takie dni kiedy skuszę się na kawałek ciasta czy schabowego w panierce. Nowy Rok rozpoczynam zatem dość lekkim i zdrowym przepisem. Zostawiam Was z lekturą przepisu na eskalopki z indyka, które podałam z pysznym sosem owocowym na bazie moreli i soku pomarańczowego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecooksDziś dzielę się z Wami pysznym pomysłem na drożdżówkę po francusku . Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna
Słodkie okruszkiwracamy ze szkoły słucham, stereo, co się działo, jakie kto miał/a wypadki i przypadki i jakie nagrody akurat dostał/a. Kiedy dziecko numer 4 jest unieruchomione w wannie (zwykle w towarzystwie dziecięcia numer 3) dokańczam posiłek dla wszystkich. Wszystkie ulubione seriale i programy ogladam na platformach 'na życzenie', mieszajac przy okazji ciasto, smażac naleśniki, albo po prostu karmiac piersia
Lejdi of the housekremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakąteksernik jest dziełem mojej córki Moniki. Trzeba przyznać, że jest obłędny! Jak dla mnie, najlepszy ze wszystkich serników, jakie jadłam. Ma kremową konsystencję, przypominającą w smaku ptasie mleczko, a pianka bezowa jest bardzo delikatna. Jeszcze nieraz zagości w moim domu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki: Kruche ciasto – 250 g mąki pszennej
To co kochamprzygotowania: Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Pomidora najpierw należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy. Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki
Z notatnikaskładniki: 1 kalafior 300 ml mleka 2 łyżki masła + ok. 1 łyżka do zapiekania 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa wykonanie: Kalafior oczyszczamy
Domowy Smak Jedzeniasię jednak pozrzucać zdjęcia, więc dzielę się z Wami przepisem na chlebek, którym ostatnio podzieliła się ze mną Mama. Przygotowany z mąki pszennej tortowej oraz graham ma ciut ostrzejszy smak. Składniki: Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm Rozczyn: 30g drożdży świeżych 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 płaska łyżka cukru Ciasto właściwe: 0,7l letniej przegotowanej wody 1 płaska
Kuchnia w czekoladziepieprz do smaku 1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać i odstawić na czas przygotowania farszu. 2. Mięso z rosołu pozbawiamy kości, chrząstek i skórek, mielimy w maszynce. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce
Gotowanie...to proste !nieznacznie zmieniłem :) Rogale te zrobiłem podczas szalonej niedzieli, którą ostatnio opisywałem. Wstałem o 5 rano i zacząłem piec. 500 g mąki pszennej typ 650 1 jajko 0,5 szklanki letniego mleka 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 5 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciem jajko z odrobiną mleka
Marder&Marder Manufacturekluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI: 1 kg szynki w kawałku 2 cebule 50 dag pieczarek Sos: 2 łyżki majonezu (czubate) 2 łyżki keczupu (czubate) 1 łyżka ostrej musztardy Dodatki: ogórki konserwowe z chilli firmy Orzech kluseczki ziemniaczane - ciasto z przepisu na Byczki 1. Szynkę pokroić
Kto ugości moich gości?odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana olej do smażenia cukier puder miód (opcjonalnie) Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe
Kuchcik gotujemleka i ok. 6 łyżek mąki. Mieszamy, posypujemy mąką po wierzchu i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn rośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka, dodajemy szczyptę soli, kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką. Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć.Ciasto nie może być
Maminek kulinarnybyły jeszcze białka po wczorajszym pieczeniu ciasta :P Zostawiam was z tym śniadaniem na kolejny tydzień. Zaczynam mały maraton. Wesele.Mazury.Wesele. Nie wiem, jak będzie tam z internetem. Bo nawet nie wiem gdzie jadę. "Zobaczy się" Jak na razie wiem, że pierwsze 3dni(?) spędzę u cioci, w każdym bądź razie pewnie do niedzieli. Bo w piątek wesele, w sobotę
More food, love and dreamssmak chlebka (a właściwie to ciasta), który możemy uzupełnić ulubionymi dodatkami. Jeśli nikt was nie lubi, nie macie przyjaciół albo chociaż znajomych skłonnych przekazać wam zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody 250 g mąki 250 g cukru 250 g mleka W niedzielę drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy(...)mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy 250 g oleju, 250 g mąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie
