ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:399/616)

Kluseczki ze szpinakiem, prawie gnocchi. 115

szpinaku. Masę ziemniaczano - szpiakową przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedna z nich (ale nie wyrzucamy, stanowi część masy z której robimy kluseczki) i w miejsce wyjętej masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i 1 jajko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy ciasto na prószoną mąką stolnicę i rolujemy wałeczki z których ucinamy

MamaOskarka
Masło extra 100%... cukiniowe 95

jest do końca chlebem, a bardziej babko-podobnym ciastem (tych co nie widzieli niezwłocznie odsyłam do tego wpisu , bo wypiek ten jest rewelacyjny), tak masło z niej zrobione nie jest do końca masłem. To bardziej coś przypominającego marmoladę na słono. Coś pysznego i uzależniającego. Porcja, którą zrobiłam w niedzielę ledwie dotrwała do poniedziałkowego wieczoru, do sesji zdjęciowej;-). Podobno w lodówce

les mirabelles
Ciasteczka maślane z dżemem jabłkowo-aroniowym 117

Przy niedzieli zapraszam na szybkie  ciasteczka maślane z dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość  po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne. Składniki na ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 g cukru pudru 200 g masła  6 żółtek

Gosia gotuje
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 158

kluski towarzysza mi od zawsze, kojarza sie z niedziela lub swietami.Zreszta chyba wszystkim mieszkancom Slaska,w tym Slaska Opolskiego rowniez.Sa swietnym uzupelnieniem wszystkich dan miesnych ,szczegolnie tych "sosowych".Jako,ze jestem pierogowo-kluskowym pozeraczem uwielbialam je jako dziecko i dzis czesto robie je sama.Sa bardzo praktyczne,poniewaz ciasto mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce dobrych kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 230

Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Następnie masę dzielimy na trzy części. Do jednej z nich wrzucamy połowę pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt

Słodka Strona
Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 177

Jest niedziela, jest kubek herbaty i są drożdżówki. Urocze zwijane bułeczki z nadzieniem cynamonowym inspirowane szwedzkimi kanelbullar. Składniki (na 18 sztuk): 200ml mleka 80g cukru 20g drożdży 2 i 1/3 szklanki mąki typ 550 pół łyżeczki mielonego kardamonu 50g masła 1 łyżka oleju nadzienie: 80g masła 80g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu do posypania: cukier perlisty Przygotować rozczyn: mleko(...)zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodawać rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt

Obiad gotowy
DRUGIE URODZINY BLOGA! ciasto marchewkowe i zbieg okoliczności? 123

Dlatego nie przestaję pisać i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi przygodami. Muszę także wspomnieć o fotografii. Sądzę, że przez ten rok zrobiłam duże postępy jeśli chodzi o fotografowanie jedzenia. Najszybszym porównaniem będzie obejrzenie posta urodzinowego dokładnie sprzed roku (klik) i porównanie go z dzisiejszym...Swoją drogą - cudowny zbieg okoliczności! Rok temu było ciasto marchewkowe i jest i dzisiaj :) Może

chili & sugar
Serowe ślimaki 376

postanowiłam zmienić ich formę i zrobiłam ślimaki. Zadziwiająco smaczne, z dużą ilośćią sera (z tradycyjnych bułek mój syn zawsze wyjadał tylko serowy środek) natomiast ślimaki pochłania w całości. W niedzielę zaprosiłam znajomych i postanowiłam ponownie je upiec, ku mojej wielkiej radości achów i echów nie było końca, znikneły w kilka minut. Myśle sobie że ogromny wpływ na smak(...)niewykożystana pmarańcz a jak wiadomo nic nie może się zmarnować dlatego z cząstek owocu wykroiłam fileciki (chodzi o usunięcie białej skórki łączącej cząstki ) i ułożyłam równolegle z brzegiem ciasta od którego rozpoczełam zwijanie. Obiecuję że tak przygotowane ślimaki zachwycą każdego. Składniki na ciasto 350 gr. mąki 10 gr. drożdży 100 ml. mleka 50 gr. cukru 50 gr. masła

