ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:411/616)

Faworki 109

Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych(...)Ukrainie. Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością znajdziemy na nie przepis w każdej książce kucharskiej, zatem do dzieła! Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 55 min Składniki

Wędrówki po kuchni
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 121

Przez zawieruchę świąteczno-noworoczną zaniedbałam trochę serię UMK, ale spokojnie już wracam :) Dziś na tapecie "Kasacja" Remigiusza Mroza a do niej pyszne ciasto mleczne. Czytelnicy zwłaszcza kryminałów i thrillerów politycznych na pewno zetknęli się z twórczością tego młodego (tak na marginesie dziś kończącego 30 lat! :)), a zarazem bardzo płodnego autora. Dlaczego płodnego? Bo z przeliczeń portalu Lubimy czytać.pl wynika(...)wydaje on aż 4 książki rocznie! Do tej pory przeczytałam trzy części serii z Joanną Chyłką zapoczątkowane właśnie tytułową "Kasacją" i muszę przyznać, że jeśli pozostałe dzieła Mroza utrzymane są w tym samym stylu to nie dziwię się, że zyskał nagle taką popularność i na te dzisiejsze urodziny życzę mu by pisał jak najwięcej i jak najdłużej.    Wracając

Simply Food
Słodkie środy - Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną 107

proszku do pieczenia  PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żurawinę dzielimy na trzy części a banany na dwie. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dolewamy stopniowo olej i dalej miksujemy. Do jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt(...)całość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy łyżką aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany i żurawinę. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cupcakes! 113

ozdabianiu jest duże. Widziałam już różne wersje: zwierzaków, kwiatów, sukienek, z koroną, kokardkami, a nawet w formie hamburgera. Skoncentrowałam się jednak na prostym zdobieniu kremem. W pełni zachwycona swoim dziełem, podzieliłam się nim nawet z podłogą. Dwie skończyły na ziemi, co zrozumiałe, krem na nich nie pozostał. Nie ma soboty bez sprzątania, więc biorę się za mopa(...)łyżeczki kakao wiórki kokosowe Sposób przygotowania W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do wysokości 3/4 foremki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 20 min. Przygotowanie bitej

pink envelope
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 252

Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta , bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ;)  Zapraszam, pieczcie i smakujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować?  - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g(...)fantazyjnej  - 200g cukru drobnego do wypieków  - 6 jaj rozmiar L  - 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  Solony karmel do polania -> przepis tu :)  Do dzieła! 1.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg, pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były

Sajkofanka smaku
Setny wpis - sernikowe szaleństwo. 175

spodzie blachy (okrągła 23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bierzemy się za masę serową. Ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń i ubijamy. Gdy uzyskaliśmy jednolitą masę - dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy cukier waniliowy, do drugiej nutellę i opcjonalnie kakao. Mieszamy. I teraz zaczyna się zabawa. Zaczynając od środka blachy wykładamy 2 łyżki stołowe masy ciemnej(...)następnie na nią masę jasną i tak cały czas, aż wykończymy obydwie masy.  Wstawiamy blachę do piekarnika na 180 st i 60 min. Gdy minie godzina studzimy ciasto w uchylonym piekarniku. Gdy już wystygnie możemy przygotować polewę. Nic prostszego. Łączymy wszystkie składniki w rondelku, podgrzewamy aby wszystko ładnie się połączyło i możemy wylewać na ciasto. Następnie studzimy w lodówce

Brzuszki Łakomczuszki
MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 552

właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel przygotowuję na bazie ksylitolu i śmietanki kokosowej. Dekorowanie tych małych dzieł sztuki to zadanie mojej córki, która misternie układa orzechy, migdały, płatki, wiórki kokosowe oraz suszone owoce. Tak przygotowane mazurki są ozdobą naszego stołu podczas świątecznych spotkań 🙂 A tu jeszcze inny przepis(...)części schłodzonego mleczka kokosowego) 40 g ksylitolu szczypta soli himalajskiej Dodatki do dekoracji: orzechy włoskie migdały płatki migdałów wiórki kokosowe owoce suszone polewa czekoladowa lukier na bazie ksylitolu Przygotowując ciasto w jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i karmelu nam wystarcza ). Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać

Ola la LCHF
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 165

Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt pachnie piernikiem i ukrywa w sobie skórkę pomarańczy ... Bo czy tylko mi pomarańcze przypominają cudowne święta ?  Piernikowy sernik królewski(...)szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort cynamonowo-migdałowy 150

święta (o zgrozo, już mamy luty!) i wprost rozpływałam się nad jego smakiem. Wyszedł wspaniały. Delikatny, lekki i co najważniejsze CYNAMONOWY:) Postanowiłam jednak nie czekać aż do grudnia i dzielę się przepisem z Wami już (sic) dziś. Być może komuś z Was przyda się na przypadające niebawem urodziny/imieniny czy inne uroczystości. Jest przepyszny:) Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g cukru(...)dodajemy do nich, zmniejszając obroty miksera do minimun, mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu

Smaki Na Talerzu
Krokiety z brokułem i pieczarkami 86

niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią(...)lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Przygotowujemy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Po ugotowaniu rozdrabniamy go widelcem lub miksujemy blenderem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich cały płyn. Następnie dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
WIŚNIOWA FANTAZJA 128

galaretkę przelać na wierzch ciasta. Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).  Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Słodki Zakątek
Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem 129

być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak pieczonych śliwek! Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną czy gorzką czekoladę, bo śliwki kochają czekoladę! Orzechy też bedą dobrym pomysłwem, zwłaszcza posiekane grubo orzechy włoskie czy laskowe! Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni! To do dzieła! Udanych wypieków i spokojnego, słonecznego weekndu

Moja smaczna kuchnia
Fusion po całości - sam nie wiem jak nazwać taki twór :) 150

człowieka zaczęły jakieś zasady obowiązywać. Działo się to na przykład podczas doboru genów. W każdym razie postanowiłem stworzyć hybrydę która będzie połączeniem kilku rzeczy: pierwsza to moda na wytrawne gofry, która rozpoczęła się w USA, która zresztą jak niemal wszystkie ich zdobycze kulturowe musiał najpierw przypłynąć z Europy druga to kapusta kiszona w cieście czyli fuczki, o których pisałem już

Kryzysowa Książka Kucharska
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 167

zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten. Ze swojej strony mogę dodać że mój egzemplarz to najsłodsza dynia jaką jadłam w życiu. Jeśli chcecie wybrać coś z dyń do przetworzenia i zjedzenia na ciepło – polecam wszystkie powyższe. Raczej nie kupujcie do tego celu dyń olbrzymich , dzielonych na kilogramy i pakowanych w folię

Karo in the Kitchen
Sernik na ciemnym spodzie 227

Sernik na ciemnym spodzie... Niedziela przeminęła wietrznie ale za to ze słodkim smakiem... Smakiem sernika na ciemnym spodzie. Można by powiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki

Pelusiowa Kuchnia