ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:342/616)

CHLEB Z BURAKIEM I FETĄ 190

wróciłam do zwyczaju pieczenia w niedziele chleba, który w kolejnych dniach służy mi za dodatek do posiłków zabieranych do pracy. Aby nie było nudno, do ciasta przeważnie dorzucam ziarna i bakalie albo starte warzywa. Tym razem wybrałam buraka i ser feta. Przepis można zweganizować - ser zastąpić tofu, ale polecam wówczas dodać solidny chlust oleju, ponieważ feta

Kasia Sarna
Mazurek z masą kajmakową i dżemem 195

Tradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest  bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje  się  znakomicie. Ciasto  (   na dwa spody ). 50  dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej  łyżeczka proszku do pieczenia; 4 żółtka 25 dag. masła. 1 łyżka śmietany gęstej Dodatki

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 168

czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, sól, ciepłe mleko i płynne drożdże. Energicznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając 2 cm od brzegu

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki dynie 223

życie udawać, że dynia nie istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekspresowo o chałce bez naszych składników 129

zawsze myślałam), robimy kulę i w misce, przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 wałki, z których pleciemy warkocz. Końcówki warkocza zawijamy pod spód, żeby chałka miała ładny kształt. Nasze dzieło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy jeszcze na pół godziny do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy

les mirabelles
Pierogi ze śliwką kalifornijską , bitą śmietaną i orzechami 174

Pana Marka- ze sklepu od Skworcu Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski z mięsem 194

dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia

Gotowanie...to proste !
Beskid Wyspowy, Luboń Wielki i Sczebel 04.10.2015 r 146

urokliwym Beskidzie Wyspowym z grupą radosnych ludzi z  Ptt Beskid Nowy Sącz . Kilka migawek z pogodnej jesiennej niedzieli.  Spotkane na szlaku.... Zdziwienie naszą obecnością....   Miejscowa Milka.... Schronisko na Luboniu.... Między górami.... Sczebel i szlak Papieski.... Biesiadowanie czyli ciasto dyniowe z bakaliami i śliwką w wykonaniu Basi oraz bardzo zacna pigwówka Zenka

Apetyczna babeczka
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 175

bliscy nie przepadają za jego aromatem. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka.... Ciasto 2,5 szkl. mąki 1 margaryna 2/3 szkl wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto

Cynamonowe szczęście
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 188

odwiedzał mojego bloga tylko po to by popatrzeć i powspominać pizzę - pieroga , którą robiłam jakiś czas temu. Już w niedzielę wieczorem wiedziałam jak i czym Go następnego dnia przywitam po pracy. Przedstawiam kolejną odsłonę pizzy zaklętej w pieroga. Składniki (ciasto): 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pełnoziarnistej Trzy ziarna 1 niecała łyżka oleju 2 gramy drożdzy w proszku

Kuchnia po mojemu
Kluski śląskie 146

sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście dodawana do ciasta).  Dodajemy jajko, wszystko dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kluski, w środku robimy  dziurkę Gotujemy w osolonej wodzie

Kuchnia Beaty
Pierogi ze śliwką kalifornijską 228

kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Więcej o produktach FRESANO dowiecie się  TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić na gładką

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 154

byly smaczne i mieciutkie wazny jest stosunek maki do ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka z czekoladą i pomarańczą 142

sposobem powstała pyszna babka. Nie wiem dlaczego, ale babki u nas znikają w mig. Zresztą inne ciasta też. A co do pomysłów to najlepiej jest nie planować tylko piec tak po prostu, najdzie ochota i do dzieła. Wtedy wypieki są najlepsze, bo jak się staramy to może nam coś nie wyjść.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Smaczny obiad 239

łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę w garnku, lekko solimy. W tym czasie urywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie

NA MOIM TALERZU