ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:362/616)

Bułeczki z rabarbarem - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 190

Dzisiaj dzień majowego wyzwania blogerek i blogerów. Tematem przewodnim jest "piknik" i nawet pogoda dopisała Jest piękna słoneczna niedziela. Ja zrobiłam pachnące drożdżowe bułeczki z smażonym rabarbarem i kruszonką. Składniki: 50 g margaryny lub masła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml mleka 2 jajka 20 g drożdży świeżych sól szczypta Nadzienie(...)gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć

Ala piecze i gotuje
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 617

kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka. Kilka razy trzeba chłodzić ciasto w trakcie przygotowywania ciastek i dlatego czas trochę się wydłuża, ale samo zrobienie ich nie jest trudne, mi sprawiło mnóstwo frajdy. Dlatego nie zrażajcie się niczym, obejrzyjcie dokładnie filmik, przeczytajcie moją instrukcję i do dzieła! Wasze Dzieci będą ZACHWYCONE!  SKŁADNIKI: 170 g miękkiego masła (w oryginale niesolone(...)łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz do pracy, odsyłam Cię do oryginalnego filmiku instruktażowego , gdzie dokładnie, krok po kroku, zobaczysz jak przygotować ciasteczka. W oryginale autorka zagniata ciasto ręcznie, ja użyłam do tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka i wymieszaj (zmiksuj) masę ponownie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kakaowe z bezą 207

Szybkie, proste ciasto. Mimo pozorów nie jest wcale takie słodkie. Zachęcam do wypróbowania.  ;) Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao(...)wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy.  Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy

Garnkowe fanaberie
CIASTO SHREK 462

dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła! SKŁADNIKI :BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* budyń waniliowy bez cukru

Ostra na Słodko
Szarlotka sypana 171

Wyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą manną, cukrem(...)Starte jabłka mieszamy z cynamonem i całość dzielimy na 2 części, Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy równomiernie 1 z 3 części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bananowa delicja- bez pieczenia 4047

Lubię ciasta bez pieczenia, to nie ulega wątpliwości:) Bananowa delicja jest jednym z nich, delikatne połączenie herbatników, delicji, kremu, bananów i galaretki stanowią pyszny deser! Składniki: Na blaszkę 35cm x 24cm: 3 opakowania ciastek delicje (pomarańczowe 147g) 2.5 opakowania herbatników (200g jedno) 5 bananów 2 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 4 szklanki mleka 3 budynie waniliowe(...)uzyskania gładkiej masy. Obieramy banany i kroimy w plasterki ok 0.5cm. 4. Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą wylewamy na delicję, układamy plasterki banana i przykrywamy warstwą herbatników. Znowu kolejna porcja kremu, banany i herbatniki. Ostatnia warstwa kremu, banany i tężejąca galaretka pomarańczowa. 5. Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Ja robiłam wieczorkiem więc całą noc leżało

Kuchnia w czekoladzie
Tempura tendon 154

oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia użyliśmy: brokuł krewetki black tiger Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia sos słodko-kwaśny Przygotowanie(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Mąkę ,wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy

R'n'G Kitchen
Grzybowe placuszki z kurkami 179

talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami i zdjęciami  dwóch grzybów, których my nie jadamy :) Grzybowe placuszki z kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka

Posadzone i zjedzone
GÓRA LODOWA 234

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, ściągamy papier(...)przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone

RAROSSA
Pyszny makowiec :) 237

zdążycie z jego przygotowaniem. Zatem do dzieła i do pracy :) Składniki: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec – przepis Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mleka, maki, rozczyn zostawiamy na 15 min. Do mąki dodajemy utarte żółtka, następnie rozczyn i mleko. Ciasto zagniatamy następnie dodajemy stopione masło. Wyrabiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faworki 145

trudne do przygotowania i można się na nich wyżyć. A mowa tu o zbiciu ciasta wałkiem, co daje nam fajny efekt w postaci pęcherzy. No i nikt nas nie oskarży o pobicie, hi, hi. Tak więc zakasujemy rękawy i do dzieła, bo jak karnawał to słodko musi być. faworki

Ewa w kuchni
Kiedy piekarnik do zabudowy to dobre rozwiązanie? 139

Dual Cook to propozycja dla tych, którzy dużo pieką i nie mają czasu na wstawienie osobno ciasta, a później jeszcze zapiekanki. W Dual Cook obie te rzeczy mogą piec się równocześnie w dwóch niezależnie działających komorach piekarnika. Dostęp do wnętrza zapewniają specjalne, dzielone drzwiczki Flex Door, którymi można otworzyć cały lub pół piekarnika. Pomoc w mniejszym zużyciu energii niesie Samsung

kruche babeczki
Koktajl Frankenstein na Halloween FIT 139

Wystarczy mieć przezroczyste szklanki lub kieliszki, marker i mikser do zmiksowania owoców ze szpinakiem. Do dzieła! Poza tym, zapraszam Was do wypróbowania również innych pomysłów na halloweenowe przysmaki: – bezowe kości – trufle dyniowo-orzechowe – gryczane brownie cukiniowe z marakują – kabanosy w cieście francuskim – pumpkin spice chia pudding – mumie z parówek – ciasto marchewkowe z nietoperzem

Be Fit Be Strong
Kakaowy spód biszkoptowy do ciast 182

więcej kreatywności. Dlatego postanowiłam Wam przedstawić świetny kakaowy biszkopt, który idealnie nadaje się jako podstawa ciasta. U mnie sprawdził się już przy wielu pysznościach! Na końcu możecie zerknąć na przykładowe propozycje wykorzystania zaprezentowanego spodu. Polecam i z niecierpliwością czekam na Wasze dzieła. Biszkopt o wymiarach 22 x 26 cm i grubości około 1,5 cm: 3 jajka 100g cukru

