prostych przepisów na desery, których przygotowanie zajmie tylko chwilkę. Koniec z zakalcami czy opadniętą bezą- Anna Starmach dzieli się swoimi sekretami, które sprawią , że każdy przepis się uda. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich łasuchów! Zasady konkursu : podać jeden przepis na jakieś ciasto, deser itp.. ma być coś na słodko..ale z jakimś nietypowym składnikiem, który mnie zaskoczy.. słodką propozycję
Moje domowe kucharzeniemikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne
VioletoweKucharzeniesoli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem poniżej dzielę się z wami najlepszym przepisem na pocieszające pancakes, jaki znam. Amerykańskie pancakes 1 i 1/4 szklanki mąki
Przepysznik - BLW i nie tylkowyrośnięcia Następnie ciasto wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 20 cm Ciasto smarujemy roztopionym masłem i składamy na trzy: najpierw jedną część do środka, a następnie drugą nakładamy na tę pierwszą. Powstanie płaski rulon Dzielimy go na 10 równych bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comśmietanę z cukrem .Ciasto przecinamy na dwie części.Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy boki , rysujemy serduszka i wycinamy. Papier z serduszkami
Smaki Edytychorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti(...)absolutnie wyjątkowych przepisów, jak np. pasta z bazylii i mięty, albo pizza zrobiona na cieście z quinoi. Oba przepisy na pewno jeszcze powtórzymy – bo zakochaliśmy się w nich! Wam też gorąco polecamy! Wbrew temu jak zwykle gotujemy (niemal całe menu na tydzień w niedzielę, w dwie godziny ), prawie wszystkie dania z tego menu przygotowywaliśmy oddzielnie. Dlaczego? Na wyjeździe
Niedzielny kucharzDeliktanta, puszysta pianka serowa. Sernik jak ptasie mleczko :) Czekoladowo-waniliowy sernik z jagodami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg mielony 6 szt jajka 125 g masło klarowane 150 g erytrol lub inne słodziwo 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżeczka proszek do pieczenia 1/2 szklanka jagody świeże lub wekowane lub mrożone 3 łyżki kakao(...)żółtka. Mieszamy dokładnie. Dokładamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części - jedną mieszamy z esencją, jedną z kakao i jedną z jagodami. Masę wykładamy warstwami do formy o boku ok. 25 cm lub średnicy ok 25-30 cm. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-45 minut, do suchego patyczka
KucharzycaCiasto brzoskwiniowo kakaowe bez pieczenia, na herbatnikach z warstwą kremu kakaowego, musem brzoskwiniowym, kremem śmietankowym i wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SKŁADNIKI: Masa kremowa: śmietanka(...)cukier puder, serek mascarpone, wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części masy dodajemy 3 łyżki kakao i dobrze mieszamy szpatułką. Do drugiej połowy masy dodajemy łezki czekoladowe i dobrze mieszamy szpatułką. 4.) Składanie ciasta. Na dnie foremki układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kakaową, kładziemy warstwę herbatników i wstawiamy
RITA food channelJak zauważyliście mamy drobny poślizg w postach z przepisami bo trochę się działo ale już nadrabiamy 😊 Jakiś czas temu w internecie znalazłyśmy pomysły na wykorzystanie foli
Candy PandasMam już swoją ulubioną drożdżówkę, którą piekę najczęściej, jednak nie przeszkodziło mi to w wypróbowaniu nowego przepisu. Choć przyznać muszę, że stało się to też dziełem
Arabeska waniliowaWrocławski rynek. Co Karmel-itka z Karmele-onem wyczyniają w wolną niedzielę? Jadą do Wrocławia, by spotkać się z przyjacielem, jak i poznać to
W kuchni Karmel-itkiJeszcze tylko dzień, jedna doba od pierwszej gwiazdki na niebie nas dzieli. Tysiące lat temu gwiazdkapojawiająca się nad Betlejem, zapowiadała coś niezwykłego. Jeszcze tylko ostatnie poprawki
W kuchni Karmel-itkirobimy w blenderze. Wbijamy jajko, dodajemy cukier, miksujemy. Twaróg dzielimy na 3 części i porcjami miksujemy, dodając do masy jajecznej. Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów
mojewypiekiinietylkoDzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy
Cynamonowe szczęścieKolejny przepis pewniak, którym dzielę się z Wami. Smaczne, mięciutkie a do tego uzależniające muffiny, których zajadanie nie skończy się na jednej ;) Przepis baza, który zawsze wychodzi idealnie a cała kompozycja dodatków do babeczek zależy już tylko od Naszych kubków smakowych. Bardzo szybkie i proste do przygotowania, wspaniałe na leniwe popołudnie do kawy :) Podstawowy przepis na babeczki/ muffinki Składniki(...)miski suche składniki (cukier, mąka, proszek) które lekko mieszam a następnie dodaję mokre składniki (mleko, jajka, olej). Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką lub na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewam do foremek na babeczki (ok. 2/3 wysokości papierka) Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C. Piekę około 20- 24 minut. Gdy wystygną udekorować wedle własnego pomysłu. Propozycja podania: Posmarowałam
Tagebuch po polsku