Wreszcie odważyłam się , na zrobienie tego ciasta :) W domu rodzinnym , często mogłam delektowac się smakiem sera , połączonego z herbatnikami i teraz jako juz dojrzała kobieta dzielę się przepisem z Wami :)Składniki:- 4 opakowania herbatników- 15 dag masła lub margaryny- 70 dag mielonego twarogu- 1/2 szkl. cukru pudru- 2 łyżki kakao Polewa klikSposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)puszystą masę, stopniowo dodając ser , cały czas mieszając. Masę dzielimy na dwie części ( ok. 2/3 i 1/3 )Do większej części dodajemy kakao , mieszamy.Na folii aluminiowej układamy herbatniki w taki sposób, aby utworzyły prostokąt ( 3 x 6 herbatników )W boku złożonym z trzech herbatników, powinny stykac się krótszymi krawędziami. Przykrywamy masą kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy
Słodkości i nie tylkodwóch wody i łyżki oliwy, aby ciasto pozostało elastyczne. Składniki łączymy, a jednolitą masę wyrabiamy przez ok. 10 minut. Po tym czasie, ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie dzielimy na 4 części, a każdą z nich wałkujemy na posypanym mąką blacie. Do lasagne użyłam: ok. 500 g mięsa mielonego
Kucharzycałyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 60 ml śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm. Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni
Domowe ciastaegzaminu wstępnego na studia. 🙈 Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych omletów. Może nie wygląda jak dzieło kulinarnej sztuki, ale ja osobiście uważam, że ta jego estetyczna niesforność dodaje mu uroku! Ciasto jest bardzo wilgotne i przypomina smak mega czekoladowego brownie. Jogurt naturalny, banan i pierwsze truskawki to w tym przypadku połączenie obowiązkowe! Składniki
Kuchnia Ellieprzy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy. Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser. Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy. Polecam gorąco. Racuchy drożdżowe z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezmielona - 1 szklanka ugotowanej komosy - 1 ząbek czosnku - przecisniety przez praske - 1 łyżka ziół prowansalskich Przygotowanie : Kalafior dzielimy na rozyczki i gotujemy na parze. Jako ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko miksujemy. Gdy ciasto będzie za gęste dodajemy 2 łyżki wody. Obtaczamy różyczki kalafiora w cieście. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Szkrab Je Samwięcej a ponieważ ja muszę takie rzeczy zawsze sprawdzić to zaraz zamieszałam i potem chleb piekłam już częściej. Dziś dzielę się przepisem z Wami bo jest to chleb przepyszny a każdy nawet "leń" zarobi ciasto i tylko będzie obserwował czy już piec czy jeszcze nie. Zatem zabieramy się za robienie chleba tyko kupcie dobry kefir, ja miałam Robico
Moje Małe CzarowanieWcześniej zjadałam ich - czasami sporo - ale nie byłam od nich jakoś szczególnie "uzależniona". Obecnie sklepowych słodyczy nie jem. Jednak gdy przychodzi niedziela mam ochotę na coś "słodkiego" do kawy zbożowej. Postanowiłam wymyślić coś co będzie namiastką ciasta, które nie będzie obciążało i źle wpływało na mój organizm. Zmieszałam kilka składników i tak powstało owe ciasto. Zdążycie jeszcze
Health-Fit-Lifeproszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: Przepis tutaj . Wykonanie: Jak przy wszystkich ucieranych ciastach z dodatkiem jogurtu, maślanki czy zsiadłego mleka istnieje żelazna zasada, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąć je w lodówki poprzedniego dnia wieczorem. A teraz do dzieła 😊 Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko
Walijskie Pichceniezjedzenia. Wiecie, jak te wszystkie ptysie pieczone w piekarniku.A tu taka niespodzianka! W sobotę nic nie zrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę- łącznie
Kuchnia w czekoladziesmażeniu. I przyznaję, że bardzo dobrze mi szło. Naleśniki nie przywierały do spodu i z łatwością wysmażyłam całe ciasto. U żywając patelni przez niecałe dwa miesiące, nie zauważyłam by coś się z nimi działo. Jak do tej pory są w idealnym stanie. Nie ma żadnych rys ani miejsc, w których bym zauważyła, że powłoka się ściera
W kuchni u Monikiwyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko razem zagniatamy w gładkie ciasto(w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki) ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie wyjmujemy,jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą z tych części rozwałkowujemy na koło,które dzielimy na 8 części,na grubszym końcu nakładamy powidła i zawijamy
