zajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani: Składniki: ( tortownice od 22 do 18 cm średnicy) 125 g pokruszonych ciasteczek herbatników 75 g miękkiego masła 500 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 1 łyżeczka(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego
KreatywnePinymiałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam(...)tylko dwóch osób); z dwoma kartkami A4 i długopisem w dłoni metodycznie odwiedzaliśmy z góry upatrzone sklepy, i tylko z satysfakcją skreślałam kolejne pozycje w zaskakująco szybkim tempie. W niedzielę natomiast, zgodnie z tradycją, tuż po pracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejny stopień wtajemniczenia w sztukę cukierniczą. Nie był łatwy do zrobienia ale trzeba sobie stawiać coraz wyższe poprzeczki. Jestem bardzo zadowolona, ze udało mi się w końcu upiec to ciasto, bloczki wyglądały na talerzu uroczo i chyba wszystkim smakowały. Polecam wszystkim cierpliwym zapaleńcom sztuki cukierniczej i wszystkim łasuchom. A ja zabieram się tym czasem za wypieki świąteczne(...)minut w 180 stopniach. Masa budyniowa: Gotujemy 4 budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Masło ucieramy na biały puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzieli na dwie części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łączymy je z serkami i mieszamy mikserem
ciastkarnia na kruchym spodziesłonecznika Do dzieła: Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :) Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem. Placuszki nakładamy
Spektrum Smakustolnicę i dzielimy na 16 równych części. Formujemy kulki i odstawiamy do lodówki na około pół godziny by stwardniały. W międzyczasie dwa miętowe karmelki (które nie są paleo ale uznałem, że jest ich tak minimalna ilość, że nikomu nie powinny zaszkodzić, możesz użyć innych cukierków słodzonych np. ksylitolem) układamy pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym
Oslov.prawdziwe dzieło sztuki! Uwielbiam stylizować na nim potrawy śródziemnomorskie! Focaccia jak zawsze wyszła chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku. Idealna! Z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam. Focaccia
Moja smaczna kuchniaSłoneczna niedziela. Spędzona rodzinnie na działce u babci. W ramach obiadu: pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :) Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca! SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionego masła Dodatki: 1 białko do posmarowania wierzchu ulubione owoce / bakalie cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozkruszamy, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy
wege i kropkawielkie dzieła rodzą się w bólach. Chleb z czarnuszką i czarną herbatą powstał przez przypadek, zresztą jak wszystkie cuda świata huehhehue. No dobra, przyznam się, zgubiło mnie gadulstwo. Do miseczki z przygotowaną mąką i zakwasem wlałam herbatę, bo gadałam przez telefon i zamiast dzbanuszka z wodą, wzięłam kubek z herbatą. Brawo ja! Żal mi było wywalać ciasta, więc postanowiłam zamieszać
ladykitchensię działo u mnie w kuchni i na blogu? Pierwszą część roku wypełniła cisza na blogu, która później została solidnie zapełniona. Poniżej przygotowałam dla Was zestawienie 12 najchętniej czytanych przez Was przepisów na moim blogu w 2016 roku. A oto przepisy w kolejności od 1 do 12 miejsca. Miłej lektury moi drodzy :) 1. Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe
My simple kitchentorty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka
Blondynka Gotujekremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości
Na Ciasteczkowych Papierachprzez rozciągniecie ciasta na zewnątrz. Piekarnik nastawiamy na 220°C i w takiej temperaturze pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby wyszły nam krążki z piegami, musimy użyć sera (o ciemniejszym niż żółtym) mocnym kolorze, może być to intensywnie żółty, pomarańczowy, albo zielony. Smak sera wybieracie sami, kto jaki lubi. Ser zamiast kroić można krótko zmiksować, ale wcześniej dzielimy
Moniki Smakołykidzieła: Rabarbar myjemy, obieramy BARDZO cienko i kroimy w 2-3cm paski, wrzucamy do miski, zasypujemy odrobiną słodziku i odstawiamy aby puścił sok. Nastawiamy piekarnik aby nagrzewał się do temperatury 180*C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do misy, robimy zagłębienie i wlewamy tam oliwę i jajko. Wszystkie wiktuały zagniatamy na elastyczne ciasto, po czym dzielimy
Spektrum Smakuchrupiącym ciastem. Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrywymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy na 2 części
Z Kuchni Do Kuchni