moim bliskim ten piękny rozdział w moim życiu, który wiązał się z gotowaniem (choć mam nadzieję, że ten rozdział się nigdy nie skończy, bo kocham mój blog i dzielenie się z Wami moimi przepisami). Może kiedyś moja córeczka, albo synek zajrzą do książki i przypomną sobie jak mi pomagali w wypiekach lub po prostu coś z niej ugotują A wszystko(...)innym poście Moje ukochane ciasta z owocami… Lody… ich nie mogło zabraknąć w mojej książce. Obiady. W końcu, to przy nich zbiera się cała rodzina I lekkie desery. Och jak ja je lubię Ta książka, to 40 stron smaku, pasji, wspomnień i miłości do gotowania, którą od 2015 roku dzielę się z Wami na łamach mojego bloga. Jeśli
Słodkie okruszkitarce, a batoniki dzielę na 3 części każdy. Składniki mokre wlewam do miski ze suchymi, wsypuję też startą czekoladę i mieszam wszystko łyżką krótko, tylko do połączenia składników, nic dłużej. Szykuję 12 papilotek (jeśli są dość cienkie i miękki, kłaść podwójnie, a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym
W kuchni Karmel-itkiobiadu można upiec doskonałe ciasto na deser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale(...)marchewkę, jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!) - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej - 2-3 łyżki soku z cytryny
kawawszklanceWszystkim Babciom i Dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu(...)mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 250 g masła Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze
Zainspirowana w kuchniDzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem(...)zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki
greenscarfdanie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy(...)lekko nadpiłować, a potem młotkiem i śrubokrętem dokończyć dzieła. Brzmi to może groźniej, niż wygląda. Kokos z wnętrza łupinki wyjmiemy bez problemu. Obieramy z brązowej skórki i ścieramy na drobnej tarce. Na patelni, woku lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na kuchni elektrycznej, ceramicznej – na 3). Przygotowujemy ciasto. Mąkę tortową i kukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki
mojewypiekiinietylkoMagda Przepis na ciasto, które jest dziecinne proste i szybkie do wykonania zawsze trzymam pod ręką. Sprawdza się idealnie, gdy najdzie mnie ochota na pieczenie oraz na słodkie, pachnące ciasto. To jest mega pachnące cynamonem, z chrupiącym, skarmelizowanym od cukru wierzchem. W środku słodkie jabłka i jedwabiste, gęste ciasto, które unosi całą tą masę pysznych dodatków. Do kawy, herbaty(...)razem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do osobnej miski dodajemy miękkie masło oraz cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste ciasto. Dalej miksując dodajemy mleko
Smaczna Stronasobie coś takiego, że jak robi się zimno to moja spiżarnia, naglę się nią zapełnia :) Zima to dla mnie również czas przygotowywania wszystkich czekoladowych wariacji :) Między innymi ciast czekoladowych takich jak Murzynek. Mniam! Lubicie? Ja ubóstwiam, szczególnie te wilgotne, mocno czekoladowe. Takie jak to! Znalezione w starych notatkach mojej mamy. Polecam! Aha! Uważajcie na drodze kierowcy! "Składniki:1/4 szklanki(...)ubijamy na sztywną pianę, następnie dzielimy je na dwie równe porcje. Najpierw dodajemy jedną część, lekko mieszając łyżką, a następnie resztę.Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej gotową masę. Pieczemy około 45 minut. Smacznego!* Możemy odlać parę łyżek masy kakaowej na później i polać nią jeszcze ciepłe ciasto
Słodkie Przyjemnościłyżką, uważając aby ciasto nie siadło . Wykładamy dno tortownicy pergaminem, boki formy smarujemy masłem i wlewamy do niej biszkoptową masę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczony biszkopt studzimy, a następnie odkrajmy nożem wierzch i dzielimy go wzdłuż(...)dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta. Do Pozostałej bitej śmietany dodajemy posiekane ziarna kakaowca ( lub posiekaną czekoladę), mieszamy i nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Udekorowany tort wkładamy ponownie do lodówki na co najmniej godzinę
Miód i pieprzproszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części ( po szklance) * Na dno tortownicy wysypujemy 1 część sypkich składników, wykładamy połowę jabłek, przysypujemy drugą częścią sypkich składników, na to wykładamy resztę jabłek, a następnie przykrywamy pozostałą częścią sypkich składników. Na wierzch starkowujemy na dużych oczkach masła, równomiernie rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Pieczemy ok 70 minut
Z Majeczką w kuchniChałwowiec bez pieczenia Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka(...)dodajemy 250g pokruszonej chałwy, mieszamy i dzielimy krem na cztery części. Jedną część kremu wykładamy na herbatniki *** *** Całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników i wykładamy dżem porzeczkowy *** *** Na dżem wykładamy kolejną warstwę kremu *** *** Całość przykrywamy ponownie herbatnikami, na to wykładamy kolejną warstwę kremu, jeszcze jedną warstwę z herbatników i resztę kremu *** *** Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część pokruszonej chałwy *** *** Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemposiekane masło i zagniatamy, jak się składniki złączą dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę
BaRepasMurzynka z morelami: forma 24x28 cm 200 g masła (ewentualnie margaryny) 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 5 łyżek ekstra ciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże(...)Morele myjemy, wycieramy i dzielimy na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C. Do letniej masy dodajemy kolejno po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem
Rozpustne gotowaniesoli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie jedno żółtko. Mąki wraz z kakao mieszamy w miseczce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. MASA : -250g margaryny -3 żółtka (białka idą do biszkopta) -1 łyżka mąki -2 budynie śmietankowe(...)Masę dzielimy w proporcjach 2:1 Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy. DODATKI -400 g umytych malin -1 galaretka malinowa -500 ml wrzątku Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę malin, i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto najlepsze jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku