Witam po ponad rocznej przerwie. Ile się działo , ile pozmieniało w moim życiu . Przez rok i siedem miesięcy mnie tu nie było :( w tym czasie urodził nam się drugi, syn, kupiliśmy mieszkanie 🥰 Ale mimo tego, postanowiłam wrócić. A zatem przestawiam Wam roladkę z kurczakiem, pieczarkami, papryką i serem :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 0.5kg pieczarek 1 pojedyncza średniej wielkości
Domowa Kuchnia u Mamykobieta mająca w zasięgu ręki lody i kawałek ciasta. Nigdy nie odmawia. Nigdy nie weźmie połowy porcji. Logiczne prawda? Trochę inaczej ma się sprawa z drinkiem koperkowo-ogórkowo-limonkowy na bazie piwa pszenicznego. Warto na niego wyskoczyć dzisiaj lub jutro,bo to prawdopodobnie ostatnia okazja. Weekend św. Patryka trwa tylko do niedzieli. A jedzenie? Niestety o 21:30 zamykają kuchnię(...)dzień" w browarze. Warto obejrzeć industrialny wystrój,kadzie do warzenia piwa i pięknie podświetloną nocą bryłę Browaru.My czekamy na taras i dobrze uwarzone piwo. Bulwar Nadmorski im. Feliksa Nowowiejskiego niedziela- czwartek: 11:00 - 23:00 piątek - sobota
Fiolka w kuchnipieczenia (do uzyskania jednolitej masy) Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao ( należy uważać aby nie dać za dużo kakao aby masa nie stała się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem i posypujemy
W Moim Magicznym Domuzastygnie dekoruję. Dzięki temu tort ładnie się dzieli i nie topi przy krojeniu. * Przełożony tort zawsze należy przechowywać w lodówce, w pojemniku, żeby nie przeszedł lodówkowymi zapachami. * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodaję jajko i nie widzę różnicy. Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem
Karczma Honoriettysobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć naprawdę potężnie, mniej więcej trzykrotnie. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy
Marder&Marder ManufactureJamie proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama, wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki
Kulinarne Inspiracjeustach ! A więc do dzieła ! :) Składniki na biszkopt : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były
charlotte gotujepozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek z Łąckich sadów 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżki wody cukier do smaku Po cynamon i inne przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki
Apetyczna babeczkabarszczu można podać chrupiące rożki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniakami i pieczarkami. To danie można przygotować z ziemniakami, które zostały z obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrybiszkoptu i sernika. Delikatny, puszysty (dotykając tego ciasta roznosi się dźwięk pękających pęcherzyków powietrza) i niezbyt słodki wypiek na pewno znajdzie wielu amatorów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Sklep z sernikami w Japonii (zdj. ze strony
Przepisy AleksandryStefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba.Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione w cieście i dobrze wyczuwalne. Nadają miękiszowi ciekawej struktury
Smaczna Pyzasernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3 Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment. A więc... Do dzieła! Składniki: 3 tabliczki białej czekolady 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa) 4 jaja średnie (temperatura pokojowa) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo: truskawki ewentualnie cukier(...)piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni. W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru. Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3 Smacznego! Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu. My za to planujemy wybrać
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoopłacało się . Spróbujcie i Wy! : ) Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net , wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni . Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie(...)macie należy narysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :) Składniki na muszelki makaronikowe : (Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.) 120 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia) 220 g cukru pudru
