rodzin, czy dla zwierząt, na równi z dobrą obsługą. Przecież na wszystko zwracamy uwagę. Dodatkowo niezmiernie się cieszę, że patronat medialny objęła Gazeta Lubuska. Zatem będzie się działo moi mili. Na pierwszy ogień i ostrze naszych kubków smakowych został wybrany lokal pod nazwą Górka i Kulka, która to mieści się można powiedzieć w sercu naszego miasta, a mianowicie przy ulicy(...)Cię ktoś, to nawet nie wysili się by na Ciebie spojrzeć, to już zaczyna robić się słabo. Ciasta za szybką tego dnia nie zachęciły do spróbowania, a przyszłam właśnie na kawę i ciastko. Lubię próbować nowych rzeczy, nawet jak nie wyglądają na dzieła cukiernicze,bo przecież mają smakować przede wszystkim. Zapytawszy panią przy kasie czym jest jedna z kaw uzyskałam
Karczma Honoriettyśmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna dowolność... To do dzieła! SKŁADNIKI 7 białek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy(...)foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu śliwki lub inne owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę możecie posypać cukrem pudrem
Czary - gary w kuchninosem, wystarczyło szybko zrobić rozczyn, rozpuścić masełko i zabrać się za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne, bardzo delikatne z chrupiącą skórką, najlepiej smakują nam z domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, dziełem mojej mamy. Bułeczki śniadaniowe 3 szklanki mąki pszennej 25g drożdży 2 żółtka(...)soli Masełko roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru pudru i rozprowadzamy drożdże, na koniec dosypujemy jedną-dwie łyżeczki mąki z ogólnej puli przeznaczonej na ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, skórkę z cytryny oraz sól, szybciutko to wszystko ze sobą mieszamy
Przepysznik - BLW i nie tylkowyczyścić, nie odbijał wzorku bo nie miałam serca ciasta wkładać bezpośrednio do takiego koszyka tylko zawsze na ściereczkę. Dzisiaj już problemu nie ma, ciasto mogę włożyć bez problemu, łatwo go z niego wyjąć, a koszyk bez problemu umyć. Myślę że od dzisiaj świeżym pachnącym chlebem będziemy się cieszyć w każdą niedzielę. Na dzisiejszy dzień wybrałam prosty przepis na chleb
Bernika - moj kulinarny pamietnikjednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do szprycy (polecam jednorazowe rękawy foliowe) z grubą tylką (szeroka gwiazdka) i na dużą piekarnikową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta na kształt kółek o wielkości ok 2-3 cm, w sporych odległościach od siebie (u mnie kółeczka były ciut większe tak ok. 3-4 cm i wyszło 2 blachy(...)szkl), ale jej proporcje są takie, że ciężko byłoby zrobić jej mniej (trzeba byłoby się bawić w dzielenie galaretki czy mascarpone, które występuje na ogół właśnie w opakowaniach po 250 g - mus jest przepyszny i nadaje się do przekładania wszelkich ciast, więc lepiej wykorzystać go do innego wypieku - jeśli śmietanka i mascarpone nie były na skraju terminu ważności
Kto ugości moich gości?której wyślę zestaw odpowiednik foremek. A wszystkim Wam zostawiam przepis na ciasto piernikowe idealne do jadalnych ozdób choinkowych. Dostałam je od Ali , o ona zna się na rzeczy, jak mało kto. Wyszperała ten przepis u mistrzyni piernikowych wypieków Mary - tu (klik) możecie zobaczyć jej dzieła. CZESKIE PIERNICZKI TRADYCYJNE /cytuję za Marą / 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu(...)łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku
KUCHARNIAkoniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i bardzo krótko miksujemy. 7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy. 8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem
Gotowanie...to proste !każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka(...)cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko i żółtka z zaczynem na mleku (mlekiem z drożdżami). Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 35 minut). Do wysmarowanej
sierotka maRysia w kuchniFotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Na zdjęciach zobaczycie, że wstawiłam na środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryChoć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z mieszanką aromatycznych przypraw, czekający tylko na podgrzanie. Gorący, pachnący, rozgrzeje nas w któryś z chłodnych, grudniowych wieczór. Dziękuję! Alfred, bo o nim mowa, to nasz agent nieruchomości ( agent - jak to ekscytująco brzmi(...)szerokim uśmiechem skrywającym to i owo... Wizyta, choć krótka (wiadomo, w grudniu nikt nie ma zbyt dużo czasu), była przemiła. Żeby się do niej odpowiednio przygotować, postanowiłam upiec ciasto. W pewnym momencie szczerze żałowałam, że nie zdecydowałam się na jakąś korzenną babkę, ale w efekcie końcowym byłam z siebie naprawdę zadowolona. Ciasto bowiem wyszło jak marzenie! Zdjęcie tak udekorowanego tortu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką również, w takim razie czas na TARTĘ! Tartę niezwyczajną, bo razową z kremem budyniowym i rabarbarem ułożonym w mozaikę. Wygląda smakowicie? Do dzieła! Składniki na formę o średnicy 21 cm: Spód: – 150g mąki pszennej razowej – 100g zimnego(...)stolnicy. Otrzymaną masę szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Formę do tarty natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę lub rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy od średnicy formy i przenosimy do formy zakrywając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i ponownie
Be Fit Be Stronglistków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta mąki, jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką
sierotka maRysia w kuchniProponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej(...)jajko-olej do smażenia Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy soląi przyprawą do ryb.Odstawiamy na ok. godzinę. Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju. Smażymy do zrumienienia
Maminek kulinarnywięc nie czekajcie dłużej… biegnijcie po składniki i do dzieła… Składniki 2 jajka szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki serek waniliowy owoce np. borówki Naleśniki z borówkami – przepis Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodajcie odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie – odrobinę mąki. Na patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!