ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:393/616)

Niebiański jabłecznik w piance 169

jabłecznik jest mojej produkcji, a powstał dość spontanicznie. Byliśmy kiedyś u kolegi mojego męża, który jest zawodowym kucharzem i cukiernikiem. Piecze i gotuje wspaniałe rzeczy, niestety nie chce się dzielić przepisami. Ów kolega poczęstował nas podobnym jabłecznikiem. Zasmakował mi do tego stopnia, że próbowałam na tym spotkaniu odgadnąć składniki przepisu. Nie wiem czy odgadłam je w stu procentach, ale kolega(...)dodał takich to, a takich składników. W każdym razie mój jabłecznik zniknął bardzo szybo ze stołu, więc myślę, że wszystkim smakował :) Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia jabłeczników :) Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 125g margaryny lub masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 1 łyżka skórki otartej z cytryny Pianka: 3 żółtka 1 jajko

Smakowy Raj
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 205

przykład na ksylitol. Ciasto jest wilgotne i dodatkowo słodkie od śliwek, które są teraz (jesienią!) najlepsze – soczyste, słodkie, sezonowe. Specjalnie wybrałam twarde śliwki odmiany Angeleno (wszędzie je dostaniecie – od bazaru przez hipermarkety po dyskonty). Są mniej mokre i mają bardziej zwarty miąższ, niż najpopularniejsze węgierki (ale z węgierkami też wyjdzie, zapewniam). No to do dzieła! Składniki(...)składniki się połączą, przelać masę do kwadratowej tacki do pieczenia o boku 25x25cm wysmarowanej masłem. Śliwki umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki. Śliwki ułożyć na masie skórkami do dołu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piec ok. 50 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone – po wbiciu i wyjęciu patyczka, powinien być suchy). Wyciągnąć

Dietolog
Ambasador 367

dużo dobrego.  Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń i masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;)  Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru  pół szklanki mąki pszennej(...)dodajemy po 3 łyżki spirytusu, mieszamy. Masę dzielimy na pół, do jednej z nich dodajemy pokrojone brzoskwinie a do drugiej gorzkie kakao, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem pozostałym z odsączenia brzoskwiń. Wykładamy na niego jasną masę, równamy. Na jasną masę układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki

Krakowskie smaki Ani
Waniliowe muffinki z morelami i migdałową kruszonką 116

Morele to cudowne owoce, które gdy przychodzi na nie sezon, trzeba koniecznie wykorzystać. Są cudownie słodkie, mięsiste, łatwe w obróbce i aż proszą się do zrobienia z nimi pysznych ciast, dżemów czy jak w tym wypadku, słodkich muffinek. Połączyłam ich słoneczny smak z delikatną wanilią i podkręciłam chrupiącą, migdałową kruszonką. Składniki (na 12 muffinek): 300g moreli 1 duże jajko(...)dzielimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.   Do miski wbijamy jajko i dodajemy od niego cukier – ubijamy trzepaczką na jasny, gęsty krem. Dalej ucierając, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, serek homogenizowany oraz mleko. Mieszamy do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia – ciasto powinno

Smaczna Strona
JAJKA Z PASTĄ Z BOBU 241

Na raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól

W kuchni Karmel-itki
"Słodkie środy" - najprostsza szarlotka 361

Naszym blogu. Zapraszam na szarlotkę, którą ja osobiście jestem zachwycona. Gdy usłyszałam o tym przepisie nie bardzo wierzyłam, że coś w ogóle z tego wyjdzie.  Bez mieszania, zagniatania ciasta ani miksowania hmm czy to możliwe? A jednak! Sprawdźcie sami, bo to najprostsza szarlotka jaką do tej pory robiłam,  jest pyszna!! Najprostsza szarlotka  SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej(...)kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 180 g masła (schłodzone, najlepiej w zamrażarce) PRZYGOTOWANIE Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia i mieszamy. Całość dzielimy na trzy części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 241

minut.Po upieczeniu otwieramy tortownicę i przekładamy ciasto na talerz (odwrotnie niż było w piekarniku) tak, aby góra tortu była prosta. Pozostawiamy aż ciasto wystygnie.(Ciasto można przygotować dzień wcześniej).Ciasto kroimy na cztery równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy(...)Odkładamy czekoladę do wystygnięcia.Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych miseczek.Maliny należy zmiksować na gładką masę o przełożyć do miseczki, następnie zmiksować borówki na gładka masę i przełożyć do miseczki. Przygotowujemy żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności
Kremowy sernik śmietankowy na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym 242

