żeby kurczak poleżał trochę w przyprawach- możemy dużo wcześniej zamarynować pierś. Brokuła dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy. Od momentu jak woda się zagotuje brokuła gotujemy 5 min. Wyciągamy i hartujemy pod zimną wodą. Formę na tartę wykładamy naszym ciastem, technika dowolna, można rozwałkować ciasto lub tak jak ja po prostu rwałam
Piekielna Kuchnia Patijuż czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam, zabrałam się za pieczenie :) uwielbiam taką na ciepło, na zimno - pod każdą postacią :D bardzo szybko znikała, aż dziwne, że jeszcze w poniedziałek było kawałek. Szarlotki są trochę pracochłonne, ale jak się lubi je jeść to trzeba trochę czasu poświęcić :) Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 kostki margaryny
Kolorowy Przepisownikproszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagniatamy. Dzielimy masę na dwie części i jedną wkładamy do lodówki ( ja daję do zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno
W Moim Magicznym Domuciast z dodatkiem kaszy manny – a wiem , że jest takich sporo! Jakiś czas temu pokazywałam torcik truskawkowy , więc dziś przyszła pora na odmianę i zastąpienie truskawek soczystymi brzoskwiniami! Ciasto jest niesamowicie łatwe … szybkie i rewelacyjnie smakuje! A składniki przeważnie mamy pod ręką!SKŁADNIKI:- biszkopty – ok.15 szt- margaryna – 200 g- mleko – 1 l- cukier puder(...)jednym żóltku.Cały czas ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao.Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.W
Ostra na Słodkociasto się połączy dolewamy syrop klonowy oraz sezam. Wyrabiamy ciasto jeszcze ok 5 minut. 2. Wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej delikatnie olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. 3. Kolejnego dnia wyciągamy, wyrabiamy na lekko wysypanej mąką stolnicy i dzielimy na ok 6 części (w zależności od tego jakiej wielkości bułki chcemy). Wyrabiamy w dłoniach(...)180st C i pieczemy kolejne 15-20. Studzimy na kracie. Bułeczki możemy zamiast obtoczyć w mące- posmarować letnią wodą i posypać ziarnami. Ziarna możemy także dodać do ciasta, zmniejszając w miejsce ich wagi ilość mąki razowej żytniej (dodajemy np. 50g mąki razowej i 50g ziaren). Możemy też pozostawić bułeczki do wyrastania w temp pokojowej pod przykryciem, zamiast wkładać
Kuchnia w czekoladzierazie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ma podwoić swoją objętość. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można
KUCHNIA POLSKADziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego
Candy Pandaspestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link) . Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku. Zapraszam do wypróbowania przepisu
kuron.com.plkilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto. Ser rozdrabniamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrobione ciasto może lekko się kleić do dłoni, ale im więcej mąki damy- tym będą twardsze, więc nie przesadzajmy. Formujemy wałek i dzielimy na 12-15 części (zwróćcie uwagę jak wielkie są Wasze morele- moje były małe, więc 15 sztuk wyszło spokojnie
Kuchnia w czekoladziebazę do kanapek. Tak czy owak smakują wybornie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na węgierskie pogacse. Ciasto : 3,5 dkg drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy
mecooksJesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło. Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z
Kuchnia Łukaszaodtworzyć. Nakupowałam książek kucharskich z kuchnią indyjską i znalazłam przepis, początkowo myślałam, że to nie to, bo nosi nazwę ciasta, ale to raczej pudding. Dziś padł mi piekarnik, więc musiałam zmienić swoje plany kucharzenia i ten właśnie przepis uratował naszą niedzielę, no bo jakże to tak bez deseru. ps. Misiek potwierdził, że to ten smak co w Karmie
greenscarfPRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę, sól, proszek,natkę, oregano. Dodajemy jogurt,mieszamy łyżką, następnie lekko zagniatamy ciasto podsypując mąką.Ciasto może się troszkę lepić-ale nie przejmujcie się tym.Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-60 minut.Następnie dzielimy na 4 części. Każdą oprószamy mąką i rozwałkujemy na cienki placek -ok 2 mm.Na nagrzaną patelnię (z nieprzywieraną powłoką) kładziemy
Kopystką po garachNo co ja mogłam robić w niedzielę? No co, jak nie ciasteczka dla Miśki do szkoły. Tym razem nikt mi nie wyżarł wiśni z kompotu (cwaniaki
greenscarfKroimy na trzy poziome blaty. KREM : Wszystkie składniki kremu umieszczamy w misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat
cool and minty