Wymyślenie przepisu, przygotowanie go, czyli wyrobienie ciasta kruchego w tym wypadku, czy nawet estetyczne i ładne wykrojenie ciastek (tudzież ciastków) nie stanowi dla mnie problemu. Serio. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy ciastka (lub ciastki) lądują w piecu. I odtąd rozpoczyna się odliczanie 10, 12 lub 15 minut podczas, których wszystko potrafię spieprzyć, nawet najlepszy wypiek. Dlaczego. Otóż(...)czas ja udaję się robić milion innych rzeczy, które aktualnie uważam za ważne. Przez co moje dzieło a). jest niedopieczone, b) jest spalone, c) jest wysuszone na wiór. Najlepiej wychodzi mi długie pieczenie w niskiej temperaturze, bo trudno jest wówczas cokolwiek popsuć. Natomiast ciasta, ciastka, pierniczki, bezy, biszkopty to niestety moja udręka i jeśli nie znajdę sobie jakiegoś zajęcia
Mango Papajaponad 6 mln sztuk), to pod względem liczby gatunków sera dzieli nas odległość drogi mlecznej! Nie szukaliśmy fontiny, zamiast niej użyliśmy w przepisie camemberta. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów
Niedzielny kucharzPrzedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego
greenscarfznajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki na 9 sztuk:5 jabłekSzklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)łyżka cukru
Słodkie PrzyjemnościMuffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na
dolcevitainmykitchenKorzystam z sezonowych owocowych wypieków jak się da – i jak pozwoli mi córcia , dlatego kombinuję, dzielę dzień na sześć, robię swoje i się cieszę! Udaje się, blog nie stracił na mojej aktywności mimo malutkiej pełzającej Księżniczki w domu, dwóch kotów i upałów Są sezonowe owoce, jest kruszonka i cała blacha gorącego drożdżowego placka – czy coś jeszcze mówić(...)miski, a miska gigant no pięknie wszystko wyrosło! Dodajemy w takim razie do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta. Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Robimy kruszonkę, czyli ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy
Zasmakuj KuchniJakieś plany na weekend? Ja calutki spędzam w pracy, dziś zaś prowadzę Dzień Dziecka w mojej starej Szkole Podstawowej. Będzie się działo! Będą tańce, zabawy, malowane buźki i oczywiście skręcane baloniki. Ależ dzieciaki to uwielbiają, nic dziwnego jak i u rodziców pojawia się wielki uśmiech gdy je robię ;) Parę tygodni temu mogłam to sprawdzić skręcając w ciągu dwóch(...)ponad 1000 balonów. Robi wrażenie, prawda? Pieczenie nie jest moim jedynym atutem ;) Ha! Ale skoro już mowa o pieczeniu. Mam dla Was przepyszne truskawkowo-waniliowe ciasto. Może się skusicie? :)Składniki:4 jajkaszklanka cukruszklanka mleka1/2 szklanki olejułyża ekstraktu waniliowego2,5 szklanki mąki pszennej2 czubate łyżki mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczeniakruszonka: 120 g mąki, 100 g cukru, 80 g masłaSposób przygotowania
Słodkie PrzyjemnościSklepowe sucharki lubię, aczkolwiek ich poziom twardości doprowadza moje podniebienie do szału. Dlatego postanowiłam spróbować domowego sposobu, a rezultatem dzielę się z Wami poniżej :-) Sucharki kukurydziane SUCHARKI KUKURYDZIANE 0,5 kg mąki kukurydzianej 130 g brązowego cukru 1 szklanka ciepłego mleka 50 g drożdży 100 g rozpuszczonego masła roślinnego 4 żółtka szczypta soli Drożdże kruszymy i rozcieramy z 1 łyżką(...)dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam jej, ani nie wykładałam papierem
peggiwkuchniproszek do pieczenia - wymieszać wszystkie składniki razem i zalać je mlekiem. Całość mieszamy łyżką i dzielimy je na trzy części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy :)Formę w kształcie serca mocno natłuszczamy i posypujemy mąką. Na spód wlewamy dwie części kokosowego ciasta, a na górę część kakaową. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.Na przestudzone ciasto wylewamy polewę
Lawendowe NieboPrzyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki(...)pokrojone w kostkę masło i siekać całość nożem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać do mąki i masła, zostawiając ok. 1/3, którą potem należy wykorzystać do posmarowania wierzchu bułeczek. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać bułeczki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem z mlekiem. Piec
zadanie-gotowaniebardzo dobrze pamiętam jak babcia je robiła. Zawsze dostawałam kawałek ciasta i robiłam "swoje ciastka", może niebyły zbyt estetyczne ale od czegoś trzeba było zacząć. Podobne przywileje miałam z ciastem na pierogi, wałkowałam je po swojemu i wycinałam kształty według własnego uznania. Bardzo mile wspominam ten czas, zresztą kto tak nie robi, przecież każdy ma swoje smaki i wspomnienia(...)Wszystkie składniki razem zagniatamy i formujemy jednolita kulę. Wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki. Gotowe ciastka przekładamy na brytfankę i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Z drugą częścią ciasta podstępujemy podobnie tylko wycinamy z niej krążki z otworem. Upieczone ciastka łączymy dżemem puki całkowicie
ciastkarnia na kruchym spodzierozpocząć pierwszy dzień nowego miesiąca? Najlepiej czymś pysznym skoro dodatkowo przypada w niedzielę 😊 Dlatego u nas pojawia się łaciaty serniczek z krówkami a tak właściwie z całą zagrodą SUPER KRÓWEK 😃 Dzięki produktom tej firmy możemy udowadniać, że jeśli coś jest "bez tego i tamtego" (jak to mówi nasza koleżanka) to również może być pyszne! Motywem przewodnim jest kokos(...)rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio
Candy Pandasstronie mojeciasto.pl . Uwielbiam w nim to, że pomimo, że pomysł jest bardzo prosty: spód, stężały jogurt, a na to galaretka z owocami (cóż prostszego można wymyślić) to jest to ciasto niesamowicie orzeźwiające, zaskakujące i powalające na kolana. Dodatkowym plusem jest to, że można je robić cały rok. Latem fajnie orzeźwia i ochładza, natomiast zimą przypomina o słonecznych dniach lata(...)przepis może wydawać się lekko skomplikowany, bo tu mieszamy, tu przelewamy, tutaj dodajemy, dzielimy i dużo rzeczy wykorzystujemy i brudzimy, to tak naprawdę nie ma rzeczy którą można by tu popsuć - nic nam się nie zwarzy, nic się nie przypali, nic nie opadnie... po prostu to ciasto samo się robi :) A jakie minusy ma ten ananasowiec? Zdecydowanie za szybko znika
JedzeniomaniaCześć wszystkim! Może zastanawiacie się dlaczego dziś pojawił się przepis a nie w niedzielę... ponieważ dzisiaj jest dzień dla nas wyjątkowy. Obchodzimy nasze urodziny co zobowiązuje nas do tortu... no ale niestety brak czasu pozwolił nam na wykonanie serniczka. Jak już wiadomo jesteśmy fankami serników, więc brak tortu w ogóle nam nie przeszkadza 😍 Poszalałyśmy więc(...)rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę do połowy od spodu obłożyć folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. SERNIK
Candy PandasWigilia już za kilka dni, a Wy w ferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :) Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny materiał zdjęciowy :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy, a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania
Spektrum Smaku