wierzchu wyrównujemy. Dzielimy je na 4 części. Jedną część odkładamy na bok i w powstały dołek wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby był cały zapełniony (ja daję "z górką"). Wbijamy jajko. Jeśli ziemniaki są za mało słone jest to ostatni moment, by je jeszcze posolić. Odstawiamy na chwilę, aby ziemniaki przestygły, ale uwaga (!) nie mogą być zimne. Ciasto najlepiej formuje się
My simple kitchenudany, że dziele się z Wami przepisem. Składniki: ok 3/4 kg ziemniaków (5 sporych 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglane 3/4 szklanki mąki pszennej. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej olej i sól do wody do gotowania Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę (lub mielimy w maszynce), podobnie postępujemy z kaszą, dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałeczki
Cynamonowe szczęściechrupiące ciasto parzone a do tego mnóstwo pysznej, bitej śmietany, lekkiej jak chmurka chociaż niestety, kalorycznej. Ptysie łatwo wchodzą, nie tylko do buzi, ale też w boczki i trzeba o tym pamiętać. Równie wielką miłością darzę jedynie eklerki. Moja Mama nie umiała piec takich rzeczy, ale w pobliżu była całkiem dobra cukiernia i czasami, w niedzielę, chodziłyśmy tam właśnie
Smaczna Pyzasię do ciast i nalewek MUFFINY Z MALINAMI łatwe ok 30 minut (z pieczeniem) ok 12-16 sztuk Składniki Suche 2 i 1/3 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół szklanki cukru (można więcej) mokre 170 ml mleka ( niepełna szklanka) 2 jajka 1/3 szklanki oleju Dodatkowo szklanka malin cynamon Do dzieła!!! Składniki mokre
sierotka maRysia w kuchniŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujeroztopione masło dzielimy na pół, jedną połówkę wkładamy na dużą patelnię i podgrzewamy, po czym dodajemy jabłka i dusimy je około 10 minut, aż staną się miękkie. Na koniec posypujemy je cynamonem i mieszamy. Pozostałe składniki wyrabiamy w robocie. Wyciągamy z piekarnika nagrzaną foremkę i smarujemy otwory masłem. Do każdego otworu wkładamy jabłka i zalewamy je ciastem. Pieczemy je około
Lili w kuchnidzieła! Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 200 gram masła 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie: 200 ml śmietany 30% lub 36% 3 jajka 250 g mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopowierzchnię następnie dzielimy je na 4 równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4 części ziemniaków na 1 część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy
Tradycyjna kuchnia inaczejDzisiejsze ciasto to propozycja dla czekoladowych entuzjastów. Pyszne brownie idealnie komponuje się z masą serową i wiśniami. Polecam :). Podobne przepisy: Babeczki sernikobrownies z malinami Brownies z malinami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryrodzinie kawowe ciasta. Latte macchiato okazało się przepyszne! Jest wilgotne, delikatne, a masa z mleka w proszku smakuje wprost nieziemsko. Na święta będzie idealne :). Gorąco polecamy ten wypiek. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryOdkąd zobaczyłam w zdjęcia tortów pod nazwą "Ombre petal cake", które wyglądały jak otoczone delikatnymi płatkami czekałam na okazje by móc sprawdzić się w
Bernika - moj kulinarny pamietnikchęci i podstawowe składniki, aaa no i piekarnik by się przydał jeszcze:) Doskonałe gdy pod ręką nie masz nic do kawy, a rodzina zapowiedziała się z wizytą. Oczywiście jest niedziela, a sklepy są nieczynne ;) Mniej więcej w takich okolicznościach powstało to ciacho! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)cukier miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do całkowitego połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę, u mnie była to blaszka 19x28, ale ciasto było wysokie i bardzo długo się piekło, około 80 minut, więc proponuję ciut większą blaszkę. Na cieście układamy
Kuchnia w czekoladzieochoty. O tych sklepowych nie wspomnę. Nie kupuję nigdy. Wolę poświęcić chwilkę i zrobić sos owocowy na bieżąco. To bardzo proste. W czasie kiedy przygotowujecie ciasto na naleśniki i je smażycie, owoce po prostu gotują się w rondelku z niewielką ilością masełka i ksylitolu (lub cukru). Słodkie, owocowe sosy doskonale komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki(...)poczuć w zimowy poranek smak letnich truskawek U mnie niedzielne śniadania zawsze na słodko! W ciągu tygodnia zajadam się wytrawnymi, sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki. Nadzienie zrobiłam na bazie twarogu aby było pożywnie i zdrowo. Do tego odrobina ksylitolu i cytryny do smaku. Możecie do niego dodać jogurt naturalny, jeżeli
rabarbarowoMoim niedawnym odkrycie jest ciasto drożdżowe – na razie jestem w fazie produkcji bułeczek i cieszę się tym jak dziecko. Postanowiłam dołączyć do akcji „Wypiekanie na śniadanie”, którą organizuje Liska z Whiteplate a tematem przewodnim są śniadaniowe bułeczki maślane według jej przepisu. Jeszcze milsze jest to, że w odwiedziny przyjeżdżają moi rodzice i będzie to fantastyczna propozycja(...)rodzinne śniadanie. Dla tych, którzy nie wiedzą na czym polega akcja, krótkie wyjaśnienie zasad: – pieczemy w weekend czyli od piątku do niedzieli (chyba, że komuś wybitnie nie pasuje to niech upiecze wcześniej, świat się z tego powodu nie skończy) – publikujemy do niedzieli wieczór – link do przepisu zamieszczamy w jednym przypiętym poście, który stworzę. W poście
