jakiś czas w niedzielę właśnie! Ponieważ mam to szczęście;że miewam wiejskie, rosołowe kury wprost z podwórka Taty, śmiem twierdzić, że moje rosoły są niezwykle aromatyczne i pyszne, gotujemy wielki gar na kilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej
6niebokażdą sobotę lub niedzielę… w moim domu jest Dzień naleśnika ! W weekendowe poranki uwielbiam eksperymentować i sprawdzać coraz to inne przepisy/gatunki naleśników. Tym razem wybrane zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni
Naleśnikiwięc będzie się działo! Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem, ale i z owocami czy warzywami. Moje ulubione połączenie kaszy kuskus na słodko znajdziecie oczywiście na blogu! Oto niektóre polecane przeze mnie połączenia, koniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie
Moja smaczna kuchniaprzyrządzenie jajecznicy zapiekanej w cieście francuskim. Warto przyrządzić farsz z aromatycznymi dodatkami, typu pieczarki czy wędzony boczek. Potrawę podajemy na ciepło :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryjeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia babki tulipan mogłam wypróbować mak niebieski. Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandrykażdą sobotę lub niedzielę… w moim domu jest Dzień naleśnika ! W weekendowe poranki uwielbiam eksperymentować i sprawdzać coraz to inne przepisy/gatunki naleśników. Tym razem wybrane zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni
NaleśnikiMałe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba
W kuchni Karmel-itkiczłowieka z którym dzielę największe pasje. Mamy wspólny dom, który powoli próbujemy oswoić... Dom, w którym czeka na nas wielki, silny brytan o niskim głosie. Tylko my wiemy, że pod pręgą zjeżonej sierści, kryje się wulkan radości, przecież tak długo nas nie było, a on tak tęsknił... To już Rodzina. Uwielbiam gdy zapach pieczonego ciasta wypełnia dom, czuję wtedy
Zapiski Młodej ŻonyFigolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę
Przepisy Aleksandrysię zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba. Postanowiłam zamieścić zdjęcia z wszystkich trzech prób, bo to pokazuje, jak ustrzec się błędów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Próba nr 3 Próba
Przepisy Aleksandrypotem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam z crème diplomate połączonym z żelatyną. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryPiątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie. To cudo znalazłam na blogu Antenki , i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor(...)cieplejszym miejscu. Podziałało - na powierzchni pojawiły się bąbelki, i zaczyn zaczął pachnieć. Stwierdziłam, że to musi wystarczyć, i podjęłam kolejne kroki. Chleb wyszedł smaczny, ale malutki. Zabrałam się do dzieła raz jeszcze, podwajając ilość składników, pomijając curry, znacznie zwiększając ilość dyni. Chleb wyszedł obłędny! Pachniał niesamowicie, miał cudownie sprężysty miąższ i w ogóle dumna jestem z niego niesłychanie. Nie miał
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich przetwory, ale też zamrażam w małych pudełeczkach, aby mieć maliny pod ręką, gdy przyjdzie mi ochota na malinowe desery czy koktajle malinowe po sezonie malinowym. Prawie co niedzielę jeździmy z Piotrem na hamburski Fischmart po świeże owoce i warzywa, tam właśnie zaopatruję się w w większe ilości tych owoców, które zapakowane są w małe pudełeczka z malinami i borówkami(...)czego na co dzień, nie spotka się w sklepie, czy w warzywniaku. Polecam też kilka innych przepisów z malinami: Maliny w syropie Rolada biszkoptowa z lodami i malinami Ciasto kokosowe z pianką i owocami Kaszka manna z malinami Dietetyczny mus z malinami Dietetyczny koktajl z owoców leśnych Deser piankowy z malinami Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami Rolada bezowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobaj mamy z nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask(...)Wysokie wymagania wobec nich – podejrzanie takie same. Oczywiście merytoryczna zawartość to podstawa, ale nie oszukujmy się – żyjemy w świecie obrazów i byłoby świetnie, gdybyśmy otaczali się tylko dziełami sztuki. Dobór papieru, rozwiązania graficzne i typograficzne, zdjęcia i ich oszczędny retusz są dla nas nie mniej ważne niż treść. Takie książki uwielbiamy czytać, oglądać, mieć, zużywać i ratować. Takich
GRUBY WAŁEK