ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:352/616)

Sałatka z pieczonym indykiem 135

zwykle, brakuje mi, aby spędzić z moim Przemysławem cały weekend nic nie robiąc.. No ale w niedzielę pojechaliśmy po wymarzoną brykę dla naszego małego Trufelka! Jestem zachwycona! W sobotę byliśmy u znajomych, było pyszne jedzonko, krem porowy, zapiekanka, ciasto kinder bueno, a ja przygotowalam sałatkę z indykiem, na którą zaraz będzie przepis i pyszny deser! Zapraszam! Składniki

Trufelkowo
Wielkanocny food wine pairing 138

potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu na datę wypadania tego święta. Pierwsza niedziela po wiosenny przesileniu może wypadać 22 marca a może być równie dobrze w połowie kwietnia. Jak Wy byście

Ugotowane pozamiatane
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 127

chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Ostra na Słodko
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 363

się doczekać jak wyciągnie z piekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki

Ostra na Słodko
Bułki śniadaniowe z dynią 143

dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami. Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego

Lena Gotuje
Bułki z serem żóltym + konkurs 165

przypieczony ser żółty. Przepis na 4 bułki, więc jeśli macie liczną rodzinkę, polecam upiec z podwójnej porcji. Do dzieła kochani!  Składniki: (na 4 bułki) Rozczyn: 50 ml ciepłej wody 12 g świeżych drożdży 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto: cały powyższy rozczyn 150 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka soli 250 g mąki pszennej Dodatkowo: woda

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii 152

ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo ciasto 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie mieszamy na gładką masę jogurt, śmietanę, czosnek i przyprawy. Mozzarellę dzielimy na 2 części – połowa pójdzie do nadziewania cukinii a 2 połowa do nadzienia tarty. Każdą cukinię nadziewamy listkiem

Ugotowane pozamiatane
Kluski śląskie z sosem borowikowym 119

przepuszczam przez praskę i ubijam z masłem.Przekładam do miski i uklepuję tak,aby powstała równa powierzchnia.Masę dzielę na 4 i jedną część wyjmuję. W puste miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną, dodaję pozostałe ziemniaki i jaja.Dosmaczam solą.Wyrabiam na jednolite ciasto. Odrywam po kawału, formuję kulki, spłaszczam je i po środku każdej kulki robię wgłębienie.Gotuję w osolonej wodzie około

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki piernik 142

ciastem.  Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze  w piekarniku na 5 minut  (przy uchylonych drzwiczkach).  Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą

Pyszności Słodkości
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 112

faktycznie były. Zagadnieniem przedstawionym tegorocznym maturzystom było pytanie, czy warto cierpieć dla miłości. Mam w tym roku okazję śledzić zmagania licealistów bardziej, ze względu na fakt, że dzieli je także moja chrześnica. Zdarzyło się, w ostatnich dniach memu Mężowi spotkać dawno niewidzianego kolegę, którego córka także pisała wzmiankowany wyżej temat. Okazało się, że podobnie, jak większość jej znajomych(...)obowiązku rodzica. W końcu "Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Temat tak zawiły i wielopoziomowy, że jednej niedzieli na rozebranie go nie starczy. Dumałam nad tym także przy szykowaniu rogalików dla mojej rodziny. A czasu jest sporo, bo to ciasto wymaga dość cierpliwego podejścia. Przygotujcie: - 490g maki pszennej 650g -10g żytniej maki  typ 720 -180ml mleka

I tu będę miała takie te
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 198

lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając

Wanilia i Kardamon
Pizza co w duszy gra 136

cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto, wlewając w trakcie oliwę.Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek. 2. Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę

Wanilia i Kardamon
Waniliowe masło z orzechów nerkowca 158

najlepsze masło, jakie w życiu jadłam i żadne kupne nie może się z nim równać. Doskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego blendera i odrobiny cierpliwości – do dzieła! Składniki: 2 szklanki orzechów nerkowca ½ laski wanilii (idealnie komponuje się z nerkowcami) Nastaw piekarnik na 180°C, blachę wyłóż

Roślinna - blog wegański
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 119

dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie

Kuchnia w opałach
Koszyczki z ciasta filo z serem i szpinakiem 160

filo, 200g mrożonego szpinaku, 200g białego sera, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, oliwa do smarowania ciasta. Szpinak rozmrażamy. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozmrożony szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Arkusze (jeden na drugim) dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z arkuszy smarujemy oliwą ( ew. wodą) i nakładamy kolejne warstwy po przekątnej uzyskując wiele

Pudełko rozmaitości