ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:354/616)

Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 124

duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dodajemy zmielone suszone(...)spożywczą rozkładamy plastry szynki, aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt. Na szynce rozkładamy pieczarki (dzielimy na 2 polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy polędwiczkę wypakowaną z folii i szczelnie zawijamy. Tak samo postępujemy

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki 79

obejrzałem wszystkie sezony McGyvera :) Jako wałek posłużyła mi butelka po Łomży. I widzisz Magda, a mówiłem, że picie piwa podczas pakowania to dobry pomysł! Opłacił się także mój zwyczaj dzielenia świeżych drożdży na 20 gramowe porcje i zamrażania ich. Bo właśnie 20 gram teraz mi było potrzebne. Więc tylko wyjąłem z zamrażalnika zawiniątko i po problemie. Na oko tylko musiałem(...)dodajemy :)) Potem dodajemy nasz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy dokładnie około 15-20 minut. Ciasto będzie się troszkę kleiło, ale takie ma być. Miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnnie wyjmujemy na stolnicę (możemy ją lekko posypać mąką) i dzielimy na 15 części. Każdą część wałkujemy na w miarę cienki placek i wypełniamy nadzieniem. Zawijamy, formujemy

Marder&Marder Manufacture
Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Śmietanową oraz Polewą Czekoladową 182

konfitury z róży, delikatna masa śmietanową oraz polewa z gorzkiej czekolady idealnie ze sobą komponują tworząc słodki i wyjątkowy w smaku tort. Torcik idealny dla wielbicieli marcepanu i słodkich ciast.   Tort Marcepanowy z Konfiturą z Róży, Masą Ś m ietanową oraz Polewą Czekoladową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka i białka) 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)dodając fix (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Masę marcepanową dzielimy na trzy części (dwie mniejsze - jedną większą na pokrycie całego tortu). Każdą z porcji rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Na dolny krążek ciasta wykładamy cienką warstwę konfitury z róży. Następnie wykładamy masę marcepanową (w razie potrzeby odcinamy brzegi masy marcepanowej

Słodka Strona
Ciasto Zebra 327

cukru 2,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej (w niektórych przepisach znalazłam tutaj orężadę, ale dla mnie ciasto wychodzi wtedy za słodkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao aromat waniliowy Jajka ubijamy na pianę z dodatkiem cukru. Można je rozdzielić na białka i żółtka, wtedy szybciej(...)waniliowy. Do mokrych składników dodajemy partiami przesiane suche składniki. Mieszamy delikatnie szpatułką. Wymieszaną masę dzielimy na 2 połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, do drugiej kakao. Mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy do blaszki na zmianę ciemną i jasną masę. Im więcej ciasta wkładamy na jedną warstwę tym szersze będą pasy zebry. Ja układałam

Ciastkozercy
Faworki drożdżowe 139

Faworki drożdżowe to mój kolejny pomysł na Tłusto Czwartkowe pyszności. Podobno świat dzieli się na dwie grupy – obóz faworkowców i pączkowców. Ja zdecydowanie zaliczam się do grupy pierwszej J Gdyby ktoś postawił przede mną miskę pączków i drugą miskę faworków to wybrałabym tę pierwszą (choć na pączka też bym się skusiła :)). Jest tutaj tylko jeden warunek – wypieki te musza(...)minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, roztopione masło, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, spirytus oraz ciepłe mleko. Wyrabiaj aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na blacie oprószonym mąką

365 dni dookoła kuchni
Sernik malinowy ombre na zimno 77

Sernik z dodatkiem malin na spodzie kokosowym. Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sernik malinowy. Połączenie smakowe jest w nim wyborne, dlatego postanowiłam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 128

tydzień. Przygotowywanie posiłków na kilka dni na przód w jeden dzień nie jest łatwym zadaniem, bo z jednym obiadem jest sporo korowodów, a co dopiero z pięcioma. Żeby całej niedzieli nie spędzić w kuchni trzeba chwytać się różnych tricków i sposobów, żeby ułatwić sobie gotowanie. Na pewno najlepszym patentem jest szukanie przepisów prostych, nie wymagających specjalnie dużego nakładu sił. Drugi(...)kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie! O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. W ostatnich tygodniach używaliśmy piekarnika wstrzemięźliwie, głównie przez upały.. W ostatnią niedzielę słupki rtęci w termometrach niespodziewanie skurczyły się w sobie i można było

