Minęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale
W kuchni u Monikiosolonej wodzie. 2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. 3. Ziemniaki wkładamy do miski, dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy resztę ziemniaków, jajko, sól do smaku i zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki, w każdej robimy wgłębienie. 5. Tak przygotowane kluski gotujemy w garnku
Tradycyjna Kuchniapozostałym cukrem (2,5 łyżki), dodajemy mleko, masło, żółtko i spienione drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, powinno to potrwać około 15 minut. Po wyrobieniu zostawiamy w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy je na 6 równych części i wałkujemy na prostokąty. I robimy bułki. Nie bardzo wiem jak miałbym to opisać
Marder&Marder ManufactureTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki
pink envelopespełnienia najskrytszych marzeń! :) Na osłodę-pyszne, maleńkie słodkości, które przegonią wszystkie ciemne chmury znad głowy :) Słonecznej Niedzieli!:)) Proponuje zrobić z połowy porcji, bo z podanych proporcji wychodzi baaaardzo dużo takich kuleczek. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki . Składniki: 900g pokruszonych ciast, ciasteczek, herbatników (bez mas, żelatyny, owoców) pół szklanki mleka pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie - pominąć
Czerwona PorzeczkaOstatnio rozsmakowaliśmy się w sernikach. Przed świętami pojawią się przynajmniej jeszcze dwie propozycje, ale dzisiaj dzielę się z wami przepisem na najdelikatniejszy sernik jaki jadłam i
Bernika - moj kulinarny pamietnikkomin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe do dzielenia na porcje. Smacznego
Maminek kulinarnyCiasto Pani Walewska znam od dawna.Z "przyjęć" urodzinowych w mojej pierwszej pracy.Ech... to były czasy ;)Nasiadówki w pokojach, wręczanie prezentu, zapach kawy i słodkiego ciasta.Do czasu, aż sekretarka zrobiła imprezę w gabinecie dyrektora pod jego nieobecność :)Imprezy się skończyły, ale przepisy i miłe wspomnienia zostały.To wszystko działo się jeszcze w czasach, kiedy myślałam, że Internet ma coś
bistro mamawięc i nasz przepis jest mocno ogólnikowy. Najdziwniejsze jest to, że dziadzio wcale się nie stara, a ciasto i tak jest najlepsze pod słońcem. Wprawna ręka? A może talent? Byłam ostatnio parę dni w rodzinnym mieście i udało mi się sfotografować dzieło mojego dziadka. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrywypiekiem. Od tamtej pory co jakis czas pozwalam sobie na taka czekoladowa chwilke zapomnienia, a dzis przepisem dziele sie z Wami. Mam nadzieje, ze bedzie Wam tak samo smakowac jak mi i reszcie mojej rodziny. Tarta czekoladowa z gruszkami skladniki na ciasto: 120g masla szczypta soli 50g cukru pudru 50g cukru 20g startych migdalow 1 opakowanie cukru waniliowego 1 zoltko
Przysmaki Karolkiwszystko do świąt już gotowe? Mieszkanie lśni, mięsa się pieką, baby pięknie się puszą w oczekiwaniu na świąteczną niedzielę? U mnie jeszcze to tak nie wygląda, ale wszystko zmierza ku dobremu. Dzisiaj mam wolne, więc zdążę zrobić to, co sobie zaplanowałam. Czasami jednak bywa, że z niczym nie możemy się wyrobić. Pracujemy coraz dłużej i kiedy w piątkowe popołudnie wpadamy(...)najpierw włożyć ręce. Co wtedy nam pozostaje? Babka last minute (znaleziona na kwestii smaku), którą można przygotować dosłownie w ostatniej chwili, aby podczas świąt delektować się z bliskimi pysznym ciastem. Składniki: • 120 g masła • 150 g cukru • 1 cukier wanilinowy • skórka starta z 1/2 cytryny • 2 jajka • 200 g mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli • 1/2 szklanki
W mojej kuchnimasło, masę serową zrobimy w ciągu kilku minut, a delikatne i długie pieczenie sprawi, że ciasto fenomenalnie się uda. Całość muśnięta ganache z dodatkiem masy krówkowej i solonych orzeszków, doprowadzi do tego, że można zatracić się w łakomstwie. Brzmi kusząco? To do dzieła! Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Składniki: 1 kg zmielonego(...)pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasto Moje wyszło chyba troszkę zakalcowate ale przyznam, że było bardzo smaczne Magiczne ciasto Składniki: 5 jajek 180 g cukru cukier wanilinowy 180 g margaryny 100 g czekolady łyżeczka kakao 100 g posiekanych orzechów - u mnie migdały 0,5 l mleka 6 łyżek mąki pszennej Do dzieła - a raczej czarowania ;-)!!! Czekoladę, margarynę i kakao rozpuszczamy ciągle mieszając aż powstanie gładka(...)pieczemy przez godzinę w 160 stopniach - u mnie od góry delikatnie zaczęło się przypalać więc przykryłam je folią aluminiowa i tak się dopiekało ;-). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto powinno się rozdzielić w trakcie pieczenia jednak widać to dopiero po przekrojeniu. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnitruskawki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać Dzisiaj więc pieczemy ciasto truskawkowe. Ciasto truskawkowe z bezą Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i nie powinno sprawić większych problemów nawet tym, którzy nie mają większego doświadczenia w pieczeniu Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Biszkopt: 3 jajka(...)mąkę i żółtka wymieszane wcześniej z wodą, proszkiem i octem. Mieszaj łyżką, nie ubijaj. Gdy gotowe delikatnie przełóż do formy do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Włóż ciasto. Piec 35 minut. Beza: Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. Gdy gotowe, zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Na końcu dodaj ocet. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym
mecooksMają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego naleśnika
Karo in the Kitchen