Food SquareSnikers bez pieczenia Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami, kajmakiem oraz masą budyniową. Łatwe w wykonaniu i nie wymagające pieczenia. Dwie warstwy słonych krakersów rewelacyjnie przełamują słodycz budyniu i kajmaku. Mega smaczny deser. Polecam! Składniki: około 30 sztuk kakaowych herbatników około 40 sztuk słonych krakersów 1 puszka masy kajmakowej 1 szklanka orzechów włoskich Składniki na krem: 4 budynie śmietankowe(...)gotujemy, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy *** Masło ucieramy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Masę dzielimy na trzy części. Pierwszą część kremu wykładamy na kakaowe herbatniki *** *** Na kremie układamy warstwę słonych krakersów *** *** Na krakersach wykładamy kolejną warstwę kremu i całość przykrywamy kakaowymi herbatnikami *** *** Następnie wykładamy resztę kremu
Blog z ApetytemDelicious . Normalnie nie mogłam oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak podbiły pojawiające się gdzieniegdzie jeżyny(...)pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam i w ogóle jak prosiak :) I tak sobie siedzę jedną ręką piszę
Blondynka Gotujeciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane) 200 g ulubionych owoców (opcjonalnie) Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu. Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników. Do foremki na babkę o średnicy górnej(...)masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść. Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą
Słodki sentymentdzielę na paski (2 -3 cm) Teraz przygotowuję masę serową: Żółtka oddzielam od białek. Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta
Takie tam pichcenietakie dni kiedy skuszę się na kawałek ciasta czy schabowego w panierce. Nowy Rok rozpoczynam zatem dość lekkim i zdrowym przepisem. Zostawiam Was z lekturą przepisu na eskalopki z indyka, które podałam z pysznym sosem owocowym na bazie moreli i soku pomarańczowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecooksDziś dzielę się z Wami pysznym pomysłem na drożdżówkę po francusku . Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna
Słodkie okruszkiwracamy ze szkoły słucham, stereo, co się działo, jakie kto miał/a wypadki i przypadki i jakie nagrody akurat dostał/a. Kiedy dziecko numer 4 jest unieruchomione w wannie (zwykle w towarzystwie dziecięcia numer 3) dokańczam posiłek dla wszystkich. Wszystkie ulubione seriale i programy ogladam na platformach 'na życzenie', mieszajac przy okazji ciasto, smażac naleśniki, albo po prostu karmiac piersia
Lejdi of the housekremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakąteksernik jest dziełem mojej córki Moniki. Trzeba przyznać, że jest obłędny! Jak dla mnie, najlepszy ze wszystkich serników, jakie jadłam. Ma kremową konsystencję, przypominającą w smaku ptasie mleczko, a pianka bezowa jest bardzo delikatna. Jeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej
To co kochamprzygotowania: Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora najpierw należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy. Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki
Z notatnikaskładniki: 1 kalafior 300 ml mleka 2 łyżki masła + ok. 1 łyżka do zapiekania 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Kalafior oczyszczamy
Domowy Smak Jedzeniasię jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama. Przygotowany z mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak. Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska
Kuchnia w czekoladziepieprz do smaku 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu. 2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce
Gotowanie...to proste !nieznacznie zmieniłem :) Rogale te zrobiłem podczas szalonej niedzieli, którą ostatnio opisywałem. Wstałem o 5 rano i zacząłem piec. 500 g mąki pszennej typ 650 1 jajko 0,5 szklanki letniego mleka 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem jajko z odrobiną mleka
Marder&Marder Manufacturekluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić
Kto ugości moich gości?odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana olej do smażenia cukier puder miód (opcjonalnie) Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe
Kuchcik gotujemleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć.Ciasto nie może być
Maminek kulinarnybyły jeszcze białka po wczorajszym pieczeniu ciasta :P Zostawiam was z tym śniadaniem na kolejny tydzień. Zaczynam mały maraton. Wesele.Mazury.Wesele. Nie wiem, jak będzie tam z internetem. Bo nawet nie wiem gdzie jadę. "Zobaczy się" Jak na razie wiem, że pierwsze 3dni(?) spędzę u cioci, w każdym bądź razie pewnie do niedzieli. Bo w piątek wesele, w sobotę
More food, love and dreamssmak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody 250 g mąki 250 g cukru 250 g mleka W niedzielę drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy(...)mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy 250 g oleju, 250 g mąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie
sama złodycz