niewielką ilością ziół, Odkładamy je na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki, dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce, dzielimy na 4 części, 1/4 wyjmujemy, w to miejsce wsypujemy na równo mąki ziemniaczanej, Dokładamy wyjęta część. dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy równe kulki, w każdej robimy wgłębienie Gotujemy w osolonej wodzie. Filet z kaczki kroimy na plastry
Gotowanie jest łatwejest naprawdę sporo a nawet powiedziała bym, że można dać dosłownie wszystko na co ma się tylko ochotę. Czasami dzielę ją na cztery części i każdy wtedy ma swoją i ma to na co ma ochotę. Powodzenia i smacznego :) Zakupy: Ciasto: - 1 jajko - 2 dkg drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 5 dkg margaryny - mąki trzeba dodać tyle, żeby
Tanio smacznie i prostodużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. I wlewamy do nich mleko z całą resztą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem wyjmujemy na blat, wyrabiamy przez moment i dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy bułkę, nacinamy płytko ostrym nożem w trzech miejscach i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturecukru do śliwek Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez trzech ostatnich) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale dość miękkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 12 części (po ok. 50 g) i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy
Marder&Marder Manufacturepatelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło.Dzielimy na 4 kawałki.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.Każdy delikatnie smarujemy olejem.Na środek każdego nakładamy
Ostra na Słodkopomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli
Smakowity Blog Kulinarnymiałam wolne i czas na doprowadzenie się do porządku... Większą część soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużoo jajek, dużo rzeczy było, ciasta też były, był sernik zebra, mazurek z sosem tofii i daktylami, było ciasto z kremem kajmakowym, były muffinki "kurczaczki", była babka marmurkowa i ciasta od cioci, tak na marginesie to pierwszy raz w swoim życiu jadłam blok czekoladowy i powiem, że się w nim zakochałam. Teraz pozostało tylko wyczyścić lodówkę ze wszystkiego co zostało(...)więcej.Na śniadanie wyjadałam pasztet z deski i wyjadałam krem z ciasta.Bez upamiętniania, bez zdjęć, tak po prostu.Nie wiem, co zrobić z tym miejscem.Z jednej strony lubię je, lubię dzielić się z wami pomysłami, czerpać od was inspiracje, poznawać, odkrywać. Z drugiej nie chce wpaść w jakieś uzależnienie codziennego pisania.Prowadzenie bloga sprawia mi dużo przyjemności, ale coraz częściej pojawia
More food, love and dreamsmogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie, że to największe kulinarne dzieło, jakie kiedykolwiek, jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy(...)Dokładnie mieszamy. Zaraz po rozczynie dolewamy po kolei jajka, drugą szklankę mleka, spirytus, cukier, cukier waniliowy, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy, na koniec dolewamy masło. Ugniatamy do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od rąk, po czym jeszcze około 10 minut. Powinno być dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; powinno podwoić swoją objętość. Na przygotowanym do układania pączków
Kuchenna Kontrrewolucyatortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty, w zależności od zapotrzebowania. masa straciatella: 6 serków Danio Straciatella* 6 łyżeczek żelatyny(...)wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiUlubione danie moich dzieci, czyli kurczak w kokosowym cieście. Smakuje dokładnie tak jak w budkach z chińskim Fast foodem. Nie jest to z pewnością danie light, ale raz na jakiś czas można przecież zaszaleć. Łatwy w przygotowaniu i nie spędzisz w kuchni długich godzin. Do dzieła! Składniki: 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka mąki pszennej podwójna pierś
Wielki apetyttopniejący śnieg i tak wyczekiwane porządkowanie ogródka - u mnie za tydzień w niedziele - jedyny wolny dzień :) Mam nadzieję, że do tego czasu nie przybędzie śniegu. Dziś aby ten wiosenne dzień stał się jeszcze przyjemniejszy Strucla Serowa. Niebo w buzi! Serio, bardzo, bardzo fajne ciasto. Sernikożerców przekonywać chyba nie muszę, a resztę społeczeństwa słodko zapraszam do wypróbowania!"Składniki
Słodkie Przyjemnościpiekliśmy duuużoooo pierników, a jak udało mi się dopchać na chwilę do kuchni to zrobiłem to ciasto. Babka świąteczna . Lubię wypieki z mąki ryżowej. Wychodzą takie “mięsiste” do tego ten zapach och i ach. Plus biały paleo lukier, bo czemu nie Całą niedzielę pięknie pachniało w naszym domu. Fajnie. Do tego zimowa herbatka i mamy przepis na idealne popołudnie Składniki(...)misce mieszamy: mąkę, migdały oraz przyprawy. Osobno mieszamy jajka, miód, olej kokosowy. Kolejno dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy ponownie wszystko razem. Jak wychodzi za bardzo gęste ciasto to dolewamy wodę z migdałów. Babkę świąteczną pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach żeby patyczek wbity pośrodku ciasta wychodził czysty. Możecie pod koniec pieczenia ją przykryć aby nie popękała
PaleoLifeszczęście, bo przyznam Wam po cichu, że to był doskonały pomysł. Ciasto nie dość, że było odpowiednio nawilżone, to jeszcze smakowało rewelacyjnie... Takie wiecie... połączenie jesieni z depczącą po piętach zimą i świętami pachnącymi korzennymi przyprawami :) Co jeszcze napisać, by Was zachęcić? Od soboty (w sumie od niedzieli, bo dopiero wtedy rozkroiłam) do wczoraj miałam jeszcze 2 małe kawałki
Kuchnia w czekoladziePomysł na takie ciasto znalazłam tutaj...przybierałam się dość długo, żeby je zrobić i w końcu zrobiłam..jak dla mnie..mhm..po prostu jakoś nie przypadło mi do gustu..ale przepisem dzielę się dalej....może komuś posmakuje. opakowanie krakersów - solonych, nie smakowych (ok 200g) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g margaryny garść suszonej żurawiny\ rodzynek Kresto garść(...)orzechy i migdały podprażyłam na suchej patelni]i wymieszać. Gotową masę przełożyć do lekko wytłuszczonej formy i piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą
Moje domowe kucharzenie