tradycja :) Tego dnia również sernik wieczorem wyjechał z pieca i został odstawiony na kuchenną szafkę do wystudzenia. Został tam do rana. Przynajmniej tak było zaplanowane ;)  Kiedy wstaliśmy w niedzielę rano, zobaczyliśmy, że nasza ukochana sunia (młody owczarek niemiecki) leży w przedpokoju, brzuch ma wzdęty i ciężko oddycha. Byliśmy przerażeni! Baliśmy się, ze zachorowała poważnie. Szybko jednak okazało się(...)sernik, a raczej to, co z niego zostało. Nasza sunia wyżarła (inaczej nie da się tego określić) niemal wszystko. Zostały tylko wąskie paski po brzegach. Tego dnia nie było ciasta do kawy, ale i tak martwiliśmy się bardziej, czy to wielkie obżarstwo nie zaszkodzi naszemu psu. Na szczęście dość szybko wróciła do formy. Myślicie, że to ją odstraszyło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczkowe miseczki 161

kilka łyżek mleka - ok 3 Do dzieła!!! W przypadku świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 199

podobnych zasadach funkcjonować będzie stoisko Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, gdzie dostaniemy wybraną przez siebie książkę, za swoją opowieść. Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, warsztaty kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Wokół ratusza staną stoiska gastronomiczne, stragany oraz kioski wystawców z przysmakami z roznych stron Polski(...)pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne do spożycia po 2-3 dniach :)by InstagramOpolska Blogosfera Kulinarna współorganizuje imprezę m.in. z Urzędem Miasta

Bon Appetit Małgorzaty
babka marmurkowa 132

pomęczyć" Was nimi teraz, chociaż wiem, że wszyscy pewnie mają już dość świąt i nie prędko z powrotem wrócą do kuchni żeby coś upichcić ;) A może jednak? Może na niedziele upieczecie babkę marmurkową? Kto powiedział, że babki piecze się tylko na Wielkanoc ;) BABKA MARMURKOWA przepis autorski // forma babkowa z kominem o śr. 23cm ~250g mąki pszennej(...)pozostawić do ostudzenia. Jogurt zmiksować z jajkami, dodać cukier, roztopione masło i ponownie zmiksować. Następnie, ciągle miksując, partiami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe

chili & sugar
Budyń waniliowy z białą czekoladą (Budino al cioccolato bianco) 156

Witajcie po kilku dniach mojej nieobecności na blogu! Wakacje wielkanocne ciut si ę  przedłużyły, ale wróciłam już na dobre i zaczynam na

La grande e la piccola cuoca
Brownie bez pieczenia, mega orzechowe 141

dzieciaki na rower. Młoda uczy się zasuwać bez bocznych kółek Hamowanie kolanami opanowała doskonale, po którymś takim upadku na otarcie łez zaproponowałem, że zrobimy po powrocie jakieś fajne czekoladowe ciasto. np. właśnie takie brownie bez pieczenia. Ostatnio było dużo pieczenia na blogu, to pomyślałem, że teraz dla odmiany coś zupełnie bez użycia piekarnika, szybkie, pyszne, mega czekoladowe. Czekolada

PaleoLife
Ciasto czekoladowe z konfiturą i polewą czekoladową 208

ponownie wymieszaj dokładnie całość. Odstaw do ostudzenia. Polej ciasto.  Na koniec jeszcze kilka (myślę, ciekawych) informacji specjalnie dla Was o właściwościach kakao jak i gorzkiej czekolady . Czy wiecie, jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości? Po pierwsze musi mieć błyszczącą, jedwabistą powierzchnię i subtelny zapach czekolady (nie kawy!). Przy dzieleniu na kawałki musi być słychać charakterystyczny trzask a powierzchnia w miejscu

Garniec Magalie
Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem 233

pięknej deseczce, którą dostałam jakiś czas temu od Pana Jacka z firmy Spod Hebelka . Idealnie wpasowała się w charakter i rozmiar wypieku. Pan Jacek tworzy niesamowite i niepowtarzalne małe dzieła sztuki. Serduszka dodają deseczkom uroku. Drugiej takiej samej nie znajdziecie :) Składniki: 175 g mąki (1 szklanka i 1 łyżka) 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka wody(...)długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy

Na Ciasteczkowych Papierach
Kilka pomysłów na... 128

muszę się zabrać w najbliższym czasie :D  miłej niedzieli :)  jaglane kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu  kluski śląskie z sosem pieczarkowym  (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać

More food, love and dreams
PLACKI Z CUKINII I BATATÓW 183

dokładnie wymieszać,doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem, odstawić ciasto na 5-7 minut aby składniki się "przegryzły". Smażyć na bardzo małej ilości oliwy z obu stron na złoty kolor. Moje z ok. 2 łyżek ciasta.Podawać ze śmietaną, popijając sokiem warzywnym .  Ach co za rozkosz kulinarna :-)) Miłej niedzieli kochani

pieprzny smaczek
Tort z musem czekoladowym 141

połącz ją delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
KEKS NA BIAŁKACH 215

piekę z nich bezy albo keks na białkach. Keks jest ciastem bardzo wilgotnym i aromatycznym. Użyjcie do niego swoich ulubionych bakalii. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Słodkie środy - Pełnoziarniste pierniczki - choinki 134

wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.  Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach.  Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania