listopada (a więc wczorajsza niedziela) to Dzień Zdrowego Śniadania w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Czy u mnie śniadanie było zdrowe? Jak rzadko w niedzielę były to płatki z mlekiem (zdania zarówno co do płatków jak i mleka w kontekście zdrowia są bardzo różne), bo Córeczka zażyczyła sobie zamiast butli z mlekiem modyfikowanym (nie potrafi mówić(...)pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron
Kolorowy Przepisownikstężała, pięknie połączyła dwie warstwy "biszkoptu". Jeśli chodzi o biszkopt właśnie, to zainspirowany on został przepisem na ciasto pomidorowe z kultowego bloga "Jadłonomia". Delikatnie zmodyfikowałam składniki, by wykonać ciasto iście czekoladowe w sam raz na bazę do wuzetki. Moja wuzetka jest bardziej syta niż ta tradycyjna za sprawą zdrowszej, cięższej mąki użytej do "biszkoptu". Typowe wuzetki pieczone(...)pomieszać je z mąką bezglutenową, np. gryczaną, ryżową i/lub kokosową. Śmiało, bawcie się tym przepisem. Kreujcie swoje własne wersje i dzielcie się nimi w komentarzach. Składniki na kwadratową formę o wymiarach 33 x 33 cm : Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki z samopszy lub innej (patrz opis powyżej), 1, 5 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeść, by żyć w zdrowiusoli 6 żółtek 1 szklanka śmietanki 30% 4 szklanki rabarbaru pokrojonego w plasterki 1 szklanka truskawek pokrojonych w plastry Do dzieła!!! Mąkę mieszamy z masłem i cukrem pudrem i delikatnie siekamy aż powstaną grudki jak na kruszonkę - tak powstałe ciasto wysypujemy do blachy i delikatnie ugniatamy - podpiekamy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni (może delikatnie się zarumienić). Do dużej
sierotka maRysia w kuchniprzy wirtualnym stole zasiadła grupa dziewczyn i wszystkie postanowiły upiec szarlotkę - symbol jesieni. Każda swoja wersję. A dzisiaj oto dzielimy się z Wami efektami tegoż pieczenia i przepisami na nasze smakołyki. Tyle ile dziewczyn - tyle różnych szarlotek, gdyż każda upiekła ciasto według swojego sprawdzonego przepisu. Zatem na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :) Przyznam, że osobiście długo się zastanawiałam, jakie
My simple kitchenwarzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18%szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego(...)zielony) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jarmuż i łodygi Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy
Kulinarne przygody Gatityzwyczajnie się roześmiał. Karpatka kojarzy mu się przede wszystkim z latami młodości, kiedy to jako mały chłopiec, każdej niedzieli, po całym dniu spędzonym na dworze, przychodził do domu z kolegami ,,na karpatkę'' mojej babci. Dlatego po zjedzeniu ciasta sięgnął po stary album i wspólnie oglądaliśmy czarno-białe zdjęcia, wspominając odległe czasy. Tata pochwalił ,,unowocześnioną'' wersję ciasta i zgodził się
Smiling Shrimpzwyczajnie się roześmiał. Karpatka kojarzy mu się przede wszystkim z latami młodości, kiedy to jako mały chłopiec, każdej niedzieli, po całym dniu spędzonym na dworze, przychodził do domu z kolegami ,,na karpatkę'' mojej babci. Dlatego po zjedzeniu ciasta sięgnął po stary album i wspólnie oglądaliśmy czarno-białe zdjęcia, wspominając odległe czasy. Tata pochwalił ,,unowocześnioną'' wersję ciasta i zgodził się
Smiling ShrimpPrzez ostatnie tygodnie ciężko mi znaleźć czas na dzielenie się z Wami moimi kuchennymi przygodami. Pochłaniają mnie przygotowania do ślubu i bieganie z aparatem wokół weekendowych obiadów zastąpiłam bieganiem z zaproszeniami od jednych gości do drugich. Mam nadzieję, że kiedy gorączka ślubna się uspokoi będę mogła wrócić do moich blogowych rytuałów. W międzyczasie, przeglądając blog http://www.rockmywedding.co.uk/ i denerwując(...)się, że w Polsce nie możemy sobie pozwolić na sielskie uroczystości w plenerze, zagryzam palmiery. Kupne ciasto francuskie ratuje mój piekarnik przed zimnymi przeciągami hulającymi w nim z nudów.Palmiery to nic innego jak ciasto francuskie z dowolnym nadzieniem, jakie uda nam się przygotować na podstawie zawartości naszej lodówki, tyle że o specyficznym kształcie. Nadają się świetnie jako przekąska
W kuchni wieczoremprzygotowywania słodkości w domu spadły na mnie. Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają
Sajkofanka smakumlDODATKOWO :* wiórki kokosoweSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).Białka ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części.Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.Do
Ostra na SłodkoMąkę przesiewamy wraz z solą. Powoli dolewamy wodę i nożem wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy pod miskę, by chwilę odpoczęło. Przed lepieniem wałkujemy na grubość ok 2-3mm, dzielimy na małe kwadraciki (u mnie były troszkę większe-ok 3x3cm). 3. Farsz: Do przygotowania farszu możemy użyć grzybów gotowanych w barszczu. Jeśli(...)miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników. 4. Przygotowanie uszek: Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce ze sobą. Uszka gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z przygotowanym wcześniej barszczem
Kuchnia w czekoladziemiski, robimy w niej wgłębienie i stale mieszając dodajemy jajka, sól i olej. Stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Niestety trzeba trochę powyrabiać, tak z 20 minut. Kiedy jest już miękkie i elastyczne, dzielimy je na kilka części, kolejno rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Przygotowanie: Nastawiamy wodę w garnku, dodajemy do niej sól, kilka
Ugotowane pozamiataneziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle mąki ziemniaczanejile stanowi jedna część ziemniaków. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam
W kuchennym oknie Ewywyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"... A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą. Do przygotowanie potrzebne są: - 1 rolka gotowego ciasta francuskiego - 3 -4 łyżki marmolady Ciasto wyjmujemy z opakowania, delikatnie rozwijamy. Kroimy na pół. Każdy placek smarujemy marmoladą
kolorowotorcikowomokre składniki, a następnie dodajemy mąkę z sodą. Jak wspominałam, mieszamy krótko za pomocą trzepaczki lub miotełki. Dzielimy na dwie części i jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i łyżkę wody. Wiadomo kakao to proszek, który zagęści ciasto, aby więc mu ulżyć dodajemy wody. Takie ciasta wylewamy byle jak na przemian, jedno koło drugiego jak tam się
Dieta moja pasjapieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem
VioletoweKucharzenie