Mówi się bułka z masłem, a u nas pojawiła się bułka z mięsem. W lodówce zostało trochę ciasta drożdżowego, więc musiałem je wypiec... Nie
chleba naszegoEfektowna i nieskomplikowana przekąska z ciasta francuskiego. Z racji szybkości i łatwości wykonania doskonale nadaje się na przyjęcie sylwestrowe czy karnawałowe albo spotkanie ze znajomymi. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pasztet 2-3 łyżki pesto jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy(...)można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy. Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części. Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem
Pyry na Gazrondelka i zagotowujemy. Dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia. Czekolady dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników. Dno ciasta smarujemy niewielką ilością masy czekoladowej, na całej powierzchni rozkładamy pokrojone daktyle. Pozostałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią miejsca
Moniki SmakołykiDelecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h. 2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy
Gotowanie...to proste !przyjęcie w domu i to właśnie na nie przygotowałam zawijasy o smaku pizzy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (około 275 gr) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 8 łyżek sosu pomidorowego 8 łyżek sera żółtego (dowolny gatunek) Ciasto francuskie wyjąć z lodówki
mecookswięc należy trzymać je przykryte mokrą ściereczką. • Z ciasta lepić figurki lub rozwałkować i wycinać foremkami różne kształty. • Gdy ciasto wyschnie dodać kroplę wody i zagnieść ponownie w rękach. A to dzieło Davida, jak na studenta stomatologii przystało. Całkiem dobry z niego materiał na dentystę! Oboje zresztą mają świetną wyobraźnię przestrzenną
To co kochamW najbliższą niedzielę w Strefie Piotrkowska 217 odbędzie się bardzo słodkie i pachnące cynamonem i pomarańczami wydarzenie. Wypieki – nietypowy jarmark świąteczny rozpocznie w Łodzi miesiąc oczekiwania
COOKMAGAZINEmąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm. Ponieważ ciasto na kopytka nie może leżeć zbyt długo to zanim przystąpimy do dzieła nastawiamy w dużym garnku osoloną wodę na wrzątek, na który wrzucamy partiami kopytka lekko mieszając by nie przywarły do dna. Śmietankę wlewamy
vaniliowoczekoladowaszerokim łukiem. Przepis tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie. Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany. I zostało tylko udekorować dzieło
Kuchnia VikiMazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę przemieszaj w słoiczku. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj wałkiem na okrąg, który dzielimy na 6 lub 8 równych trójkątów, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki. Na podstawie trójkąta, układamy dżem i rolujemy. Rogaliki
SMYKWKUCHNIjuż zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki
Rozpustne gotowaniejabłkami inaczej zwanego makowcem japońskim. U mnie na stole zrobił furorę, więc polecam nie tylko na świąteczny czas, ale także na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę
Ciasteczkowy Potwórżeby nie skusić się na podsypywanie mąki bo to zepsuje nam cały efekt lepiej już wyrobić przez 10 minut robotem. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1.5 godziny w ciepłe miejsce . Po tym czasie dzielimy na porcje , u mnie wyszło 9 szt dość sporych bułek , każdą porcję zagniatamy do środka ,lekko naciągamy i zagniatamy ,wystarczy tak trzy razy
Wypieki Reneroztrzepane jajko (zostawiamy odrobinę do posmarowania cebularzy przed pieczeniem), oraz roztopione masło i resztę ciepłego mleka. Składniki zagniatamy, aż powstanie zwarta kula ciasta, nie lepiąca się do rąk (możemy delikatnie podsypywać ciasto mąką podczas wyrabiania). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować cebulę z makiem. Cebulę obieramy i przekrawamy(...)Cebulę podsmażamy dopóki lekko się nie zezłoci. Na koniec dodajemy sól (do smaku) i mak. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze przez chwilkę wyrabiamy, a następnie formujemy dość gruby walec i dzielimy go na kilkanaście części (mi wyszło 11, ale możecie zrobić więcej zależy, jak duże cebularze chcecie uzyskać). Każdą część rozwałkowujemy na placek grubość
MyCookBook.pl