego. Dzielimy na dwie części, przy czym pierwsza powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem
Kuchnia w czekoladziełyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej wodzie - kroimy na drobniejsze kawałki. Grzyby kroimy w kostkę. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę następnie dodajemy do niej kapustę, dokładnie mieszamy i chwile razem(...)jest przepyszna z samym chlebem ale idealnie tez się sprawdzi jako nadzienie tartaletek Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła łyżeczka soli 2 jajka kapusta z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Mąkę wsypujemy na stolnice lub do głębokiej miski dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i jedno jajko. Delikatnie zagniatamy palcami mąkę
sierotka maRysia w kuchniPiątek! Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Mój małżonek bardzo lubi truskawki, więc to ciasto jest po prostu w jego smaku. Osobiście lubię ciasta z kruszonką. Ta jest specjalna, bo z białą czekoladą, która karmelizuje się podczas pieczenia. Karmelizowana czekolada smakuje niesamowicie i jest świetnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj wypróbowałam ją do ciasta. Biała czekolada i truskawki(...)owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone na maśle. W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji ciasto rabarbarem . Jest to naprawdę ciasto na szybkiego. Zawitaliśmy do Sztokholmu przed
codojedzeniakulę, przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazowujemy ugniatając ręką, przekładamy na stolnicę. C hwilę zagniatamy i dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji formujemy wałeczki, zakręcamy je i zwijamy ślimaczki. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do opieczenia, przykrywamy(...)nagrzanego do 175°C na 20 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i obficie lukrujemy. Szneka z glancem to przysmak na śniadanie, deser… i nie tylko. Na ciasto wykorzystałam przepis z Bułeczek drożdżowych puszystych jak bawełna II , a szneki wyszyły lekkie, miękkie i puszyste. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis The post Szneka z glancem appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotego rozpuszczona czekolada i właściwie po upieczeniu, w środku mamy czekoladowego zakalca....czyli, jak na brownie przystało! :D Do dzieła, niech koniec lata będzie bardzo malinowy! :) Brownie z malinami ( na bazie majonezu) z sosem malinowym Potrzebujesz: Na ciasto: 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 140 g gorzkiej czekolady + 1 osobny pasek
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczekoladowy wyszedł tak obłędny, że mało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę! I wcale się nie dziwię – był to jeden z najlepszych tortów czekoladowych jakie ostatnio
Ostra na Słodkoużyć możecie kupnego, jednakże podejrzewam, że smak będzie zdecydowanie gorszy. Teraz nadszedł czas na parówkę, którą obwijamy serem, a następnie kładziemy na cieście i zawijamy w zgrabny rulonik. Gdy wszystkie parówki są ładnie zawinięte, nacinamy nasze dzieła w taki sposób: Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Tak przygotowane parówy lądują w piekarniku
Kulinarne zapędy Kokosapołączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Tak przygotowane rogaliki układamy(...)pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce. * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu Notes Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniWitajcie :) Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że wyszedł pyszny i ciekawy w smaku.Torcik podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kakaowe : 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki
Sama słodycz i szczypta chilistopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody. Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy
słodki bratekDawno nie robiłam parówek w cieście drożdżowym...i tak oto są a raczej były ..robiłam je w niedzielę..i co prawda zabrakło mi parówek i zrobiłam 8 rogalików.. bez niczego..zjadłam jednego, a resztę oddałam szwagrowi męża..tak jemu posmakowały.. 50 dag mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczka soli 3 łyżki masła(...)drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec
Moje domowe kucharzeniedyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam
wesoła kuchniaodkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką
Maminek kulinarny