Już raz dzieliłam się z wami przepisem na pizzę. Tym razem jednak troszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony(...)Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą zdrowia. Zachęceni/?? Koniecznie spróbujcie mojej wersji nawet jeśli kochacie mięso, to gwarantuję, że smak tej pizzy zadowoli nie jednego mięsożercę. Do dzieła. Składniki : 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 250 g świeżego brokułu podzielonego
vaniliowoczekoladowamoże wydawać się nie lada sztuką, bo trzeba niestety ich trochę upiec aby nabrać wprawy, lub dostać dobry i sprawdzony przepis na sernik. I takim właśnie się z wami dzielę. Sernik ładnie i równo się piecze, nie opada i nie pęka. Bardzo ważne przy pieczeniu sernika to rodzaj sera, jaki użyjemy. Powinniśmy kupić twaróg lub biały ser półtłusty lub tłusty(...)ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 190 g mała lub margaryny - szklanka mleka - 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta) W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka i połowę cukru zacznij miksować aż masa zbieleje, dodaj połowę sera i mleka i zmiksuj na bardzo gładką masę. Przelej do miski
SMYKWKUCHNIRewelacyjnie smaczne a do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe z kokosem, bez pieczenia, to świetny deser dla wszystkich wielbicieli truskawek i kokosu. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady(...)przygotowaną masę dzielimy na trzy równe części. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty przekładamy jedną część masy i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie kokosowej układamy połówki truskawek jedna obok drugiej. Na truskawkach rozprowadzamy drugą warstwę masy kokosowej, a na masie układamy pozostałe biszkopty. Na biszkoptach rozsmarowujemy ostatnią część masy. Wierzch ciasta dekorujemy drugą warstwę
Smakowite DaniaPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ładzamy cukrem pudrem wg uznania. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniłatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem na blaszkę pełną rumianych pasztecików - zapomnicie o wszystkich epitetach jakimi potraktowałyście i ciasto, i farsz, i wałek, i stolnice, i bogu-ducha winnego męża. W skrócie, więc jak wygląda robienie bezglutenowych pasztecików? Najpierw jest głośno (nagle język się rozwiązuje i zastanawiacie się(...)kiedy zaczęliście tak przeklinać), później jest przyjemnie pachnąco, następnie cholernie smacznie, a na samym końcu ogarnia Cię duma. Duma jak cholera! Szczególnie jak widzisz w jakim tempie Twoje dzieło znika... (I tu zapominasz i o wykrzyczanym wcześniej "nigdy więcej" bądź "jaka jestem durna, że dałam się podkusić" i zaczynasz planować, kiedy stworzysz kolejną porcję). Kapuśniaczki są przepyszne zarówno
Wypisz Wymalujmówiłam ze smutkiem mamie. - Nie martw się - pocieszała mnie. - Dopilnuję, żeby głodna nie chodziła. Zresztą w kuchni radzi sobie już tak dobrze, jak ty i ja. A to jej ciasto drożdżowe jest przepyszne. Ani tobie, ani mnie takie dobre nigdy nie wyszło... - stwierdziła, uśmiechając się, bo wiedziała, że łzy by mi się nie spodobały. Wygrałam z chorobą, ale nadal(...)stycznia 2010 roku dzieli się z innymi swoimi kulinarnymi eksperymentami i sprawdzonymi recepturami na stronach bloga "W kuchni Karmel-itki". - Ada, zrobiłaś już zdjęcie, mogę jeść? - pyta czasem mój mąż, bo już wie, że dla blogera dobra fotografia jest ważniejsza od najlepszego posiłku. - Możesz, możesz, widzę, że już ci się do tego ciasta oczy śmieją - odpowiada córka
W kuchni Karmel-itkiPyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)dnie układamy warstwę krakersów. Budyń dzielimy na 3 części, jedną z nich rozsmarowujemy na krakersach. Na budyniu układamy kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarnePyszne ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru(...)dnie układamy warstwę krakersów. Budyń dzielimy na 3 części, jedną z nich rozsmarowujemy na krakersach. Na budyniu układamy kolejną warstwę krakersów, a na nich 2/3 masy kajmakowej i znowu krakersy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowujemy na krakersach resztę masy kajmakowej i wysypujemy na nią orzeszki. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
e-PrzepisyKulinarnemnie to niemała okazja do świętowania i czas na drobne refleksje. Mimo, że zawsze lubiłam piec, to nie liczyłam, że tak wielką frajdę sprawi mi publikowanie moich dzieł. Okazało się, że jest to mój konik i znając samą siebie, że jestem uparta myślę, że nie prędko się z nim rozstanę. Chcę dalej rozwijać swoją pasję, smakować, gotować, piec(...)ciast widzę, jaki postęp poczyniłam (choć mimo to bardzo daleko mi do ideału, ale może kiedyś uda mi się osiągnąć poziom jaki sobie wymarzyłam, czas pokarze). W tym miejscu, chciałabym bardzo serdecznie podziękować Wam Czytelnikom za te wszystkie komentarze, za odwiedziny i za chęć pozostania ze mną na dłużej. Obiecuję, że w następnym roku będzie się działo. Będzie
Ciastka - domowe słodkościklasycznym amerykańskim plackiem z pieczonych batatów zaintrygowała mnie Tren’ness Woods-Black podczas swoich odwiedzin w polskiej edycji MasterChefa. Tren’ness kontynuuje dzieło swojej babci i prowadzi jedną z najsłynniejszych restauracji kuchni soul food na nowojorskim Harlemie — Sylvia's Restaurant. Ponoć to jedno z miejsc, które trzeba koniecznie w Nowym Jorku odwiedzić. Sama kuchnia soul food stoi na straży dobrego(...)długotrwałego gotowania i mocnego przyprawiania, aby były zjadliwe. W ten sposób narodziła się kuchnia soul food — kuchnia z duszą, pokazująca poszanowanie dla każdego produktu i prawdziwą miłość do gotowania. Ciasto z batatów jest na to doskonałym przykładem. Oczywiście dzisiaj przyrządza je się zgoła inaczej, np. smalec w kruchym spodzie został zastąpiony masłem. Ja po przewertowaniu sieci w poszukiwaniu idealnego przepisu
Food Squarepuder, wtedy będzie to około szklanki cukru Do dzieła: Jajka ubijamy mikserem na delikatną piankę (trwa to kilka długich minut :)) Następnie dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę
Spektrum Smakubabkę (metalowej, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, lub silikonowej). Gdy ciasto zacznie rosnąć, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 – 50 minut. Babkę przybrałam lukrem. 200 g cukru pudru, sok z cytryny, Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym. Serwetka, która stanowi tło jest dziełem Babci Marianny (babcia Piotrka), która wykonała ją przed wojną. Po wojnie została
królestwo garówcuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę okazało się, że chlebak świeci pustkami to w nocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty
greenscarfZiemniaki obrać, ugotować. Przestudzone i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części. 1/4 część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól, koperek drobno posiekany (można użyć suszonego) i ziemniaki które zostały odłożone. Wyrobić na jednolite ciasto. Odrywany po kawałku, formujemy cienki wałeczek i tniemy
magiczna kuchnia Kasi