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Krakersiak z orzechami – ciasto bez pieczenia 210

Krakersiak z orzechami bez pieczenia to błyskawiczny deser o wyjątkowym smaku. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a słona nuta dodaje mu charakteru. Wykonuje się je błyskawicznie i można je zajadać właściwie od razu po przygotowaniu, choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krakersy lekko zmiękną, a masa z mascarpone i kajmaku zastygnie. Jest wyjątkowo pyszne i będzie smakować wszystkim łasuchom(...)Masę dzielimy na trzy równe części i czwartą połowę mniejszą. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 26x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów, na nią wykładamy jedną z części masy. Czynność powtarzamy tak, aby mieć 4 warstwy krakersów i trzy warstwy masy. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy ostatnią, najmniejszą cześć masy i posypujemy ją resztą orzechów. Ciasto wkładamy

e-PrzepisyKulinarne
Najlepsza babka cytrynowa 190

połączenia składników. Masę dzielimy na dwie połowy. Do jednej dodajemy zielony barwnik – mieszamy. Blaszkę o wymiarach 28x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę masy jasnej – oprószamy przez sito kakao. Wlewamy połowę masy zielonej – oprószamy kakao. Wlewamy pozostałą jasną masę-oprószamy kakao. Wlewamy resztę masy zielonej (kakao już nie dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Chrupiące gofry – jak z nad Bałtyku! 123

wizyty na plaży, bez której niektórzy nie potrafią się obejść? Są to oczywiście GOFRY! Przepyszne i chrupiące gofry można znaleźć właściwie na każdym rogu w nadmorskich miejscowościach. Fani gofrów dzielą się na takich co jedzą je suche bez dodatków bądź tylko z cukrem pudrem, bądź tych co nakładają na gofry wszystkie możliwe składniki np. owoce świeże bądź w żelu, bita(...)najmniej 1000 W oraz by była dobrze nagrzana, dzięki temu gofry będą chrupiące a nie miękkie i gumowate. Ja lubię gofry, wafle czy naleśniki ze słodkimi dodatkami, więc do ciasta dodaję niewielką ilość cukru, jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki bądź nie dodajecie do nich dużej ilości dodatków dodajcie do ciasta większą ilość cukru. Przepis na gofry wykorzystałam z bloga KulinarnePrzeboje

To Musisz Wiedzieć
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 111

Od wielu lat kuchnia japońska ma w Polsce liczne grono wielbicieli. Zaliczana do grona najzdrowszych kuchni świata fascynuje bogactwem smaków i aromatów. Japoński kucharz jest nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ciasto delicja z pomarańczami 320

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, za każdym razem miksując. Na koniec dodajemy stopniowo przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok.24 cm średnicy lub 23 cm średnicy z wysoką obręczą ok. 8,5 cm). Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu(...)wystudzenia. składniki na wkładkę z galaretką: 2 galaretki pomarańczowe 750 ml gorącej wody 2 duże pomarańcze wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek. składniki na mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 30 g masła 50 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK WYKWINTNY 121

sernikiem po drodze- albo nie wystarczało czasu, albo nie mogliśmy zebrać się wszyscy razem… Nie składało się jakoś ;)   Dziś jednak nadszedł ten dzień. Piękna, słoneczna, jesienna niedziela- żal siedzieć w domu. A po spacerze…? Dzień nadszedł i sernik odszedł. Nawet Tymuś, zdeklarowany przeciwnik serników (po tatusiu), zjadał po dwa kawałki naraz. Przepyszny, lekki, maślany… Idealny. Składniki(...)łyżek kaszy manny 200 ml śmietany kremówki ( 36 %) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli opcjonalnie bakalie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st bez termoobiegu. Przygotujcie formę do ciasta 25x30 cm, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło utrzyjcie mikserem, aż stanie się puszyste, ucierając nadal dodawajcie porcjami zmielony twaróg. Przygotujcie trzy osobne misy. W pierwszej utrzyjcie do białości żółtka

OliveandThyme