sama złodyczwstawić do lodówki. Ja właśnie tak zrobiłam. Tzn. robot za mnie zrobił, bo to on wyrabiał... czyli tak naprawdę odbębnił za mnie najgorszą robotę, bo wyrabianie wyrośniętego ciasta i później formowanie pączków, to przysłowiowa bułka z masłem (czyli taki nasz pączek z budyniem!) Dodatkowo macie instrukcję jak takie pączki zrobić, więc nie ma migania się tylko dajecie! Zasypcie(...)migdałów, drugą polałam czekoladą i posypałam pokruszonymi wafelkami- tymi samymi- może nie dosłownie, które użyłam wcześniej do przygotowania ciemnej warstwy. To jak je zrobicie zależy tylko od Was. Do dzieła! Składniki na ok 20 sztuk: 400g mąki tortowej + do podsypywania ½ szklanki mleka 50g drożdży 80g cukru 3 jajka szczypta soli 180g masła 82% 1 wafelek czekoladowy Lusette 1 łyżka kakao
Kuchnia w czekoladzieOstatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)coś wypróbowaliście i macie zdjęcie? Wystarczy je dodać jednym kliknięciem :) Wszystkie szczegóły i regulamin konkursu znajdziecie tu —>KLIK Zarówno ja jak i Wy możemy wygrać więc do dzieła :) Kakaowe babeczki z porzeczkami 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu
Mienta blogOstatnio na blogu pojawia się nieco mniej przepisów na ciasta a to za sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie(...)coś wypróbowaliście i macie zdjęcie? Wystarczy je dodać jednym kliknięciem :) Wszystkie szczegóły i regulamin konkursu znajdziecie tu —>KLIK Zarówno ja jak i Wy możemy wygrać więc do dzieła :) Kakaowe babeczki z porzeczkami 120 g mąki pszennej 60 g mąki krupczatki 80 g cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu
Mienta blogjest właśnie taki przepis. I nie wiem czy szczęśliwsza jestem dlatego, że ktoś pozwolił mi wkroczyć do swojego świata by wspólnie smakować wspomnienia, czy może dlatego, że ciasto upiekła osoba najbliższa mojemu sercu wkładając w to całą swoją czułość i miłość. Nie wiem co cieszy mnie bardziej. Wiem natomiast jedno. Niezależnie od tego czy gotujecie swoim dzieciom, wnukom, przyjaciółce(...)całą swoją czułość, wszystkie najlepsze uczucia i przyprawicie to odrobiną... miłości... z pewnością będzie to najlepsze danie jakie kiedykolwiek przygotowaliście. Bo o to chyba w tym wszystkim chodzi, by dzielić się z innymi najlepszym tym co posiadamy. Przepis dla mnie szczególny, najważniejszy na blogu... Przygotował go dla mnie ktoś kogo kocham całym sercem i kto musi kochać mnie skoro przełamał
Mango Papajarazem mój wybór padł na ciasto architekta, pracochłonne, ale ciekawie wyglądające (no chyba, że komuś biszkopt wyrośnie jak na złość za gruby, jak to było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje(...)dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao Masa serowa: 50 dag serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki czerwone. 3-4 banany. ok z 1/2 cytryny Galaretki rozpuszczamy w 11/2 szkl. wody, gdy zacznie tężeć, mieszamy z serkiem homogenizowanym Banany kroimy w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Złożenie ciasta
Cynamonowe szczęściepierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było dla mnie "trafionym". Ponadto receptura ma już dobrych kilkadziesiąt lat, sprawdzona jest przez różne pokolenia i myślę, że śmiało można nazwać ten wypiek klasykiem(...)Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną drobniej margarynę lub masło, sodę rozpuszczoną w mleku, cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na wielkość blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy. 2. Szklankę
Kuchnia w czekoladzieLubię ciasta bez pieczenia, zawsze to szybsze do zrobienia, a i ryzyka zakalca nie ma. Tak, wiem ktoś może pomyśleć, a co jak masa się zważy? I na to jest rada, wystarczy dodać % i chwilę miksować w jedną stronę. Bardzo istotne jest wtedy nie zmieniania kierunków. Gdy kiedyś zapytałam pewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada(...)odkręcić, jak mu się zakręciło i go zemdliło. I tą mądrością się z Wami dzielę. 😊 5 paczek pierników Katarzynki Masa: litr mleka 3/4 szklanki manny kostka masła 1/3 szklanki adwokata cukier Mannę gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dużą blachę wykładamy piernikami. Masło ucieramy z dwoma łyżkami cukru, a następnie dodajemy po łyżce kaszki
Dieta moja pasjaskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną(...)sodą, przyprawą do piernika, olej, wywar z herbaty oraz miód. Miksujemy na jednolitą masę. Dzielimy na trzy równe części. Pieczemy trzy osobne blaty w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 120 g cukru 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej opcjonalnie
Domowy Smak JedzeniaZbliżają się święta. Mam dla Was propozycję na pyszne ciasto. Cóż to będzie? Stefanka na herbatnikach. Bez pieczenia! A jakie to proste? Zaraz się przekonacie. Potrzebne składniki: 4 paczki herbatników maślanych (około 100 sztuk) Krem nr.1: 400 ml mleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem(...)miękkiego masła 1 puszka skondensowanego mleka Na wierzch: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kakao (do posypania) I do dzieła 🙂 Mleko skondensowane wkładamy (z puszką, zamknięte) do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 2,5 godziny na wolnym ogniu. Studzimy. Robimy krem nr. 1 Do mleka dodajemy budyń oraz cukier. Zagotowujemy ciągle mieszając. Zdejmujemy
Niuniokiproszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm . Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy. * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy.Dodajemy cukru pudru do smaku, dokładamy osączone wiśnie, mieszamy. Masę dzielimy na 3 części * Biszkopty przekrawamy na połowę
Z Majeczką w kuchniNiedziela to zazwyczaj dzień gdy nie muszę się spieszyć. Mogę pozwolić sobie na poranne działania w kuchni, leniwe gotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły czas, wspólne jedzenie drugiego śniadanie i pogaduchy. Ta chałka to wspomnienie sprzed tygodnia, ale wspomnienie warte powtórzenia :) Wilgotne lekko gliniaste ciasto, piękny zapach, w sam raz słodki smak. Cała chałka zniknęła
Dzieje kuchennej Wiewióryjako krem bądź składnik do bazy ciasta. Ja mam dla Was dość prostą propozycję na danie z wykorzystaniem masła orzechowego. Mięso z kurczaka lubią wszyscy i myślę, że większości osób przypadnie do gustu kurczak w marynacie na bazie masła orzechowego i jogurtu. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam
mecooksmąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy, delikatnie usuwamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. (Aby biszkopt łatwiej się przekrawał najlepiej upiec go dzień wcześniej) Ja dziele składniki na trzy równe części i piekę
Domowy Smak Jedzeniakrewetkowe rozpadały się. Ciasto było bardzo cienkie i pierożki sklejały się. Przy próbie ich rozłączenia cały farsz wypadał... Ale wrócimy tu jeszcze, żeby spróbować innych pierożków ! Pełną parą od nowa ul. Nowowiejska 10, Warszawa Śródmieście Telefon: 22 400 25 55 Otwarte: Poniedziałek - czwartek 12.00-22.00 Piątek - sobota 12.00-23.00 Niedziela 12.00-21.00 Płatność gotówką i kartami płatniczymi
Kulinarne przygody Gatitytylko przygotowuję ciasto, bo już wykrawaniem, pieczeniem i dekorowaniem zajmuje się Monika. I muszę przyznać, że robi to po mistrzowsku, z dentystyczną precyzją. W tym roku oprócz różnego kształtu pierniczków, wykonała również jadalne, pierniczkowe wizytówki dla każdego oraz domki do dekoracji tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis
To co kochampapierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch idzie krem różowy oraz dekoracja różowa Krem: Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone, dziele na połowę i do jednej części
Różowa kuchniajuż się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy
Czary - gary w kuchnipowiedzcie jak Wam smakowały! Do dzieła! Składniki 300 g ekologicznej mąki z migdałów SYMBIO 3 białka 300 g cukru pudru + mniej więcej tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek
Z Kuchni Do KuchniKokosowe ciasto z fasoli i batata, borówki* z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym (vegan) przełamanie się do warzyw na słodko prowadzi potem do całej masy pomysłów z nimi w roli głównej jak dobrze, że jest coś takiego jak zamrażalnik szkoda tylko, że ma jakieś ograniczenia :D miłej (słonecznej)niedzieli
More food, love and dreamsLekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać. Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc. * Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę. * Śmietan fixy możemy
Ala piecze i gotujerazem z golden syropu. Gotową masę dzielimy na 4-5 części w zależności od wielkości ciasteczek które chcemy uzyskać. Każdą część rolujemy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przygotowane rulony i lekko zgniatamy tworząc charakterystyczny wzór. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170`C i pieczemy około 14 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na mniejsze kawałki, tworząc tym samym
Słodkie Przyjemnościmiała być jedna z nielicznych, leniwych niedziel. Zaczęło się nawet bardzo dobrze, długim leżeniem w łóżku, z moimi "termoforami" :p Szarusia & Lusia Te miłe chwile przerwało nam burczenie w brzuchach. No a potem to już wyszło jak zawsze. Śniadanie, coś na obiad, kilka rozdziałów książki, surfowanie w sieci...a wieczorową porą SKŁADNIKI: ciasto 150 g mąki pszennej
Kuchnia w opałachjajek słodzik lub cukier 1 brzoskwinia Do dzieła: Jajka i słodzik/cukier miksujemy na gładki krem-piankę - ok. 10-15min. Kiedy uzyskamy jedwabistą, lekka konsystencję, dodajemy mąkę i wszystko bardzo delikatnie mieszamy metalową łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy na nią porcję ciasta, bez rozprowadzania go na boki. Wstawiamy
Spektrum Smakudzieciństwie robiony makaron gościł co niedzielę na naszym stole. Spróbujcie a już nigdy nie użyjecie kupnego makaronu;) Serdecznie polecam. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 650 5 średniej wielkości jajek szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, przesiać. W mące zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość
Krakowskie smaki Ani