Niedzielny kucharz
Tiramisu Semifreddo- deser roku 2017 136

Przełom roku to czasem statystyk, podsumowań i planów na przyszłość. Wiele działo się w tym ostatnim roku w moim życiu, prywatnie oraz na blogu. Poznałam nowe

dolcevitainmykitchen
Sernik na zimno z kaszy jaglanej z musem z borówek 138

P rzed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana

Food Square
Tiramisu kawowe bez jajek 171

Przyznam, że tiramisu robiłam pierwszy raz choć jadłam je razy kilka.  Była niedziela przed południem i się zabrałam w trakcie robienia obiadu za to

Kubki smaku
MAZUREK KAJMAKOWY 140

Toż to czysta rozkosz!:D Dziś podam Wam przepis na najlepsze kruche ciasto do mazurka, które zawsze się udaje i smakuje wspaniale! A z odpowiednim dodatkiem, np. kajmakiem, zachwyci największego przeciwnika mazurków:) I muszę tu jeszcze koniecznie dodać, że dekoracja mazurka, którą widzicie na zdjęciach to wspólne dzieło moje i mojego Synka Adasia;-P  SKŁADNIKI: 180 g mąki pszennej(...)puszka kajmaku (masy krówkowej) bakalie: np. migdały, żurawina, kandyzowany ananas, itp.,  rozpuszczona gorzka czekolada  WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto będzie jednolite i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk.  Uformuj kulę, przełóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Brokuły w cieście z sosem czosnkowym i warzywami 648

czosnkowy - przepis tutaj --> klik  A więc do dzieła! Pokrojone w różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 5 min. W misce mieszamy mąkę, mleko, sól, cukier i 2 łyżki oleju na gładką masę. Są dwa sposoby przygotowania: 1. Brokuły maczamy w cieście i smażymy na patelni. lub... 2. Maczamy w cieście i smażymy na głębokim

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto z Rodzynkami 339

prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna opcja: porcje składników dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa biszkopty. Taka opcja choć czasochłonna jest łatwiejsza(...)małym ogniu, ciągle mieszając do otrzymania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Na pierwszy biszkopt nakładamy ciemny krem. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy jasny krem. Wygładzamy. Posypujemy rodzynkami lub kawałkami śliwek kalifornijskich. Polewamy

Made By Mom And Son
Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia 2336

fixu do ubijania śmietanyok. 250 g masy kajmakowej (na wierzch ciasta)ok. 80 g płatków migdałówCiasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa Śmietanowa:Kremówkę ubijamy, a pod koniec dodajemy cukier puder wymieszany z fixem (pamiętajmy, że kremówki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może się wytrącić masło). Masę dzielimy na dwie części.Masa Krówkowa:Śmietankę ubijamy, a pod koniec dodajemy(...)wyścielamy pergaminem, a następnie jej dno wykładamy herbatnikami. Kolejność warstw powinna być następująca: masa śmietanowa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa śmietanowa, herbatniki.Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia się ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto możemy włożyć na kilkanaście (lub więcej) minut do lodówki (w tym czasie jeszcze nie użyte masy również powinny znaleźć się w chłodnym miejscu).Płatki migdałów podprażamy

Słodka Strona
Półkruchy jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz 288

będę sukcesywnie się nimi z Wami dzielić:)  Sezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :)  blaszka  23x33cm  Kruche ciasto:    2jajka+1żółtko, 500g mąki pszennej

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 86

ziarno pszennej  duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu). Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę, do półtora

Spektrum Smaku