ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:429/616)

Kruche Ciastka Cukrowe Do Herbaty / Recenzja Książki "Kuchenny Kredens" 170

Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami. Pieczemy przez około 10-15 minut(...)Książką Moniki Śmigielskiej "Kuchenny Kredens" to pyszny zbiór przepisów kuchni przedwojennej oraz zbiór porad np. "Jak budować dom od kuchni, czyli garść porad sprzed lat". Autorka książki nie tylko dzieli się z nami przepisami które znały/znają nasze babcie i prababcie, ale tez uchyla rąbka tajemnicy ze swojego życia i dzieli się z nami swoimi przeżyciami. Przepisy zaprezentowane

Gotowanie...to proste !
O tym, jak powstawały „Serniki słodkie i wytrawne” 160

jest mi bliskie. Uwielbiam piec serniki, bo uwielbiam te ciasta. Skomponowałam wiele przepisów na te wypieki, więc dlaczego by nie stworzyć książki z przepisami na te wdzięczne ciasta? Do pracy przystąpiłam od razu. Jednocześnie zaczęłam pisać wstęp, tworzyć nowe rodzaje serników, których z tygodnia na tydzien przybywało, a także szukać wydawcy. Wszystko to, było przyjemne, lecz czasochłonne. Pracując(...)tylko jakiś wycinek czasu mogłam poświęcić swojemu zajęciu, jednak towarzyszyły temu takie emocje i ogromne chęci z mojej strony, tak wielka energia, że czułam, że cokolwiek by się nie działo, ja już nie zrezygnuję! Od samego początku w moim postanowieniu wspierało mnie sporo osób, a także mój wydawca i przesympatyczna pani redaktor nadzorująca prace nad moją książką, która stwierdziła

Raj dla Podniebienia
Bezglutenowe placuszki z płatków quinoa i mąki z migdałów ziemnych, podane ze świeżmi figami i gorącymi malinami 163

migdałów ziemnych (orzechów tygrysich) robię takie placuszki przynajmniej 2 razy w tygodniu z różnymi dodatkami. Jednak w zestawie z figami, podgrzanymi malinami i orzechami włoskimi podbiły moje serce, więc dzielę się z Wami przepisem ;) Placuszki te można potraktować jako deser, przekąskę popołudniową, albo niedzielne leniwe śniadanko.  Składniki: 7 łyżek płatków quinoa 6 łyżek mąki z migdałów ziemnych 2 jajka(...)cukru kokosowego olej kokosowy do smażenia 2 świeże figi 1 szklanka malin 10 orzechów włoskich 1 łyżka miodu (opcjonalnie) Wykonanie: Z płatków quinoa, mąki, cukru kokosowego i jajek ugniatamy ciasto, dolewamy stopniowo wodę, ale uważamy, żeby konsystencja nie zrobiła się zbyt luźna i kleista. Placuszki formujemy ręcznie lub bezpośrednio na patelni i smażymy na oleju kokosowym, z obu stron

Quinoa Raz!
Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) 226

window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spory brokuł 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki startego ostrego sera żółtego sól, pieprz Sposób przygotowania Brokuł dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w krążki. Brokuł wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 10 min, do względnej miękkości. Odcedzamy. W tym czasie cebulę siekamy i szklimy. Czosnek wyciskamy i dodajemy(...)składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Doprawiamy do smaku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-brokulowa/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Migdałowo - agrestowa tarta! 105

krzaka ostatnie bardzo słodkie owoce. Postanowiłam dodać im towarzystwa w postaci migdałów i kruchej bezy. Powstała pyszna i ulotna chwila. W jedzeniu jest coś boskiego. Żeby stworzyć cudowne kulinarne dzieło, trzeba włożyć dużo serca i marzeń. I oczywiście najlepsze składniki! Składniki na spód: 210g mąki pszennej 110g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 110g masła w temperaturze pokojowej(...)agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru  garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Dno ponakłuwać widelcem. Można

