ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:350/616)

Jest taki czas.... 136

której wyślę zestaw odpowiednik foremek.  A wszystkim Wam zostawiam przepis na ciasto piernikowe idealne do jadalnych ozdób choinkowych. Dostałam je od Ali , o ona zna się na rzeczy, jak mało kto. Wyszperała ten przepis u mistrzyni piernikowych wypieków Mary - tu (klik) możecie zobaczyć jej dzieła. CZESKIE PIERNICZKI TRADYCYJNE /cytuję za Marą / 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu(...)łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku

KUCHARNIA
Łatwy, Kakaowy Przekładaniec 116

koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i dzielimy ją na dwa, do drugiej części dodajemy śmietan - fix i  bardzo krótko miksujemy. 7. Do miski przekładamy ser, dodajemy 100 ml ubitej śmietany i mieszamy całość. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, dodajemy ją do masy serowej i całość mieszamy. 8. Ciasto przekrawamy w pół i oba blaty smarujemy najpierw dżemem

Gotowanie...to proste !
Ciasto drożdżowe z owocami lata i kruszonką 152

każdym razem pożerałam w całości z mlekiem lub ciepłą herbatą. Pokochałam jej smak więc gdy tylko pojawiły się truskawki postanowiłam upiec drożdżówkę z owocami - wyszła przepyszna   Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami pod słodką kruszonką Składniki: 200 ml ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 g mąki pszennej 90 g miękkiego masła 1 jajko 2 żółtka(...)cynamonu Kruszonka: 140 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do dzieła!!! W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże - odstawiamy na ok 5-10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, masło, jajko i żółtka z zaczynem na mleku (mlekiem z drożdżami). Zagniatamy gładkie, lśniące ciasto i odstawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 35 minut). Do wysmarowanej

sierotka maRysia w kuchni
PIE Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI 1528

Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Na zdjęciach zobaczycie, że wstawiłam na środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 171

Choć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z mieszanką aromatycznych przypraw, czekający tylko na podgrzanie. Gorący, pachnący, rozgrzeje nas w któryś z chłodnych, grudniowych wieczór.  Dziękuję! Alfred, bo o nim mowa, to nasz agent nieruchomości ( agent - jak to ekscytująco brzmi(...)szerokim uśmiechem skrywającym to i owo... Wizyta, choć krótka (wiadomo, w grudniu nikt nie ma zbyt dużo czasu), była przemiła. Żeby się do niej odpowiednio przygotować, postanowiłam upiec ciasto. W pewnym momencie szczerze żałowałam, że nie zdecydowałam się na jakąś korzenną babkę, ale w efekcie końcowym byłam z siebie naprawdę zadowolona. Ciasto bowiem wyszło jak marzenie! Zdjęcie tak udekorowanego tortu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowa tarta z kremem budyniowym i rabarbarem 102

trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką również, w takim razie czas na TARTĘ! Tartę niezwyczajną, bo razową z kremem budyniowym i rabarbarem ułożonym w mozaikę. Wygląda smakowicie? Do dzieła! Składniki na formę o średnicy 21 cm: Spód: – 150g mąki pszennej razowej – 100g zimnego(...)stolnicy. Otrzymaną masę szybko wyrabiamy, tworzymy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut. Formę do tarty natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę lub rozwałkowujemy na stolnicy na placek lekko większy od średnicy formy i przenosimy do formy zakrywając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i ponownie

Be Fit Be Strong
Bulwiok podkarpacki 163

listków świeżej mięty (drobno posiekane) sól, pieprz Do dzieła!!! Połowę mleka delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy z nim drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoja objętość mieszamy go z reszta mąki, jajkami, żółtkiem i mlekiem z masłem. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie, elastycznie, nie przylegające do reki. Przykrywamy ciasto ściereczką

sierotka maRysia w kuchni
Dorsz w chrupiącej panierce 127

Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.Składniki:-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb-przyprawa do ryb-sól-1 i 1/3 szklanki mąki-1 szklanka bardzo zimnej(...)jajko-olej do smażenia   Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy soląi przyprawą do ryb.Odstawiamy na ok. godzinę.       Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.   W garnku rozgrzewamy olej.Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.   Smażymy do zrumienienia

Maminek kulinarny
Naleśniki z borówkami 227

więc nie czekajcie dłużej… biegnijcie po składniki i do dzieła… Składniki 2 jajka szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki serek waniliowy owoce np. borówki Naleśniki z borówkami – przepis Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodajcie odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie – odrobinę mąki. Na patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciastka z ziarnami czyli fit ciastki 87

Wymyślenie przepisu, przygotowanie go, czyli wyrobienie ciasta kruchego w tym wypadku, czy nawet estetyczne i ładne wykrojenie ciastek (tudzież ciastków) nie stanowi dla mnie problemu. Serio. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy ciastka (lub ciastki) lądują w piecu. I odtąd rozpoczyna się odliczanie 10, 12 lub 15 minut podczas, których wszystko potrafię spieprzyć, nawet najlepszy wypiek. Dlaczego. Otóż(...)czas ja udaję się robić milion innych rzeczy, które aktualnie uważam za ważne. Przez co moje dzieło a). jest niedopieczone, b) jest spalone, c) jest wysuszone na wiór. Najlepiej wychodzi mi długie pieczenie w niskiej temperaturze, bo trudno jest wówczas cokolwiek popsuć. Natomiast ciasta, ciastka, pierniczki, bezy, biszkopty to niestety moja udręka i jeśli nie znajdę sobie jakiegoś zajęcia

Mango Papaja
Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina 106

ponad 6 mln sztuk), to pod względem liczby gatunków sera dzieli nas odległość drogi mlecznej! Nie szukaliśmy fontiny, zamiast niej użyliśmy w przepisie camemberta. Wprowadziliśmy jeszcze jedną zmianę. Nasze szparagi zapiekliśmy w tarcie, a nie – jak chef Mirarchi – we frittacie. Wyszło rewelacyjnie! Smakowało wszystkim! Składniki: Błyskawiczne ciasto na pizzę ( według tego przepisu ) 6-7 zielnych szparagów Kilka plastrów

Niedzielny kucharz
Ekspresowe wegańskie ciasto z owocami 125

Przedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego

greenscarf
Crumble porzeczkowo-jabłkowe 101

znajomymi. Teraz pozostaje mi odliczać dni i każdą wolną chwilę dzielić na kuchnie i ogród. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wiosenną, a właściwie nawet letnią propozycję Crumble, idealne na cieplejsze dni, dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego smaku, no i oczywiście ciepła ciasta i chłodu lodów. Koniecznie wypróbujcie!"Składniki na 9 sztuk:5 jabłekSzklanka porzeczek ( świeżych/mrożonych)łyżka cukru

Słodkie Przyjemności
Muffinki z selerem i słonecznikiem. 156

Muffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na

dolcevitainmykitchen