Szybko Tanio Smaczniezajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani: Składniki: ( tortownice od 22 do 18 cm średnicy) 125 g pokruszonych ciasteczek herbatników 75 g miękkiego masła 500 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 1 łyżeczka(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego
KreatywnePinymiałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam(...)tylko dwóch osób); z dwoma kartkami A4 i długopisem w dłoni metodycznie odwiedzaliśmy z góry upatrzone sklepy, i tylko z satysfakcją skreślałam kolejne pozycje w zaskakująco szybkim tempie. W niedzielę natomiast, zgodnie z tradycją, tuż po pracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: Gotujemy 4 budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem
ciastkarnia na kruchym spodziesłonecznika Do dzieła: Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :) Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem. Placuszki nakładamy
Spektrum Smakustolnicę i dzielimy na 16 równych części. Formujemy kulki i odstawiamy do lodówki na około pół godziny by stwardniały. W międzyczasie dwa miętowe karmelki (które nie są paleo ale uznałem, że jest ich tak minimalna ilość, że nikomu nie powinny zaszkodzić, możesz użyć innych cukierków słodzonych np. ksylitolem) układamy pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym
Oslov.prawdziwe dzieło sztuki! Uwielbiam stylizować na nim potrawy śródziemnomorskie! Focaccia jak zawsze wyszła chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku. Idealna! Z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam. Focaccia
Moja smaczna kuchniaSłoneczna niedziela. Spędzona rodzinnie na działce u babci. W ramach obiadu: pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :) Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca! SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionego masła Dodatki: 1 białko do posmarowania wierzchu ulubione owoce / bakalie cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozkruszamy, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy
wege i kropkawielkie dzieła rodzą się w bólach. Chleb z czarnuszką i czarną herbatą powstał przez przypadek, zresztą jak wszystkie cuda świata huehhehue. No dobra, przyznam się, zgubiło mnie gadulstwo. Do miseczki z przygotowaną mąką i zakwasem wlałam herbatę, bo gadałam przez telefon i zamiast dzbanuszka z wodą, wzięłam kubek z herbatą. Brawo ja! Żal mi było wywalać ciasta, więc postanowiłam zamieszać
ladykitchensię działo u mnie w kuchni i na blogu? Pierwszą część roku wypełniła cisza na blogu, która później została solidnie zapełniona. Poniżej przygotowałam dla Was zestawienie 12 najchętniej czytanych przez Was przepisów na moim blogu w 2016 roku. A oto przepisy w kolejności od 1 do 12 miejsca. Miłej lektury moi drodzy :) 1. Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe
My simple kitchentorty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka
Blondynka Gotujekremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości
Na Ciasteczkowych Papierachprzez rozciągniecie ciasta na zewnątrz. Piekarnik nastawiamy na 220°C i w takiej temperaturze pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby wyszły nam krążki z piegami, musimy użyć sera (o ciemniejszym niż żółtym) mocnym kolorze, może być to intensywnie żółty, pomarańczowy, albo zielony. Smak sera wybieracie sami, kto jaki lubi. Ser zamiast kroić można krótko zmiksować, ale wcześniej dzielimy
Moniki Smakołykidzieła: Rabarbar myjemy, obieramy BARDZO cienko i kroimy w 2-3cm paski, wrzucamy do miski, zasypujemy odrobiną słodziku i odstawiamy aby puścił sok. Nastawiamy piekarnik aby nagrzewał się do temperatury 180*C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do misy, robimy zagłębienie i wlewamy tam oliwę i jajko. Wszystkie wiktuały zagniatamy na elastyczne ciasto, po czym dzielimy
Spektrum Smakuchrupiącym ciastem. Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrywymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy na 2 części
Z Kuchni Do Kuchnisurowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze zimny. Można także tłuszcz skropić kilkoma kropelkami wody, jeśli tłuszcz zacznie od razu skwierczeć, znaczy to że jest już rozgrzany, natomiast jeśli nie będzie się nic działo
Przepisy i porady kulinarnedzieła!Delikatne, puszyste , mięciutkie … z orzeźwiającym cytrynowym posmakiem i wypełnione po brzegi słodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:( 6 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie ) – 1 szkl* woda gazowana – 3/4 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry