ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:308/616)

bułki z mięsem 148

Mówi się  bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec...  Nie

chleba naszego
Francuska gwiazda 129

Efektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pasztet 2-3 łyżki pesto jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy(...)można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem

Pyry na Gaz
Tarta mocno czekoladowa z daktylami 152

rondelka i zagotowujemy.  Dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści.  Pozostawiamy do przestygnięcia. Czekolady dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników. Dno ciasta smarujemy niewielką ilością masy czekoladowej, na całej powierzchni rozkładamy pokrojone daktyle. Pozostałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią miejsca

Moniki Smakołyki
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 118

Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy

Gotowanie...to proste !
Pizza inaczej 186

przyjęcie w domu i to właśnie na nie przygotowałam zawijasy o smaku pizzy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (około 275 gr) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 łyżek sosu pomidorowego 8 łyżek sera żółtego (dowolny gatunek) Ciasto francuskie wyjąć z lodówki

mecooks
Masa cukrowa do ozdabiania ciast 118

więc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty. • Gdy ciasto wyschnie dodać kroplę wody i zagnieść ponownie w rękach. A to dzieło Davida, jak na studenta stomatologii przystało. Całkiem dobry z niego materiał na dentystę! Oboje zresztą mają świetną wyobraźnię przestrzenną

To co kocham
27 LISTOPADA – WYPIEKI NIETYPOWY JARMARK ŚWIĄTECZNY VOL.2 – ŁÓDŹ 148

W najbliższą niedzielę w Strefie Piotrkowska 217 odbędzie się bardzo słodkie i pachnące cynamonem i pomarańczami wydarzenie. Wypieki – nietypowy jarmark świąteczny rozpocznie w Łodzi miesiąc oczekiwania

COOKMAGAZINE
Kopytka z zasmażaną śmietaną 135

mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm. Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna. Śmietankę wlewamy

vaniliowoczekoladowa
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 163

szerokim łukiem. Przepis  tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie.  Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany. I zostało tylko udekorować dzieło

Kuchnia Viki
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 130

Mazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki kruche! 253

minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę przemieszaj w słoiczku. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj wałkiem na okrąg, który dzielimy na 6 lub 8 równych trójkątów, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki.  Na podstawie trójkąta, układamy dżem i rolujemy. Rogaliki

SMYKWKUCHNI
Chleb nadziewany. 147

już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki

Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński 204

jabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim.  U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3  żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę

Ciasteczkowy Potwór
Ciabatta bułki 192

żeby nie skusić się na podsypywanie mąki bo to zepsuje nam cały efekt lepiej już wyrobić przez 10 minut robotem. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce . Po tym czasie dzielimy na porcje , u mnie wyszło 9 szt dość sporych bułek , każdą porcję zagniatamy do środka ,lekko naciągamy i zagniatamy ,wystarczy tak  trzy razy

Wypieki Rene
Cebularze 121

roztrzepane jajko (zostawiamy odrobinę do posmarowania cebularzy przed pieczeniem), oraz roztopione masło i resztę ciepłego mleka. Składniki zagniatamy, aż powstanie zwarta kula ciasta, nie lepiąca się do rąk (możemy delikatnie podsypywać ciasto mąką podczas wyrabiania). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować cebulę z makiem. Cebulę obieramy i przekrawamy(...)Cebulę podsmażamy dopóki lekko się nie zezłoci. Na koniec dodajemy sól (do smaku) i mak. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy dość gruby walec i dzielimy go na kilkanaście części (mi wyszło 11, ale możecie zrobić więcej zależy, jak duże cebularze chcecie uzyskać). Każdą część rozwałkowujemy na placek grubość

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania