Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań(...)bardzo smaczne i sprawia, że zwykła kiełbasa może zaprezentować się w zupełnie inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki
zadanie-gotowaniewciąż mi nie brak, a tym razem dzielę się z Wami przepisem na nią, który otrzymałam od koleżanki Magdy. Przepis czekał rok zanim go wypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło, że nie mroziłam jakoś malin. Magda stwierdziła, że ciasto najlepsze jest właśnie z tymi owocami, tak więc idąc
Fabryka pomysłówktóry jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam! Składniki: 500g batatów 2 jajka 7 łyżek ksylitolu 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej Sposób przygotowania: Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie
Truskawkowa Fiestaciasta bez pieczenia. Pamiętacie je? 3 bit [TU] 3 bit zmodyfikowany z kokosem [TU] Maxi King [TU] Kinder Country [TU] Jeżeli jesteś miłośnikiem batona Kinder Bueno, możesz zrobić ciasto bez pieczenia w domu. Dzisiaj podzielę się z Wami pysznym przepisem na pyszne Bueno 🙂 Potrzebne składniki: Krem bueno 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki miodu(...)herbatników maślanych 350 g kremu Nutella 2 tabliczki gorzkiej czekolady Do dzieła: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę kakaowych herbatników, które na chwilę zamaczamy w zimnym mleku. Rozsmarowujemy cienką warstwę Nutelli i układamy herbatniki maślane […] Artykuł Kinder Bueno – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokijogurtu naturalnego truskawki, ziarenka wanilii 1 łyżeczka oliwy z oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy
Spektrum Smakutego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie
Wanilia i Kardamonjest konieczny, bez niego rogaliki są wystarczająco słodkie (moje dziecię miało wersję bez lukru....), a do ciasta możemy dodać ksylitol. Przepis dostałam od Teściowej, dzięki Babcia I. ;-) Dodam jeszcze, że błyskawicznie i bardzo łatwo się je przygotowuje, tak naprawdę to dzieło mojej najmłodszej latorośli, m.in.dlatego rogaliki powstawały nie z trójkątów, a z kwadratów, tak było jej łatwiej, w efekcie końcowym(...)kilka minut. W misie miksera umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę, żółtka, szczyptę soli, cukier lub ksylitol, pokrojone masło oraz drożdże rozpuszczone w śmietanie i przy pomocy haka wyrobić gładkie ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Od razu dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i partiami rozwałkowujemy na cienkie płaty (staramy się, by po rozwałkowaniu powstał prostokąt). Każdy rozwałkowany płat dzielimy
Smaczne Zdrowelubiła!:) Mnie gofry najlepiej smakują w takie dni jak dzisiaj-tym bardziej, że jest niedziela i można sobie odpocząć na tarasie w promieniach słońca objadając się goframi posypanymi cukrem pudrem, lub jak woli mój mąż z dziećmi- z konfiturą malinową . Ciasto wychodzi bardzo rzadkie, ale takie ma być, ponieważ dzięki temu gofry są bardzo delikatne. Gorąco polecam
Smaczne ZdroweDrodzy czytelnicy :) Dziś mijają 3 lata od momentu gdy zaczęłam się z Wami dzielić moimi przepisami. Dziękuję Wam bardzo, że tu zaglądacie i wracacie po więcej. W podziękowaniu mam dla Was przepis na pyszny sernik kokosowo-czekoladowy z jagodami. Częstujcie się <3 700 g zmielonego twarogu 2 łyżki syropu z agawy 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki nierafinowanego(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek. Dodajemy cukier puder oraz zmiksowane na gładko jagody. Miksujemy 5 minut na największych obrotach. Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze
W kuchni Katiekwestia gustu. Blaty biszkoptu wygodnie jest ułożyć sobie na czystych kawałkach papieru do pieczenia, wtedy można przesuwać je swobodnie po blacie i mniej się kruszą, a kiedy ciasto będzie gotowe po prostu odklejamy papier i przekładamy na talerz. Masło na krem powinno być bardzo miękkie. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy w garnku z cukrem ciągle mieszając(...)masę. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu
Ciastkozercyekspresowe ciasto (bo robi się je w zaledwie 10 minut) podbiło moje serce! Doskonałe na przyjęcia, doskonałe gdy z nienacka wpadają goście, doskonałe na niedziele i doskonałe bez okazji, choć ta zawsze się znajdzie. Kaloryczne że hoho, nie ma się co czarować, ale ten smak i ta chwila przyjemności podczas jedzenia bezcenna(...)dekoracji) i mieszamy masę łyżką. Wykładamy na herbatniki, a następnie na kremie rozkładamy kolejną warstwę herbatników, które polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy pszenicą dla lepszego efektu wizualnego. Ciasto schładzamy w lodówce i wyjmujemy tuż przed podaniem
W kuchennej krainiebył bardzo napięty czas i dużo się działo, zresztą dalej się dzieje. Na razie na ten temat rozpisywać się nie będę, choć pewnie będę musiała zahaczyć o kilka spraw, jeżeli w końcu zbiorę się do napisania relacji o Seebloggers. Dobra tyle tytułem wstępu. Jeszcze tylko dosłownie kilka słów o cieście. Ciasto, owoce i beza. To połączenie ostatnio pojawia się
Pełny talerzdodajemy wymieszane ze sobą orzechy z kakaem. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników, dzielimy na trzy równe części, każdą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma z wyposażenia piekarnika, ja miałam dwie więc piekłam dwa blaty na raz, później trzeci, jeśli macie tylko jedną upieczcie ciasta po kolei) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140-150°C (w zależności
Rozpustne gotowaniedrugie czasem pomysł wydaje się świetny, ale po zrobieniu okazuje się, że nasze dzieło jest niestety dalekie od ideału. W każdym razie zdecydowałam się w końcu, bo mój tata miał urodziny - więc okazja była jak najbardziej wyjątkowa. Spody na tort zrobiłam z ciasta jogurtowego - jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna
Ciastkozercy