Kuchnia Pani Wiosny
PIEROGI Z POMARAŃCZAMI 211

przedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam cytrusowe kluski wypróbować. Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami nie tylko latem. Jeżeli(...)przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Tort kakaowy z mango 220

zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki.      Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu.      Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą

sama złodycz
Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 338

Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze słodką żurawinę, więc nie przesadzałabym z dosładzaniem ;)       Wracając do miksowania to radzę uważać - mieszanka jest(...)mikserem do łazienki, niestety poskutkowało to myciem nie tylko wanny, ale i glazury. Żeby nie być gołosłownym, poniżej zdjęcie z masakry:         Kiedy już dzieło zniszczenia dobiegnie końca, ubijamy białka z odrobiną soli i razem z suszoną żurawiną dodajemy do fasolowej masy, delikatnie mieszając. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

sama złodycz
ŚWIĄTECZNE CIASTO Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 205

Jeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych. Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się(...)skrystalizować). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Gofry 215

może być lepszego niż gofry w niedzielę na śniadanie? Szczerze mówiąc nic nie przychodzi mi do głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis pochodzi od pewnej Pani, która sprzedawała gofry i była tak miła, że mi go podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry(...)wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można

Ratunku obiad
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 193

dodać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości(...)kilka razy i rzeczywiście to działa :) Działa, tzn. biszkopt nie opada :) ...jeśli jednak macie obiekcje, to nie musicie tego robić :) Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części.Krem porzeczkowy: Składniki:600 ml śmietanki 30%,400 g serka waniliowego,250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu,2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody

Delicious Titbits
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa 223

dookoła Nas sprawia, że człowiek jest co raz bardziej radosny, co raz bardziej skory do zgody, do powiedzenia przepraszam, do okazywania miłości. Chętniej w tym czasie pomagamy potrzebującym i dzielimy się tym co mamy.  To również czas, w którym nasze miasta, domy i mieszkania, rozświetlają blaskiem świec i światełek. W każdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach(...)magicznym czasem oczekiwania.  Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam! #beko #ciastojakzobrazka PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ: CIASTO SKŁADNIKI: - 100 g zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników

SMYKWKUCHNI
Domowy ekstrakt pomarańczowy 139

Likier pomarańczowy jest składnikiem wielu ciast i tortów, deserów. Najpopularniejszy w cukiernictwie jest likier o nawie  Cointreau.  Z uwagi na dostępność do tego produktu postanowiłam zrobić własną wersję tego trunku. U mnie w dwóch postaciach: pierwsza przygotowana i oparta wyłącznie na metodzie ekstrakcji a druga dodatkowo wzbogacona syropem pomarańczowym. Wszystko przygotowane z naturalnych składników bez chemicznych ulepszeń(...)zimowym klimacie, żal mi zatem było wyrzucać tyle dobrej skórki. Co jest ważne nic się nie zmarnowało, a ekstrakt i likier na pewno nie raz wykorzystam. Zatem  do dzieła.  Składniki:  Skórka z 2 kg pomarańczy  200 ml wody 400 ml alkoholu (wódki )lub spirytusu Wykonanie:   1. Pomarańcze przed użyciem dokładnie wyszorować i sparzyć w wrzątku

vaniliowoczekoladowa
Ciastka z czekoladą 193

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}   Zeszłej niedzieli zupełnie spontanicznie postanowiłam upiec coś słodkiego 😊 , ale prostego, ze względu na małą ilość czasu. Wybrałam się w słodką   podróż sentymentalną do chwili, gdy jako nastolatka,   dostałam od mojego przyjaciela(...)proszku do pieczenia garść rodzynek + 100 g dobrej czekolady mlecznej              Z podanych składników ( oprócz czekolady!!!) zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką.    Rozwałkowujemy na grubość około1

Domowe ciasta
Tort bezowo- jagodowy 210

Lubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy

Kuchnia w czekoladzie
Gazeta Lubuska 146

Zapraszamy wszystkich chętnych do zakupu Gazety Lubuskiej w której ukarzą się przepisy z naszego bloga "Już w środę w "Gazecie Lubuskiej" znajdziecie Państwo 60 sprawdzonych przepisów

kgwjanczewo
PROSTA TARTA CYTRYNOWA 128

Jedna z moich ulubionych tart :). Bardzo delikatna i mocno cytrynowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
KREM Z DYNI. 180

Za oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczonawracam do domu, zła na cały

W kuchni Karmel-itki