Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia
KUCHNIA POLSKAOpis ciasto z kremem budyniowym i bananami: Ciasto z kremem budyniowym i bananami na pysznym i puszystym biszkopcie. Nie jest trudny w przygotowaniu ani czasochłonny, więc z pewnością ten przepis pokocha każdy. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka Sól Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 250 g masła(...)niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i ciasto pieczemy przez ok. 12-14 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostudzenia. Każdy budyń gotujemy oddzielnie, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Budynie odstawiamy do ostudzenia. Masło, którego używamy powinno być w temperaturze pokojowej, lekko miękkie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Ubite masło dzielimy na 2 części
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkiCo prawda festiwal już się skończył, jednak ja będę do niego wracać wielokrotnie w swoich postach. Działo się tyle, że nie nadążałam dodawać postów, tym bardziej
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry wszystkim w ten piękny poniedziałek 😊 Dlaczego nie było przepisy jak zawsze w niedzielę? Ponieważ dziś są nasze urodziny ! Świętowałyśmy je już kilka dni temu tym o to torcikiem aby dziś go Wam zaprezentować (takie uroki blogowania) ale to nic, na dziś też sobie coś dobrego przygotowałyśmy 😎 Nie miałyśmy klasycznego tortu, ponieważ wykonałyśmy go z gofrów białkowych (a jakby(...)kostek gorzkiej czekolady (do ozdoby) -ulubione owoce (do ozdoby) 1. Suche składniki na gofry wymieszać dodać banana i dolewać mleka roślinnego aby podczas blendowania wszystkie składniki się połączyły a ciasto było gęste ale dające się wylać i rozprowadzić po gofrownicy. Gotowe gofry piec dość długo i studzić na kratkach od piekarnika aby nie zrobiły się gumowe. 2. Składniki na krem
Candy Pandasszynką i dwoma serami. Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy. Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;) Ciasto: 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek (polecam taką KLIK(...)plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze. Najpierw przygotowuję drożdże, mieszam je w ciepłej wodzie z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na jakieś 10 -15 minut. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, suszone pomidory i mieszankę z drożdżami, zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam znowu na 10 minut, po tym czasie dodaję oliwę
Takie tam pichcenieZapraszam na pyszne ciasto na weekend. Sypana szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu a jak smakuje.... Składniki: 1 szkl drobnej kaszy kukurydzianej 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 kg jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu 100 g zamrożonego masła tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: W dużej(...)jabłek dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz mieszamy. Dzielimy jabłka na 2 części. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy równą warstwę sypką, na niej układamy połowę jabłek z sokiem (równa warstwa). Kolejna warstwa sypkich składników, jabłek i sypkich. Na górę ścieramy na tarce zamrożone masło. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarnedojrzałych truskawek i kilka listków mięty do dekoracji, 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej ½ kieliszka rumu lub wiśniówki ½ łyżeczki cukru Przygotowanie tortu czekoladowo-śmietankowego z truskawkami Ciasto czekoladowe Przygotowanie tortu rozpoczynamy od upieczenia ciasta czekoladowego. Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy na puch mikserem lub rózgą. Do utartego masła dodajemy porcjami cukier puder i dalej ucieramy masło. Teraz(...)dodatkiem szczypty soli. Teraz pianę delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym i wszystko mieszamy łopatką! Teraz nie używamy już miksera. Tak przygotowane ciasto wlewamy do małej tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Pieczemy ok. godziny do “suchego patyczka”. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i dopiero wówczas wyciągamy je z tortownicy
KorniszonkiPrzygotowanie czegoś pysznego zdecydowanie urozmaici zimową niedzielę (zwłaszcza gdy mamy ferie) i stanie się ciekawym sposobem na pobycie razem z bliskimi. Agata proponuje dzisiaj rozpływające się w ustach bułki pszenne z kefirem, które szybko znikną ze stołu. Szczególnie gdy wrócimy z mroźnego świata do cieplutkiego domku. Kefir jako dodatek Warto wykorzystywać w kuchni kefir w najrozmaitszych kombinacjach. Jedną z nich(...)wyrośnięcia na 10 minut, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą przez sitko oraz sól, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał, dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Przepis na Bułki pszenne z kefirem w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plpotrzeb:Dla rogalików: rozwałkowujemy kształt koła, dzielimy na 8 trójkątów, na każdy nakładamy po ok.1 łyżeczce powideł i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika (termoobieg) i pieczemy ok.30 minut, do lekkiego zarumienienia. Dla ciasteczek: rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta (lub inny dowolny kształt
Smaczne ZdroweSezon truskawkowy w pełni a wiadomo ,że jak truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1 opakowanie drożdży instant (suszonych(...)jajko szczypta soli Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru ok pół kg truskawek cukier puder Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć do miski i wyrabiać hakami miksera ok 2-3 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu stosując
