zimnego mleka wsypujemy 1/3 wiórków i gotujemy z manną. Przykrywamy folią aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy robimy ciasto na tzw luzaka. Dużą blachę wykładamy papierem , a następnie krakersami. Osobiście lubię te z Lewiatana, są cienkie, delikatne i prawie wcale nie są połamane. I oczywiście cena jest bardzo przyzwoita(...)łyżką. Masę dzielimy na trzy części i pierwszą wykładamy na przygotowane krakersy. Równamy i znów dajemy warstwę ciastek lekko wciskając w masę. I znów masa i ciastka, na wierzch idzie reszta masy , którą obficie posypujemy resztą wiórek, które lekko wciskamy w masę. Jak wiadomo krakersy są suche i to ciasto nabiera smaku dopiero
Dieta moja pasjadużo czasu, także czas pomyśleć co przygotujemy w tym roku na Wielkanocny stół. Myślę, że każda Pani domu ma swoje sposoby na to, czym zaskoczyć swoich gości. Przed niedzielą Wielkanocną, obowiązkowo święcenie koszyka z pisankami i pokarmem. W moim koszyku nie może zabraknąć mini babeczki, którą nie kupuje w sklepie tylko wypiekam w domu. Można upiec ją według swoich(...)roku mocno cytrynowa, którą polałam lukrem i upiekę jeszcze waniliową z białą czekoladą. Obie wersje uwielbiam! Domowe wypieki są najlepsze, także zachęcam do upieczenia babeczek :-) Składniki: ciasto: jajka 2 szt, mąka 1 szklanka, cukier brązowy lub biały pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, skórka otarta z 1 cytryny, olej pół szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, lukier: cukier
kulinarne odsłony patikilku lat, ale ze względu na zawartość postanowiłam ją Wam zaprezentować. "Domowe wypieki" to dzieło Joanny Niedobeckiej , czyli autorki znanego bloga, który znajdziecie pod adresem: www.domowe-wypieki.pl . To doskonała pozycja dla wszystkich miłośników słodkości ! Nie ważne czy na swoim koncie macie upieczonych kilka ciast, czy o wiele, wiele więcej, ponieważ książka zawiera mnóstwo podstawowych przepisów i porad oraz receptur o zróżnicowanym
Di gotujeproponuję Wam szybkie pierniczki lub piernikowe choinki (jeżeli dysponujecie odpowiednimi foremkami). Przepis jest prosty, a ciasto nie wymagające leżakowania, jedynie krótkiego schłodzenia w lodówce. W przygotowaniu pierniczków pomagały mi dzieci, które potem ochoczo zajęły się też ich ozdabianiem. Ja zrobiłam choinki i dokończyłam dzieła (zrobiło się już późno ;-). W międzyczasie część pierniczków zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaDoprawiam solą, pieprzem. Ziemniaki obrane gotuję, odcedzam wodę i gorące przepuszczam przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam
wesoła kuchniasuszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. kliknij aby powiększyć Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii i utworzyć prostokąty 14x26 cm . Nadzienie nakładać na środek prostokąta (dość obficie) i zwijać przy pomocy folii każdy bok jak na obrazku. Dzielić nadziane wałki na mniejsze porcje. Piec w 180’C ok 15-20 minut. Nam wychodzą
Candy Pandasprzyrządzane z twarogu, mąki i jaj, gotowane w lekko osolonym wrzątku.'' A więc do dzieła. 😊 300 g twarogu półtłustego jajko mąka pszenna Twaróg rozgniatamy widelcem razem z jajkiem, to nam ułatwi rozdrobienie masy, a zarazem lepiej się połączą. Mąki dajemy tyle, aby ciasto dało się ładnie formować. Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu. Ten mocniej odciśnięty potrzebuje jej mniej
Dieta moja pasjawróciłam, jednak nie na długo...niebawem kolejna przygoda. A tymczasem dzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam zrobić i ja! nadzienia bywają różne, jednak ja wybrałam pieczarki. A więc zapraszam! Składniki; ciasto; 1,5szkl. maki pszennej 1.5 szkl, mleka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła
Radość kipiąca uśmiechem.stoi cały czas na kuchence, bo jest cały czas w użyciu. Do duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie! Ale do dzieła, robimy bardzo szybki obiad! Składniki młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła
Z Kuchni Do Kuchniniedzielę 5 lipca w Radecznicy - miejscowości na Roztoczu - odbyła się impreza poświęcona uczczeniu pamięci Likwidacji Klasztoru i Gimnazjum w Radecznicy oraz II Inspektoratu Zamojskiego Armii Krajowej w czasie Drugiej Wojny Światowej. Zostałam na nią zaproszona przez Edytę z bloga Pasja Smaku aby wesprzeć ją w organizacji stoiska poświęconego kuchni historycznej. Troszkę zajęło nam postanowienie co na takim stoisku może się(...)białek nie wyrzucamy) ok 1/8 litra mleka 1 dag amoniaku cukier kryształ do posypania Do dzieła!!! Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, część zostawić do podsypania, posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, jajo, cukier i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Wałkować na grubość
sierotka maRysia w kuchnipierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz
Nie tylko w kuchnizrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pora (tylko jasna część
Rozpustne gotowaniesłodzik w proszku - ja używam Sussina Gold* sól *oczywiście możecie zastąpić go dowolnym cukrem Do dzieła: Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie, dodajemy pół łyżeczki soli i powoli wlewamy odrobinę ciepłej wody, zagarniamy krawędzie mącznej górki do środka i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajko, masło i ponownie zagniatamy stopniowo dodając w trakcie ciepłą wodę. Kiedy ciasto jest
Spektrum Smakuświeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały około
Marder&Marder Manufacturelekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt. Całą powierzchnię smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwijamy w rulon, który dzielimy na około 8 równej długości ślimaczków. Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ostatnie zdjęcie
dom-agi.pl