obiedzie będziecie cieszyć się pysznym deserem. Prawdopodobnie składniki potrzebne do jej przygotowania macie w domu, zatem do dzieła SKŁADNIKI: na mus: 150 g ciemnej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej) 4 jajka + 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru na ciasto: 1,5 szklanki mąki (może się okazać, że potrzeba trochę więcej) 150 g masła 2 łyżki mleka 1/4 szklanki
Kuchnia w bieguKolejny tydzień za nami, a u mnie jak zwykle wiele się działo. Ledwo ochłonęłam po emocjonującej niedzieli, a już musiałam rozpocząć przygotowania do ewaluacji zewnętrznej w szkole i próby do koncertu charytatywnego, który organizowaliśmy od początku września. Aby pomóc chorej córeczce naszego kolegi, zgromadziliśmy na scenie w Centrum Aktywności Lokalnej naszego miasta mnóstwo osób, które wystąpiły bezpłatnie, z dobrego serca(...)wszyscy. W moim mieście sporo jest ludzi dobrej woli – oni wszyscy zgromadzili się w piątkowy wieczór, by zjednoczyć się w akcji charytatywnej. Do dyspozycji gości była kawiarenka i przepyszne ciasta oraz stoisko z pamiątkami – przygotowane przez nauczycieli, uczniów i rodziców. Podobnie było z występami. To, że prezentowała się młodzież – było oczywiste. Ale tym razem, oprócz uczniów, wystąpiliśmy także my, nauczyciele
W mojej kuchnirolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości Wam życzę na ten przedświąteczny czas! CIASTECZKA ORZECHOWE(...)szklanka drobno pokrojonych bakalii 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 żółtko do posmarowania Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić
KUCHARNIApieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję barwnik. Miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam
Tradycyjna kuchnia KasiMasło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy ostudzony kokos i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto kakaowe: 600 g herbatników 1 szklanka ciepłego mleka 120 g masła 6 łyżek kakao Herbatniki mielimy i mieszamy z kakao. Dodajemy stopione masło oraz ciepłe mleko, całość dokładnie mieszamy. Masę ciemną dzielimy na pół. Pierwszą połowę wałkujemy na folii ( można to robić przez folię, aby uniknąć
Słodka Kraina Wypiekówdelikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy. KREM 700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz. W 200ml mieszamy budynie, mąkę(...)budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy stopniowo budyń. Powstały krem dzielimy w proporcji 2:1 KREM Z ORZECHAMI Do większej części dodajemy posiekane migdały, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (z czekolady odkładamy 2 kostki do starcia na ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.Forma na ciasto: 36 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 35 minut Składniki:Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół ) 1 2/3 szkl. cukru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny. Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac. Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę. Piec ok. 35 minut w temp. 180 C Masa budyniowa: Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń. Resztę mleka zagotowac z cukrem. Na gotujące
Słodkości i nie tylkojego dodatkiem.Ale nie tylko!Prym wiodą tutaj jabłka , które świetnie wpisują się nie tylko do szarlotki.Soczyste jabłka zatopione w kremowym budyniu i delikatne , miękkie ciasto zachwyci nasze podniebienia! SKŁADNIKI:CIASTO:- jajko – 4 szt– mąka pszenna – 1,5 szklanki– masło – 180 g– cukier – 1 szklanka– cukier wanilinowy – 1 op– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki– kakao(...)ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut. Gotowe
Ostra na SłodkoCzęść! Tą piękną niedzielę proponujemy uczcić czymś słodkim i uroczym, więc do głowy przychodzi nam tylko PANDA ! Według nas jest bardzo efektowna a przy tym nie
Candy PandasJuż tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym
W kuchni Karmel-itkiMarzyło mi się takie ciasto od dawna. Domowe, maślane, pachnące tak, że czuć jego zapach w całym domu. W sam raz do herbaty czy kawy. Na niedzielę i na co dzień. Mocno sezonowe, ale do zrobienia nie tylko z truskawkami. Inne owoce też będą pasować. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Składniki: 200 g masła 160 g cukru(...)jajku. Na koniec dodać suche składniki i na bardzo wolnych obrotach połączyć wszystkie składniki, by uzyskać jednolitą masę. Masę przelać do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać przekrojone na połówki truskawki (przecięciem do góry). Składniki kruszonki połączyć, szybko posiekać i rozetrzeć pomiędzy palcami. Tak przygotowaną kruszonką posypać truskawki. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Pasja Smakubardziej jestem za ciastem francuskim podanym w wersji na słodko czy za tym zrobionym w wersji na słono to nie mogłabym zdecydować. Uwiebiam wszelakie jego warjacje. Tak naprawdę ciasta francuskiego używam wtedy kiedy zależy mi na czasie. Wiem, że będę mieć gości i muszę zrobić “coś na ząb” ale szybko. Sięgam po nie też kiedy mam chandrę(...)tarty jest kwaśna śmietana. Spróbujcie koniecznie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na tartę z salami i cukinią. 30 dkg ciasta francuskiego 2 małe białe cebule 10 dkg salami 15 dkg sera Cheddar 12 dkg cukinii 4 łyżki
mecooksdodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniapiec rogale z okazji dnia Św. Marcina, tj. 11 listopada, dlatego odpowiednio wcześniej dzielę się z Wami przepisem* na nie. Jeśli nigdy wcześniej nie robiliście Rogali Świętomarcińskich w domu, to teraz jest ku temu najlepsza okazja! Naprawdę są warte zachodu! * SKŁADNIKI na ok. 18 Rogali Marcińśkich Ciasto półfrancuskie: 450 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży (2 saszetki)* 3 łyżki
Food Squareugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się na medal - tak nas (a w zasadzie dzieło nasze) oceniono. Nawet nie zauważyłyśmy kiedy chlebki były gotowe. Wróć - nawet nie zauważyłyśmy kiedy i jak to się stało(...)oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,WYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną
Wypisz Wymaluj