delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni. Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś/chciałbyś się nim podzielić, napisz na mojego maila: a.rybinska@gmail.com :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryprzepis na to ciasto drożdżowe - nawet po 3 dniach zachowuje wilgotność. Jest idealne do rozwałkowywania, więc nadaje się do makowców i strucli. Robiłam z niego też rogale. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki:Masa serowa:200 ml śmietanki kremówki400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki cukru pudru3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wodyziarenka z jednej(...)truskawek3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowabiszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy. Miseczkę (o średnicy minimum 3-4 cm mniejszej niż tortownica w której będzie
Słodka Stronaprzedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi 9 placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 800 ml śmietanki(...)koniec ubijania dodać wymieszane ze sobą mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać wszystko. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia odrysować sobie okrąg (u mnie o średnicy 25 cm), nakładać na papier po 2 łyżki ciasta, dobrze rozprowadzić do krawędzi i piec
na moim stole...uginający się stół od swojskiego bigosu, domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam witaminki z soku marchwiowego :-P ;) no bo dziś należy uzupełnić niedobór witamin ;) Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki(...)Mieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń
Bon Appetit MałgorzatyWiosenna lekkość wkrada się wszędzie, w nasze życie, nasze serca, jest stanem umysłu. Wiosenna lekkość, tak przyjemna i radosna, wkrada się również do kuchni.Dzisiejsza zupa to
W kuchni Karmel-itkiMocno śliwkowe, idealnie słodkie, puszyste i, jak powiedział ostatnio nasz gość zachwycony tym ciastem, kruszące się tyle, ile trzeba Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego z puszki Pianka: 150 ml aquafaby(...)stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe oraz olej i wyrabiamy aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: zwykle dzielę na 40% i 60% – większą przeznaczamy na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Jedną (mniejszą) część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika. Drugą
Lamarida.plnadzieję, że wkrótce będzie tak jak wcześniej. Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować i zaproponować mój pierwszy tofurnik, a tak naprawdę tofurniczek, gdyż jest po prostu maleńki. To moje pierwsze dzieło-danie jakie przygotowałam z tofu. Lubię próbować nowych rzeczy i stawiać sobie coraz to wyższe cele, a ten serniczek wyszedł świetnie. Każdemu polecam spróbowania tofu, to ser nie tylko dla wegetarian(...)otrzymania jednolitej konsystencji. Formę za pomocą pędzelka smarujemy olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego
Be Fit Be Strongwięc do dzieła. Składniki: - ugotowane ziemniaki - mąka pszenna - 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1-2 jajka - sól Ugotowane ziemniaki, wystudzić i przecisnąć do miski, przez praskę. Podzielić na 4 części (patrz zdjęcie). Jedną część ziemniaków, wyjąć i wsypać mąkę pszenną, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (na 1kg ziemniaków) oraz 1 jajko. Posolić i wyrobić miękkie ciasto. Porcję ciasta rozwałkować
CookYourselfmiejscach). Mnie to ciasto najbardziej smakowało następnego dnia z kleksem jogurtowym. W ubiegłym roku pierwszy raz przeczytała książkę Magdaleny Witkiewicz . Wtedy był to niewypał. Rok musiał upłynąć, by dać drugą szansę autorce. I za sprawą wyzwania u ejotka wybór padł na "Balladę o ciotce Matyldzie" . Ponad 80-letnia Matylda (ciotka) przeczuwa rychły koniec swojego życia, więc dzieli się swoimi ostatnimi
Weekendy w domu i ogrodziebyło ugnieść zwarte ciasto, które następnie odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy po godzinie i ugniatamy w misce wody, wymieniając wodę za każdym razem jak już będzie bardzo biała. Po pewnym czasie, a ten czas poznamy po tym że: a) woda przestanie barwić się na biało b) klucha z mąki zamieni nam się w galaretowatą substancję Przestajemy płukać, dzielimy na mniejsze kawałki
Kryzysowa Książka Kucharskamamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga pięknie i łączy wszystko w całość. Jajeczka w tym roku są w Rossmannie i nie trzeba ich szukać w kilkunastu sklepach :) Do dzieła więc! Pracy
bistro mamaGorące jeszcze ciasto upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 30-40 centymetrów. Składniki na galaretkę: - 2 duże pomarańcze - 2 galaretki pomarańczowe Przygotowanie galaretek: Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zużywając 750 mililitrów wody (nie 1 litr). Studzimy i chłodzimy do lekkiego stężenia - nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, cząstki
Życie zamknięte w smakudolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie ,jak przelejemy wodę warto dosypać troszkę mąki bo nie ulepimy rogalików jak będzie za bardzo się kleiło. Posypujemy mąką ,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia, ja stawiam obok grzejnika :) Po tym czasie krótko wyrabiamy i wałkujemy na koło o średnicy 42cm, dzielimy
Wypieki Reneblacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników
sierotka maRysia w kuchni