Malinowa Kawiarenkaswietowania jest wiele juz od pierwszych dni.Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort. Od poczatku to szczegolne ciasto dla Malej Damy pieke sama, a Ona najwyrazniej dumna jest z tego wypieku. Tym razem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili(...)ewentualnie dosladzamy cukrem pudrem. Dodajemy usztywniacz do smietany i ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy.Na biszkopt z konfitura nakladamy pierwsza warstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim, gornym krazkiem biszkoptu.Sciagamy
Przysmaki KarolkiMoje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie. Składniki: ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów 800 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki domowego dżemu jagodowego 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym 300 g jagód Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy(...)możemy śmiało zalać ciasta drugą zimną galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia Można też zawsze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą, wtedy łatwiej będzie nam wyjmować ciasto. I efekty Pani Jagodowej Biedronki Serdecznie zapraszam na facebook'owe grupy z przepisami gdzie nie tylko znajdziemy wiele inspiracji ale również sami możemy się dzielić swoimi przepisami: SŁODKIE
W Moim Magicznym Domusernik dla leniwych, dla tych, którzy mają akurat mało czasu, albo dla tych, którzy nie umieją piec ciast. W niczym nie ustępuje sernikom pieczonym długo z dużej ilości składników, gdyż smakowo niczym od nich nie odbiega. Piotrek miał ochotę na sernik w niedzielę. Zrobiłam go z 1 kostki twarogu, który miałam lodówce. Masy serowej starcza akurat na małą keksówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajemy przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, odbieramy jedna część i w jej miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną z małą górką. . Dodajemy jajka, żółtko i mieszamy. Następnie bierzemy powstałe ciasto i rozpłaszczamy, po czym nakładamy 1 - 1,5 łyżeczki farszu i formujemy pyzy. Wrzucamy do gotującej się
Gotuj z AgnesCiasto z galaretką w wersji wiosennej. Z pewnością będzie ozdobą na Wielkanocnym stole i zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Jest lekkie i proste w przygotowaniu. Do dzieła :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaSezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki
Moja smaczna kuchniaMatki, który we Włoszech obchodziliśmy w ostatni ą niedziel ę. W Polsce Święto Mam jeszcze przed nami, wi ę c jak ktoś nie wie, co upiec, polecam mój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne w smaku i wilgotne, pachnie
La grande e la piccola cuocamasła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy
Spektrum Smakusamemu (tu odsyłam Was do przepisu na zakwas ) lub od kogoś dostać. Ja bardzo chętnie dzielę się moim zakwasem, więc jeśli ktoś chętny- zapraszam! Składniki: ZAKWAS 50 g startera zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej
Smakowity Blog Kulinarnyłyżka masła olej co i jak po kolei Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i całość ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka. Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oleju. Po nagrzaniu patelni olej wycieramy
Kuchnia Babci Basimożecie je zamrozić. Po odmrożeniu wystarczy na chwilę wsunąć je do piekarnika. A więc do dzieła! Na 11-12 placków: - 4 szklanki mąki pszennej - 3/4 (do 1) szklanki wody - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jak dobrze wyrobiona plastelina. Jeżeli jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę oleju
kawawszklanceCoś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu
kawawszklanceinne schorzenie wymagające modyfikacji dotychczasowego sposobu odżywiania to postanowiliśmy wspierać się w tym nawzajem i dzielić naszymi postępami z Wami. Najbliższe wpisy na blogu będą bardziej rozbudowane pod kątem dietetycznym. Na pewno na blogu będzie pojawiało się mniej słodkich wypieków, ciast, ciasteczek (uwierzcie nam, odstawienie cukru boli!), ale postaramy się wypełnić tę lukę zdrowymi słodkościami :) Na początek naszej drogi
W kuchni Katiebrązowego cukru 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania Brzoskwinie kroimy na pół, wyciągamy pestki a następnie dzielimy na mniejsze cząstki Kaszę manną i mleko mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i całość ponownie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę mleka. Rozgrzewamy na patelni kilka kropli oleju. Po nagrzaniu patelni olej wycieramy
Miód i pieprzzapiekamy aż nie rozpuści się on trochę. Możemy podać z sosem pomidorowym. Łódeczkami się dzielę się Dziś zerwałam kolejną cukinię i mini patisonka, jak również ponad kilo fasolki szparagowej (zielonej i żółtej). Na obiad były cukinia i patison w cieście piwnym, ale w moim malkontenckim nastroju, nie byłam zadowolona z rezultatów. Pewnie będzie jeszcze niejedna okazja podzielić się
les mirabellesucieramy z łyżką masła i żółtkami oraz dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Jeśli nie mamy czasu na ubijanie białka możemy wbić całe jajka a leniwe będą smakować tak samo. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na stolnicę, dzielimy na mniejsze kawałki, toczymy z nich wałeczki, delikatnie spłaszczamy i wycinamy romby (dokładnie tak jak kopytka). Gotowe
upichcicziemniaczanaWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez praskę. Układamy ziemniaki w misce, wygładzamy na równo, dzielimy na 4 częsci równe. Jedną częśc odbieramy, w to miejsce nasypujemy do równości z masą ziemniaczaną mąki ziemniaczanej. Dodajemy odłożone ziemniaki, dobrze mieszamy. Jesli ciasto się bierze do ręki dodać jeszcze odrobinę mąki. Na dłoń bierzemy małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego
Z Majeczką w kuchnipapierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Krem przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy zielony barwnik, do drugiej zielony i żółty, żeby uzyskać inny odcień, dokładnie
Ciastkozercyochotę na coś smacznego, ale nie masz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę
Pora coś zjeść