ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:333/616)

Poranne bułki 119

mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Na następny dzień posypujemy stolnicę mąką, wykładamy na niego ciasto. Rozciągamy ciasto od siebie, składamy, obracamy o 90 stopni i powtarzamy rozciąganie i składanie przez około 2 minuty. Dzielimy na 8 równych części. Z każdej formujemy bułeczkę. Układamy

Kulinarne życie
Przepis #169 Śniadaniowe muffiny z musli 104

banana i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy miód i wspypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowaną masę dzielimy na pół. Jedną mieszamy z musli "Słoneczne dni". Do drugiej dodajemy kakao oraz musli "FIT". Wymieszane ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki można udekorować na przykład

Health-Fit-Life
Muffinki maślankowe z porzeczkami 131

cukrami. Dodajemy porcjami jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Do utartej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffinki dodajemy porcję ciasta ciemnego a na nią ciasto jasne. Muffinki pieczemy około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 129

sernika. Koleżanka z pracy, osładzała nam nim swoje urodziny :) Od razu przypadł mi do gustu i zyskał roboczą nazwę "Justynkowy sernik". Dzielę się przepisem, bo to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, dla serniko-żerców i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 3 szkl. mąki 1 margaryna do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia  masa serowa

Kuchnia w opałach
Chrust, czyli karnawałowe faworki 138

żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować - najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie dzielić je na odcinki o długości ok. 10 - 12 cm. Ważne, żeby długość faworków była mniejsza niż średnica rondla do smażenia

Korniszonki
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 546

według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania

Izabelawkuchni
Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami 151

letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 10 minut gładkie ciasto. Ciasto jest klejące, dlatego najlepiej wyrabiać je mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie dzielimy 5 części, formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia bułeczki i wciskamy w nie delikatnie połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia

Wrzosowa Polana
KOPYTKA 122

połączenia składników. Szybko, oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulę, nie wyrabiając. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki, tak, aby otrzymać ciasto, które można pokroić nożem. Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny. Oprószamy mąką formując kulę. Dzielimy na dwie części z których formujemy 2 wałki o grubości około 2 cm. każdy. Każdy wałek kroimy w poprzek, na ukośne mniejsze

cool and minty
Bułki śniadaniowe 114

dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a jeśli mamy robota kuchennego to 7-10 minut na wolnych obrotach. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 9 równych części i formujemy bułki. Spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 157

Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Cebulowe paluszki grissini 136

minut. Jeśli by się kleiło to dosypujemy nieco mąki, jeśli będzie za suche to trochę wody. Musimy uzyskać idealne sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Potem znów chwilę wyrabiamy i dzielimy na ok. 50 g kulki. Mi wyszło 20 kulek. Każdą kulkę po kolei wałkujemy w dłońmi na blacie na mniej więcej

Marder&Marder Manufacture
Jaglano-serowo-miętowe kluski z sosem truskawkowym 151

mięte. Wszystko miksujemy do uzyskania dość gładkiej masy. Dodajemy jajko oraz mąkę i wyrabiamy[ugniatamy w rękach]. Formujemy rulony, które dzielimy na małe kawałki.   Zagotowujemy wodę [wcześniej posoloną], do której przekładamy kluski. Gotujemy około   4-5 minut. Ciasto wychodzi lekko brązowawe od mąki pełnoziarnistej, jeśli zależy nam na białej barwie można użyć zwykłej mąki. W tym czasie możemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Łaciate muffinki a'la zebra 112

proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Dolewamy do nich składniki płynne. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto wlewamy na przemian jasne i ciemne do wysokości 3/4 foremki. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Studzimy

Kolorowy Przepisownik
Chleb mieszany z oliwkami (na zakwasie) 108

Zwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;( Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami Wieczorem : Składniki   na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm: zakwas z poprzedniego wypieku ( (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać

Weekendy w domu i ogrodzie
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 139

wersji jest to polewa czekoladowa, ale wariacja kremu i sosu to w dzisiejszych czasach  tylko kwestia naszej wyobraźni, także do dzieła Kochani! Ja wybrałam wersje tradycyjną ale z troszeczkę innym kremem:) Składniki: (na 30 - 40 ptysiowych kuleczek) Ciasto parzone: 125 g masła  200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem pomarańczowy: 600 g śmietany kremówki

KreatywnePiny