Di gotuje
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 213

takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Muffiny dyniowe z serem 151

ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia i ser smakowo połączyły się bardzo fajnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 20 dkg mąki 20 dkg brązowego cukru (jasny) 1 łyżeczka

mecooks
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 167

takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła 1 jajko na masę chrzanową: 300 gram śmietany 18 % 2 czubate łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Świąteczna Chałka Nadziewana 205

Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;)  Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie taką chałkę. Składniki na jedną dużą chałkę Zaczyn: 150 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżki mąki Ciasto : 300 gr mąki 1 żółtko 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej

Gotowanie...to proste !
Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą 203

Pizza na niedzielę - czemu nie:) I wcale nie wymaga tak dużo czasu. Szybciej będzie oczywiście zamówić, ale to już nie to samo. A to składniki nieodpowiednia, a to ciasto rozmiękło, a to ser nieświeży. Z domową pizzą takich problemów nie mam - składniki są najlepszej jakości, ciasto chrupiące prosto z pieca (no dobra, z piekarnika, ale nagranego na maksa

Obiad gotowy
Domowy makaron 152

domowy makaron do rosołku , stwierdziłam że dawno nie robiłam domowego makaronu, więc do dzieła , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki  3 szklanki mąki  1 jajko  szczypta soli  ciepła woda  Wykonanie  Na stolnicę wsypuję mąkę , dodaję jajko ,szczyptę soli i zagniatam ciasto dolewając ciepłą wodę , nie za dużo , ciasto nie może być na rzadkie

Mój Smak
Chałka waniliowa z kruszonką 144

piekę i właściwie zawsze byłam pewna, że przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką  :) Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;) Ciasto drożdżowe: 2/3 szkl ciepłego mleka 7g drożdży instant 5 łyżek domowego cukru waniliowego 3 czubate szkl

Smakołyki Asi
Tarta serowa z suszonymi pomidorami, awokado i szynką parmeńską 149

czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut. W tym czasie należy przygotować farsz. Sery i awokado kroimy w kostkę. Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory suszone kroimy w paski. W misce mieszamy śmietanę z jajkami i przyprawami. Dodajemy resztę składników

Mango Papaja
Kruche babeczki z łososiem 227

około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Serek mieszamy z chrzanem. Łososia dzielimy na nieduże kawałki, cytrynę kroimy w plasterki a następnie ćwiartki.  3. Serkiem napełniamy babeczki. Na każdą

Szefowa kuchni
Ciasto na naleśniki 163

Wlewamy ciasto na patelnię rozlewając ją po całej powierzchni zakrywając ciastem wszystkie dziury :) Po chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów odwracamy, rumieniąc naleśniki z każdej strony :) Smarujemy naleśniki według własnego uznania, dżemikiem , czekoladą, na co macie tylko ochotę... A oto moje dzieło :) dodałam bitej śmietany i kawałki brzoskwinki smarując w środku naleśnik morelami :) Smacznego

W Moim Magicznym Domu
Tarta z warzywami! 140

Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko

Kuchnia Pani Wiosny
Sarnyky – ukraińskie placuszki twarogowe 228

mąki (możliwe, że będzie potrzebne troszkę więcej) mały cukier wanilinowy masło i olej do smażenia Do dzieła!!! Twaróg, cukier, cukier waniliowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy aż składniki połączą się nam na gładkie ciasto. Z powstałej masy mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące. Na patelni

sierotka maRysia w kuchni
Zakręcone drożdżówki z białym serem 574

Wałkujemy kształt prostokąta o wymiarach 30 x 60 cm. Nakładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Wyglada to tak, jakby było złożone z trzech części. Ostrym nożem dzielimy na 12 kawałków. Każdy chwytamy na końce i przekręcamy w połowie długości w przeciwległe strony. Układamy

mojewypiekiinietylko
Tęczowe babeczki 130

misie i miksujemy przez minutę na niskich obrotach a następnie przez kolejną minutę na najwyższych. Ciasto przekładamy do papilotek  i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Serek, cukier puder i masło miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Dzielimy je na 3 części i dodajemy barwniki ( 3 kolor to połączenie żółtego i czerwonego). Masę przekładamy

Wielki apetyt
Czarny las 32196

obrotach miksera. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego

paapilotkaa
Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 221

wracaliśmy złapała nas pierwsza wiosenna burza, oberwanie chmury, grzmoty i błyski. Działo się!!! Wypiłam wielki kubek kawy i zjadłam kawałek mazurka.  Wiem, że do świąt jeszcze chwila ale zawsze mam problem w tym okresie... za dużo fajnych ciast do wypróbowania a na stole wielkanocnym i tak muszą wylądować te co zwykle :) Tak więc postanowiłam wypróbować ten szybki

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 268

się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na niej zaplatamy typowy

Ostra na Słodko
Kluski śląskie II 185

dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy  sól i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je ostrym

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasto z niespodzianką 244

pieczenia wyłożyć cienką warstwę jasnego ciasta. Wcisnąć w nie choinki, jedna przy drugiej. Boki wypełnić jasnym ciastem, najwygodniej za pomocą rękawa cukierniczego. Przykryć również wierzch choinek.Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!Cudowna, leniwa niedziela, ostatnia w tym roku... Z każdą chwilą jestem coraz bardziej podekscytowana - zmiany nadchodzą nieubłaganie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka 200

Gotujemy też marchewkę i też przepuszczamy przez maszynkę.   Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.   Z przygotowanego ciasta odbieramy

Maminek kulinarny