zdjęciu? Ja go uwielbiam. Piękny i jedyny w swoim rodzaju Jeśli lubicie takie wyjątkowe małe dzieła sztuki zachęcam Was do odwiedzin fanpaga Michi – Pracownia ceramiki Więcej zdjęć wyjątkowej ceramiki MICHI znajdziecie na Instagrami A teraz zapraszam Was na pyszne papierówki w waniliowym cieście: Składniki: 3 papierówki lub inne jabłka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko
Słodkie okruszkirobi się długo, długo i jeszcze raz długo. Dlatego zawsze warto mieć w lodówce bądź zamrażarce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę. I tak też dziś uczyniłam. Do meczu Polska - Portugalia dzieli nas zaledwie kilka godzin, więc nie wiele myśląc poszperałam w lodówce i tak powstała szybka, pyszna przekąska. Napisz
Wędrówki po kuchniPrzepyszny, słodki na kruchym spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki(...)połączenia składników. Masę serową dzielę na pół. Do jednej części dodaję Nutellę, natomiast do drugiej wanilię. Na przygotowany wcześniej spód nakładam łyżkę masy serowej waniliowej, następnie nakładam łyżkę masy serowej z Nutellą, ponownie nakładam łyżkę masy jasnej i ponownie łyżkę masy ciemniej. Postępuję tak do wykorzystania wszystkich składników, tak jak na tym filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajablasze :) Zachęcam Was do eksperymentowania ze smakami i kombinacją składników oraz do dzielenia się ze mną Waszymi odkryciami. Składniki: 2 szklanki mąki pół margaryny (125g) 1 lub 2 jajka płaska łyżeczka soli opcjonalnie zioła: majeranek / tymianek / zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie produkty łączymy i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na formę i dokładnie ją nim oblepiamy, po czym nakłuwamy placek widelcem
Taste Of My Daycelach jakie sobie wyznaczyłam, uparcie i do samego końca pociągnęłam to szaleńcze tempo, a cel już prawie osiągnięty, bo remont korytarza dobiega końca, ale o tym co się działo napiszę w wolnej chwili. Teraz starłam z laptopa kurz i w pierwszej wolnej chwili postanowiłam napisać przepis, o który tak wiele z Was mnie prosiło. Któregoś wieczoru przewijając tablicę FB wpadłam(...)tego całość może być bardzo wyjściowa jak położymy do ciasta dekorację. Ja wystylizowałam deser na styl mini torciku. Mini, bo podane proporcje przewidziane są na tortownicę o średnicy 18 cm, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je podwoić albo potroić i przygotować więcej tego czekoladowego przysmaku. No to do dzieła! Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: Spód ciasteczkowy
Blondynka Gotujemące żytniej, z minimalnym użyciem tłuszczu i idealnie słodka, mimo braku dodatku cukru. Brzmi intrygująco? Też tak myślę! Ciasto możemy podać z domowymi lodami bananowymi lub odrobiną ubitej śmietanki 30%. Świetnie smakuje na ciepło, jak i słodzona. Do dzieła! Składniki: – 150g mąki żytniej – 75g zimnego masła – szczypta soli – 3 banany – 2 łyżki soku z cytryny(...)stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, 50ml wody oraz sól. Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki palcami, aż składniki się połączą. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto. Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Banany miksujemy na mus wraz z sokiem z cytryny i wylewamy na surowy spód. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy
Be Fit Be Strongsmaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste do wykonania. Na mój blog w sam raz :) Przepis podaję za Stasią, która to ciacho upiekła . Dzielę się nim, bo warto zrobić na Święta Wielkanocne. Nie wymaga wiele pracy, a jest efektowne. Dziękuję Stasiu ! Składniki na biszkopt(...)szklanka oleju np. rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sicie, a jeszcze lepiej odciskamy, sok zostawiamy i ewentualnie dodajemy do ciasta gdyby było za suche Całe jajka miksujemy z cukrem, wlewamy stopniowo olej- miksujemy, wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem Gdy składniki połączymy, dodajemy odciśnięty szpinak, mieszamy go delikatnie
Proste Potrawygodzinę. Gdy podwoi swoją objętość, przekładam a blat, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i dzielą na dwie lub trzy części. Rozwałkowuję na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinam kółka, w środku kółek zaś wycinam kieliszkiem otwory. I tak do wyczerpania ciasta. Doughnuts nakrywam ściereczką i zostawiam na 30 min. Olej rozgrzewam do 180°C( jeśli nie mamy
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: - płat ciasta francuskiego - 2 filety ulubionej ryby - 1 brokuł - 1 serek topiony w kiełbasce - jajko + żółtko - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - dwie łyżki soku z cytryny Brokuła dzielę na różyczki, gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, przekładam z powrotem do garnka i rozgniatam widelcem. Dodaję czosnek, sól, pieprz i serek topiony. Mieszam na gładką masę
Cook&Lovepracy, a jedynie sporej cierpliwości bo 3-4 godziny musi pozostawać w spokoju :) Ciasto drożdżowe możecie zrobić z dowolnymi owocami sezonowymi i kruszonką, albo po prostu z cukrem pudrem. Tak więc biegnijcie do sklepu po drożdże, bo zapewne pozostałe składniki macie w domu i do dzieła… Składniki 100 g drożdży 4,5 szklanki mąki szklanka cukru szklanka oleju
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdą postacią, z każdym innym nadzieniem będzie smakowało wybornie! Polecam! Składniki na ciasto kruche z truskawkami: na formę 24x28 lub nieco mniejszą (wtedy ciasto będzie nieco wyższe) CIASTO: 250 g pszennej mąki 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego ( przepis ) szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Mąkę(...)łyżki mąki ziemniaczanej lub innej skrobi Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy z ogonków i dzielimy na 4 części (większe na 6). Do truskawek dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i dokładnie łączymy. Nadzienie przekładamy na spód ciasta, wygładzamy i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor, czyli około
Rozpustne gotowanie"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej
Słodkie Przyjemnościmasła 150 g cukru pudru garść rodzynek, sparzonych wrzątkiem Dodatkowo: masło do wysmarowania formy ozdoby z czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy(...)budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie miksujemy. Gotową masę dzielimy na 3 równe części, do dwóch z nich dodajemy rodzynki i mieszamy. WYKOŃCZENIE: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy pierwszą częścią masy z rodzynkami. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy drugą częścią masy z rodzynkami. Przykrywamy ostatnim blatem i dekorujemy
My Culinary ArtSzybkie w przygotowaniu ciasto o smaku czekolady i kokosa. Jest wilgotne i puszyste. Wyglądem przypomina babkę lub ,,zebrę”. 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 1 szklanka oleju 0,5 szklanki wody niegazowanej 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 łyżka mąki tortowej(...)obroty miksera i dolewamy olej, mleko oraz niegazowaną wodę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część mieszamy. Ciasto wylewamy naprzemiennie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez
VioletoweKucharzeniełyżki otrębów orkiszowych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka bazylii i rozmarynu (to moja alternatywa dla soli - jeśli jednak używacie soli w swojej kuchni - dodajcie pół łyżeczki do ciasta) 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 żółtko 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: pierś z kurczaka 6 łyżek jogurtu naturalnego(...)mielony czarny pieprz 125g sera mozzarella light (u mnie 10% fat Saputo ) 6-7 pomidorków koktajlowych Do dzieła: Zaczynamy od spodu tarty. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche przyprawy, mieszamy je razem i dodajemy resztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia
Spektrum Smaku