najstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury i tradycji. Na przestrzeni(...)dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete
mojewypiekiinietylkonajstarszych, a zarazem najczęściej spożywanym pokarmem na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków. Wzmianki o nim można spotkać w dziełach Homera (VIII w.p.n.e.). Jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury i tradycji. Na przestrzeni(...)dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete
mojewypiekiinietylkoszpinakowe biszkopty goszczą u nas dość często więc poznajcie jeszcze ten z dodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu(...)wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe
Candy Pandasalbedo. Dekoracja mazurka to dzieło mojej 9-letnia'ej wnuczki Helenki. Składniki na kruchy spód: 200 g mąki 125 g masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 4 pomarańcze 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny dodatkowo: płatki migdałów, rodzynki do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie, do tej pory dzieliłam się z Wami przepisami na naleśniki głównie na słodko a dzisiaj mam dla Was propozycję na ich wytrawną wersję, która świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Wypełnione po brzegi warzywami można jeść nawet na diecie. Ciasto naleśnikowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej jednak można je zrobić także w wersji bezglutenowej. Farsz ma bardzo wyrazisty
Health-Fit-Lifewyszło całkiem nieźle :D Zmotywowało mnie to do tego, by to ciasto zagościło na stałe w moim menu domowym :D To co muszę sobie wryć w pamięć przy następnym pieczeniu to: wlewać strużką olej, poczekać z 2 łyżkami mąki do samego końca :D Smacznego Wszystkim życzę i udanej niedzieli :D Dziś tak pięknie u nas słońce świeci, że chyba wyjdę
Pieprzyć z FantazjąKochani, to mój ostatni wpis przed urlopem. W niedzielę lecę na urlop. Z mężem w tym roku wybraliśmy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Mam nadzieję, że Dubaj mnie zaskoczy pozytywnie, a w Abu Dhabi pałace rzeczywiście robią wrażenie. Chciałabym też spróbować trochę arabskiego jedzenia. Podobno mają wyśmienite ciasta :) Mam nadzieję tylko, że będą trochę mniej słodkie niż te wszystkie ciasta w Egipcie
Kuchnia w oparachkuchni. Przepis pochodzi ze starszego numeru tygodnika "Niedziela". Placki są bardzo proste i bardzo postne. 500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości
Praktyczna ploraz jajko, ze wszystkich składników zagniatamy gładkie cisto, następnie dzielimy je na dwie równe części ,jasną część wkładamy do lodówki, na 1 godzinę natomiast do drugiej części dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy, aż uzyskamy jednolity kolor, formujemy kulkę i również schładzamy w lodówce 1godzinę ze schłodzonego ciasta wykrawamy najpierw dużą foremką kształty, następnie małą foremką na środku
Słodkie zapomnienieucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki. 3. Składamy tort
Kuchnia domowa Animały, każdy ma swój wkład w obiad, sałatkę czy ciasto. Tym razem postanowiłam upiec ćwiartki ziemniaczków wraz z kiełbasą i podać je z naszą ulubioną surówką. Małe rączki z uśmiechem na ustach pomagały smarować pędzelkiem ziemniaczki. To była naprawdę smaczna i co najważniejsze pełna uśmiechu rodzinna niedziela. Zapraszam Was serdecznie na obiad z piekarnika, który mi i moim bliskim
Słodkie okruszkiakcja promująca wykorzystywanie podrobów - Tydzień z podrobami. Od dzisiaj, aż do niedzieli wstawiać będę przepisy zawierające różnorodne podroby. Dzisiaj coś, co wzdraga nawet kucharzy o długim stażu - mózg. Przyznam szczerze, że i ja pochodziłam do tego składnika jak do jeża - charakterystyczna konsystencja, charakterystyczny zapach. W połączeniu z kruchym ciastem, serem i masą śmietanowo-jajeczna jest to jednak danie, którego warto
Życie zamknięte w smakumamy obecnie, ale to właśnie taka pogoda sprzyja drożdżowym wypiekom, ponieważ ciasto rośnie, jak szalone! Zapraszam na odchudzoną wersję pączków :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryprawdziwa zabawa.Lukry lały się strumieniami …. koraliki , posypki i inne dekoracje błyszczały jak flesze aparatów!.Na sam koniec wszystkie dekoracje znalazły się na stole, tak by każdy mógł podziwiać dzieła pozostałych grup.Były cupcakes … cake popsy , muffiny i inne ciasteczka!.Wszystkie pięknie udekorowane!.Wspólne zdjęcia na koniec, ubieranie choinki i niesamowite prezenty dla każdej z nas umiliły nam koniec(...)coś smacznego z całą pewnością będą zadowoleni!.Co się działo możecie zobaczyć również na filmie! Z całego serca dziękuję Agencji Blomedia za zaproszenie!Całej ekipie i wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas!PS. Jeśli poszukujecie słodkich inspiracji warto zajrzeć na stronę kostki do pieczenia Kasia – Nasze Ciasto, gdzie znajdziecie mnóstwo fantastycznych pomysłów nie tylko na świąteczne wypieki!Za mną
Ostra na Słodkopisałam, u nas tydzień naleśnikowy! Muszę dzielić moje potrawy, bo mąż lubi na słodko a ja bardziej na słono :) Przy naleśnikach jest prościej, bo smażę górę placków a farsz mogę każdego dnia zmieniać. Wczoraj było na słodko, dziś będzie szpinakowo ale równie pysznie! Ciasto na naleśniki znajdziecie -----> TUSkładniki na farsz: 1 op szpinaku rozdrobnionego, ja użyłam
Olikowa kuchnia