ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:349/616)

Kruchy ananasowiec 271

stronie mojeciasto.pl . Uwielbiam w nim to, że pomimo, że pomysł jest bardzo prosty: spód, stężały jogurt, a na to galaretka z owocami (cóż prostszego można wymyślić) to jest to ciasto niesamowicie orzeźwiające, zaskakujące i powalające na kolana. Dodatkowym plusem jest to, że można je robić cały rok. Latem fajnie orzeźwia i ochładza, natomiast zimą przypomina o słonecznych dniach lata(...)przepis może wydawać się lekko skomplikowany, bo tu mieszamy, tu przelewamy, tutaj dodajemy, dzielimy i dużo rzeczy wykorzystujemy i brudzimy, to tak naprawdę nie ma rzeczy którą można by tu popsuć - nic nam się nie zwarzy, nic się nie przypali, nic nie opadnie... po prostu to ciasto samo się robi :) A jakie minusy ma ten ananasowiec? Zdecydowanie za szybko znika

Jedzeniomania
Sernik waniliowy z malinami (bez glutenu, cukru białego) na urodzinki 153

Cześć wszystkim! Może zastanawiacie się dlaczego dziś pojawił się przepis a nie w niedzielę... ponieważ dzisiaj jest dzień dla nas wyjątkowy. Obchodzimy nasze urodziny co zobowiązuje nas do tortu... no ale niestety brak czasu pozwolił nam na wykonanie serniczka. Jak już wiadomo jesteśmy fankami serników, więc brak tortu w ogóle nam nie przeszkadza 😍 Poszalałyśmy więc(...)rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę do połowy od spodu obłożyć folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. SERNIK

Candy Pandas
Pierniczki last minute 245

Wigilia już za kilka dni, a Wy w ferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :) Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny materiał zdjęciowy :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy, a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania

Spektrum Smaku
Mini tarty z serem feta i cebulą 151

cebuli surowej a cebuli, którą uprzednio delikatnie podsmażyłam. Bazą moich tart było ciasto kruche z dodatekiem sera Gouda. Do przygotowania nadzienia także sięgnełam po tenże ser. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz

mecooks
Pączki z czarną porzeczką 98

ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących , cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne , a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne. Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki(...)drożdżami , jajka i letnią wodę i spirytus , zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

SprawdzonaKuchnia.pl
KRĄŻKI CEBULOWE 211

mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około 0,5 cm.), każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko i mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty

JejKuchnia
Kotlet schabowy w chrupiącym cieście 132

Kotlet schabowy w chrupiącym cieście Pyszny kotlet schabowy nieco inaczej , nie jak zwykle w niedzielnym wydaniu w panierce z bułki tartej . Tym razem jest to soczyste

Ogrodnik w podróży
Krokiety z mięsem kurczaka i serem 188

konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania krokietów. Ciasto naleśnikowe: 200 ml mleka 200 ml zimnej wody 1 jajko 18 dkg mąki pszennej szczypta soli szczypta cukru olej słonecznikowy

mecooks
Sałatka z pieczonym indykiem 163

zwykle, brakuje mi, aby spędzić z moim Przemysławem cały weekend nic nie robiąc.. No ale w niedzielę pojechaliśmy po wymarzoną brykę dla naszego małego Trufelka! Jestem zachwycona! W sobotę byliśmy u znajomych, było pyszne jedzonko, krem porowy, zapiekanka, ciasto kinder bueno, a ja przygotowalam sałatkę z indykiem, na którą zaraz będzie przepis i pyszny deser! Zapraszam! Składniki

Trufelkowo
Wielkanocny food wine pairing 169

potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu na datę wypadania tego święta. Pierwsza niedziela po wiosenny przesileniu może wypadać 22 marca a może być równie dobrze w połowie kwietnia. Jak Wy byście

Ugotowane pozamiatane
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 177

chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Ostra na Słodko
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 402

się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki

Ostra na Słodko
Bułki śniadaniowe z dynią 165

dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami. Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego

Lena Gotuje
Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii 195

ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo ciasto 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie mieszamy na gładką masę jogurt, śmietanę, czosnek i przyprawy. Mozzarellę dzielimy na 2 części – połowa pójdzie do nadziewania cukinii a 2 połowa do nadzienia tarty. Każdą cukinię nadziewamy listkiem

Ugotowane pozamiatane
Kluski śląskie z sosem borowikowym 147

przepuszczam przez praskę i ubijam z masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Masę dzielę na 4 i jedną część wyjmuję. W puste miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki piernik 171

ciastem.  Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze  w piekarniku na 5 minut  (przy uchylonych drzwiczkach).  Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą

Pyszności Słodkości
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 139

faktycznie były. Zagadnieniem przedstawionym tegorocznym maturzystom było pytanie, czy warto cierpieć dla miłości. Mam w tym roku okazję śledzić zmagania licealistów bardziej, ze względu na fakt, że dzieli je także moja chrześnica. Zdarzyło się, w ostatnich dniach memu Mężowi spotkać dawno niewidzianego kolegę, którego córka także pisała wzmiankowany wyżej temat. Okazało się, że podobnie, jak większość jej znajomych(...)obowiązku rodzica. W końcu "Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Temat tak zawiły i wielopoziomowy, że jednej niedzieli na rozebranie go nie starczy. Dumałam nad tym także przy szykowaniu rogalików dla mojej rodziny. A czasu jest sporo, bo to ciasto wymaga dość cierpliwego podejścia. Przygotujcie: - 490g maki pszennej 650g -10g żytniej maki  typ 720 -180ml mleka

I tu będę miała takie te
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 232

lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając

Wanilia i Kardamon
Pizza co w duszy gra 164

cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę

Wanilia i Kardamon