Swojskie jedzonkoprzesiewamy, dodajemy zmielony ser oraz śmietanę. Siekamy. Do ciasta dokładamy jajko, żółtka oraz pozostałe składniki. Siekamy i zagniatamy na gładką kulę. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.5cm. Kroimy na 1,5cm pasy a każdy pas dzielimy na mniejsze- ok 15cm paski. Przygotowane paski rolujemy delikatnie tak by podwoiły swoją długość. 2. Z przygotowanych wałeczków
Kuchnia w czekoladzieprzetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze je utłuc) 100 g mąki 1 jajko szczypta soli Do dzieła! Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym
sierotka maRysia w kuchnijajka, kefir, ekstrakt waniliowy, ocet oraz barwnik - masa musi być jednolita. Kolejny etap to połączenie zawartości obu misek. Gładkie ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki przy użyciu cienkiej i mocnej nitki. Składniki na krem - 200 gram białej czekolady - 2 opakowania mascarpone(...)kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy do czekolady oraz mascarpone. Nakładamy średniej grubości warstwę kremu na jeden z krążków ciasta. Na tym lokujemy pokrojone w plasterki nektarynki. Po owocach - kolejna warstwa kremu. Następnie kładziemy drugi krążek ciasta i cały tort, z zewnątrz i na bokach, smarujemy kremem. Słodkości chłodzimy w lodówce
Życie zamknięte w smakuściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
Rozpustne gotowanieNo i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą. Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam. Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko. Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki przez 10-12 minut na samym
Bea(u)ty kitchenmieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami. ,z gazety Niedziela crema -Fondant --- Pasta Sfoglia : • 30 grammi di farina • 30 grammi di burro o margarina • 1 uovo e 1 tuorlo d'uovo
w mojej kuchnikoleżankami i kolegami blogerami :) Ps. Uwielbiam ich. I zupełnie mi nie przeszkadza, że niedzielę spędzę w biegu. Wam również życzę miłej niedzieli, a jak byście się nudzili to zapraszam do przetestowania poniższego przepisu :) SKŁADNIKI: na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny
Kuchnia w opałachstolnicę, duży nóż i wałek. Niekoniecznie w celach zbrodniczych :)Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką. Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu
Lawendowe Niebowsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy
Słodkie Przyjemnościnerwy, niepewności, i pytanie "jak to w ogóle zrobić?", ale udało się!Powinnam obchodzić to święto w piątek ale za dużo się działo. Świętuję więc dzisiaj łasując razem z moimi pociechami! Ale zanim oddam się kolejnemu zagniataniu ciasta chciałabym podziękować Wam moi Drodzy Czytacze, że jesteście, zaglądacie, korzystacie, czerpiecie
Dzieje kuchennej Wiewióryszybko mieszamy łącząc ze sobą składniki.Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystudzenia.Dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka.Wyrabiamy ciasto ( najlepiej mikserem z hakami ) do uzyskania zbitej kuli.Wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 2 części ( będzie nam łatwiej ).Z każdej części formujemy wałek , który następnie dzielimy na kawałki ( ich ilość zależy od tego jakiej wielkości
Ostra na SłodkoPracowita sobota, więc w niedzielę trzeba coś przygotować na szybko. Tak więc znalazłam w lodówce odkładane kilka razy gotowe ciasto francuskie. I zrodził mi się pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki. - opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Malinowe Pocałunkisilne i z dobrze rozwiniętym glutenem. Dodajemy orzechy i sułtanki i mieszamy na pierwszej prędkości aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Wymagana temperatura ciasta to 24'Fermentacja wstępna: 2 godzinySkładanie: po pierwszej godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.Dzielenie i formowanie: Dzielimy na porcje 0,68kg, zaokrąglamy i pozostawiamy na lekko posypanej mąką powierzchni złączeniem do góry.Przykrywamy folią spozywczą i zostawiamy
Mia Cucina Sofietabułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie:Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut
Gorący kąsek