masło i bułka tarta Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy z wierzchu. Dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wykładamy na pozostałe. W powstały dołek wsypujemy mąkę żytnią chlebową tak aby powierzchnia wyrównała się z ziemniakami. Wbijamy jajko i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość zagniatamy ręką na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką ale naprawdę bardzo niewiele- ciasto może się
Smakołyki Asipieczenia, następnie partiami dosypujemy otrzymaną mieszankę do ubitych jajek – lekko mieszamy. Dzielimy na dwie części. Gotowe masy przekładamy do torownic wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie 17 cm śr.) i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) pozostawiając ciasta w formie do całkowitego ostudzenia (najlepiej na całą noc). Do miski wlewamy
Słodkie Przyjemnościstudzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości
Wanilia i Kardamonnadrabiam zaległości i mam nadzieję, że skusicie się do upieczenia tego wypieku. Ciasto jest bardzo wilgotne i orzechowe. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypłaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza NIEDZIELA NIE MUSI BYĆ NUDNA Kiedyś niedziela była moim koszmarem. Teraz
ClauditteMissCookingmasy i wypiek dla niektórych osób mógłby być niewystarczająco wilgotny (na zdjęciach ciasto jest przełożone masą z pojedynczej porcji). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymaczane w białej czekoladzie. Takie marchewki będą też idealne do dekoracji świątecznych ciast. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryOstatnio kilka razy już słyszałam same pozytywne opinie o ogórkach w zalewie musztardowej, dlatego i ja postanowiłam zrobić w tym roku. Przepis sprawdzony dlatego dzielę się
To co lubię - gotuję i polecamKuchnia włoska to przede wszystkim makarony, czyli coś co lubię najbardziej. Pomidory, czosnek, oliwki, odrobinę chęci i gotowe… Przepis jest prosty i smaczny. Do dzieła
Oryginalny smakśmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając(...)jabłka zmiękną. Po ugotowaniu studzimy. Jeżeli mamy bardzo kwaśne jabłka, to dodajemy 2-3 łyżeczki cukru, ja właśnie miałem słodkie, dlatego nie dodawałem. Uduszone jabłka dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Większą dodamy do sernika, a mniejszą użyjemy do wierzchniej warstwy sernika. Większą część jabłek przecieramy przez sito, lub mielimy blenderem na gładkie puree
Kuchnia Łukaszaracjonalne odżywianie. 10.04.2016 — 55,8 kg Tutaj waga z niedzieli. nawet jak się jest na stailizacji można schudnąć. Wspaniałe prawda? 05.04.2016 — 57,8 kg Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia. 03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł
fitolarun.blogspot.comcukru pudru ok. 75 g wiórków kokosowych ok. 50 g płatków migdałów ok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch) odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku (opcjonalnie) Ciasto "Rafaello" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (średnica 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę(...)gładkiej konsystencji. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wrzucamy wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałów - dokładnie mieszamy. Biszkopt przecinamy na 2 części (biszkopt możemy nasączyć alkoholem). Dolny blat przekładamy na dno formy (tej w której piekliśmy biszkopt) i wykładamy masę z kokosem. Przykrywamy górną częścią ciasta, wykładamy masę z migdałami
Słodka Stronacukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę.Składniki:500 g mąki2 żółtka250 ml mleka40 g drożdży50 g masła100 g cukruMąkę przesiewamy. Do połowy ciepłego mleka dodajemy drożdże , dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, następnie dodajemy mąkę, mleko i rozczyn. Wyrobić.Do ciasta dolewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy
Słodkie Przyjemności