można je zrobić z ziemniaków jakie zostały z wczorajszego obiadu. Jeśli w niedzielę nie zjedliście wszystkich przygotowanych ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe. Danie warto zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu minut. Potem wystarczy połączyć składniki jak w klasycznych naleśnikach i odstawić ciasto, żeby odpoczęło, a później usmażyć rumiane, puszyste racuszki, idealne na powolne, weekendowe śniadanie
Niedzielny kucharzKiedyś robiliśmy w zalewach o różnych smakach ( przepis tutaj ) i zapiekaliśmy w cieście francuskim ( przepis tutaj ). Teraz pora na ser biały pieczony. Czy jedliście go kiedyś? Jeśli nie, to zróbcie, nie pożałujecie, bo ser biały upieczony zmienia swą konsystencję i ma niepowtarzalny smak. A zatem do dzieła! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodatki: mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy wszystkie ości, a samo mięso dzielimy na większe kawałki. Jednocześnie sprawdzamy czy nie pozostały małe ości
bistro mamaprzeciskamy ręczną praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną uklepujemy płasko w misce, dzielimy je na cztery części, jedną część ziemniaków wyciągamy i układamy na pozostałych trzech częściach, do czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę
Apetyczna babeczkawodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej . Farsz do pierogów: 1 szklanka kaszy jaglanej ,ugotować na sypko 300 g białego sera mała cebulka brokuł 100 g sól ,pieprz Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy we wrzątku 5 minut. Kroimy na drobno . Cebulkę zeszklić
Ladylaura.pogadałem, zrobiłem kilka ujęć. Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów Pomimo upalnej niedzieli Skansen odwiedziło mnóstwo osób. Zainteresowanie wydarzeniem było tak duże, że przy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina
Right Behind The Kitchenciastka dla cierpliwych. Ja bardzo lubię piec ciasteczka dlatego poświęciłam pół niedzieli na ich przygotowanie. Jak zawsze czas włożony w pieczenie był nie współmierny do czasu jedzenia, bo zniknęły z talerza błyskawicznie. A wszyscy zaczynali od zjedzenia z wierzchu galaretki. Składniki na 24 sztuki: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPodobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie, to dołączam zdjęcia z tych miejsc. Panorama Barcelony; w centrum góruje Sagrada Familia Sagrada Familia -wciąż (od 130 lat) niedokończone dzieło Antoniego Gaudi'ego; z tej strony widać jak różne są części współcześnie budowane
Weekendy w domu i ogrodzieczekoladową ). Zamiast polewy użyłam do niego owoce sezonowe, truskawki i maliny. Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrycukru i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy olej i jogurt. Do miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu
chili & sugarserem. Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie formę do rogalików to rozwałkowane ciasto nakładamy na formę , przyciskamy walkiem i juz mamy równe trójkąty . Na każdy trójkąt od rozprowadzamy łyżeczkę masy serowej , od szerszego boku zwijamy rogaliki. Jeśli nie macie formy to od talerza wycinamy kolo i dzielimy na trójkąty. Rogaliki układamy na blaszce , smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami. Pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiliprzeciskamy ręczną praską do ziemniaków. Masę ziemniaczaną uklepujemy płasko w misce, dzielimy je na cztery części, jedną część ziemniaków wyciągamy i układamy na pozostałych trzech częściach, do czwartej pustej części w misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną do równej wysokości. Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. 3. Z gotowego ciasta formujemy kluski z dziurką, układamy na omączonym blacie. Gotujemy wodę
Apetyczna babeczkapiersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam na blaszkę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Górę mięsa zakryłam luźno położonym papierem do pieczenia
ClauditteMissCookingznaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto jest kruche i delikatne więc uważamy przy krojeniu ;) Ostatnio natknąłem się na pewien utworek pewnego pana :) Do dziś słucham tego non stop. Oczywiście z gatunku indie folk :) HozierFrom Eden Pozdrowionka i udanej niedzieli Michał
Gotuj Z MuzykąNiedziela to czas na wszystko i na słodkie lenistwo. A u nas na śniadanie tradycyjnie nasze ulubione jajka, ale jajka w nietypowej odsłonie, jajka sadzone na pizzy z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Ciasto jest prawie takie same jak w podpłomykach. Pamiętacie o kodzie rabatowym kod: Straga upoważniającym do rabatu 25% na zakupy w hurtownia-oliwy skąd pochodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwygląda bardzo ładnie w przekroju. Mam nadzieję, że Pani Monika będzie z ciasta zadowolona, a przyjęcie się uda :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymój pierwszy w życiu mazurek :). Uwielbiam smak róży, więc ciasto jest dla mnie idealne. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykobietą zakochaną w czekoladzie. Specjalnie dla Niej upiekłam to mocno czekoladowe ciasto. Ciasto smakowało koleżance i Jej rodzinie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryWróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)się tym, który szczerze polecam. W moim wykonaniu wiśniowo- jagodowe i po prostu jagodowe. No to do dzieła :) "Składniki:1 szklanka obtoczonych w mące wiśnigarść jagód2/3 szklanki cukru50 g miękkiego masła1 jajko3/4 szklanki maślanki / kefiru / śmietany1 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przygotowania:Na sam początek ucieramy masło z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Następnie
Słodkie Przyjemnościniebywała kruchość. Do dzieła- nie kupujcie ciastek, a bawcie się w cukierników J Składniki na ciasteczka( ok. 40 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 300 g wiejskiej śmietany( lub ok. 250 ml kremowej 36%) 2/3 szklanki cukru drobnego cukier waniliowy skórka otarta z cytryny Z podanych składników zarabiamy ciasto jeśli będzie zbyt rzadkie
Domowe ciastaniedzieli wieczór - Link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście. - Na swoim blogu razem z przepisem publikujemy też listę osób, które brały udział w Wypiekaniu - Przepis można modyfikować, jeśli ktoś czuje taką potrzebę - Postawmy sprawę jasno: nie chcesz przestrzegać tych kilku prostych zasad to nie bierz udziału w naszej zabawie! Składniki na tortownicę o średnicy ok 25cm : CIASTO: 375g
Grunt to przepis!Rolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki wrzątku(...)sztywno. Dodajemy porcjami cukier (dzielimy na 3 razy). Żółtka mieszamy łyżką i wlewamy do nich ¼ szklanki wrzątku. Ponownie mieszamy i wlewamy do ubitych białek z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy. Chwilę miksujemy robotem, aby tylko połączyć składniki. W trzech turach dodajemy mąkę (ponownie przesiewamy przez sitko) i bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę
mojewypiekiinietylkookresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła. Składniki: 5 jajek 1 kostka margaryny 350 gram mąki pszennej ( tortowe j) 5 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gram cukru pudru lub drobnego 1 tabliczka gorzkiej czekolady Cukier(...)Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na kuchenkę a na garnku umieszczamy miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy ). Do jednej
Smaki EwyWarszawie, jedną z pierwszych imprez kulinarnych , które odbyły się w tym roku. Dziś zapraszam Was na moją krótką fotograficzną relację z tego wydarzenia, w której pokażę Wam, co ciekawego działo się na Targach oraz jakie produkty kupiliśmy. (fot. powyżej: Sery Grądzkie) Targi Regionalia to impreza promująca naszych lokalnych producentów żywności tradycyjnej oraz ekologicznej . Prezentowane tutaj wyroby to prawdziwe perełki(...)serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl życia (np. segregację odpadów). Zauważyć się dało również stoiska, które oparły swoją ofertę na trendach nowoczesnych, jak napoje na bazie yerba mate, o których napiszę dalej. Działo się dużo i było ciekawie. Więcej
Chilli Czosnek i Oliwaśmietany czy z lodami śmietankowymi ,każdy znajdzie coś dla siebie . Ciasto super smakuje ,a na gorące dni jest po prostu boskie . Składniki Ciasto robię na tortownicy o wymiarach 28 cm 4 galaretki truskawkowe 1 duża paczka biszkoptów(...)gotową dzielę na dwie części i do jednej dodaje barwnik jadalny i mieszam , drugą część zostawiam białą i gotowe . Sprawdzam w lodówce czy galaretka się zastygła jeżeli tak to wykładam różową masę na to wykładam białą masę śmietanową i na tą wykładam biszkopty i wstawiam do lodówki na około 2 godzin . Kiedy ciasto jest w lodówce biorę
Mój Smakczerwonym kolorze. Ja postanowiłam zamiast kupować tonę serduszkowych produktów zrobić tonę słodkości dla Rysia - nie mam obaw, że mu w boczki pójdzie więc może sobie spokojnie zajadać te smakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady masa budyniowa(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (można mniej lub więcej w zależności jak lubimy - ja wolę mniej) 125 g masła Do dzieła!!! Masa budyniowa: Zagotowujemy pół litra mleka, masło i cukier. Resztę składników na masę ubijamy i wlewamy do gotującego się mleka - całość dalej miksujemy aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy folią aluminiową
sierotka maRysia w kuchnibloga, abyście mogli czerpać z niego inspiracje:) Ostatni tegoroczny wpis to propozycja dla wszystkich, którzy na ostatnią chwilę muszę jeszcze przygotować coś słodkiego na dzisiejszą noc. A więc do dzieła! 40 minut 9 muffinek składniki: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 3 krople ekstraktu(...)sodą, solą.Następnie dodać wodę, olej, jogurt naturalny, żółtko i ekstrakt. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. Ja nie używałam miksera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nakładać łyżkę ciasta, w środek nałożyć łyżeczkę masy krówkowej, a następnie ponownie łyżkę ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut Dekorować dowolnie
Ania i Marcin gotująDelecta do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 35cm x 25cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam syropem(...)dzielę na dwie równe części. 3. Brzoskwinie osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w kostkę. Owoce dodaję do jednej z porcji masy. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję. 4. Rodzynki zaparzam we wrzątku, odcedzam i studzę. Czekoladę drobno kroję. Do drugiej porcji masy dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. Następnie dodaję rodzynki i czekoladę. Mieszam. Masę wykładam na ciasto
Tradycyjna kuchnia KasiWiosna coraz bliżej - to oznacza, że niedługo rozpocznie się sezon grillowy. My nie mogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę
Kuchnia MagdaLenyOstatnio ciężko było mi pogodzić wszystkie obowiązki związane z pracą i publikować tutaj często i na bieżąco, to co się działo w mojej kuchni. Działo się
SMYKWKUCHNIPosiadanie przydomowego ogródka to wielki przywilej, a jeszcze większy, gdy klientka w sklepie, w którym pracuję, posiada własną szklarnię. Zaprzyjaźniona starsza Pani
W kuchni Karmel-itki