ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:438/616)

Świąteczne pierniki 603

łyżeczka sody oczyszczonejPrzygotowanie:Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją.Ja dekoruje lukrem(...)piernikach. Składniki na lukier:- 2 białka- 2 szklanki cukru pudru- 1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Przygotowany lukier dzielimy na porcje, dodajemy barwniki i puszczamy wodzę fantazji w dekorowaniu

Zainspirowana w kuchni
Bounty 159

Ciasto na zamówienie:) Miało być proste i mało pracochłonne. Dałam do wyboru trzy, to koleżanka wybrała akurat to, które ładnie wygląda, a jednak trzeba mu trochę czasu poświęcić. No dobrze... Przynajmniej na stole stanie coś słodkiego i efektownego:) Opis jest dosyć długi, ale to dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku(...)które po raz pierwszy będą zajmować się czymś takim. Oczywiście biszkopt i polewę czekoladową można kupić gotowe, tylko ja się pytam PO CO? skoro zdrowiej będzie zrobić samemu...:) Do dzieła!:) Składniki: na biszkopt 5 jajek (oddzielnie białka i oddzielnie żółtka) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę kokosową

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Prosty sernik na zimno 343

 Upały niesamowicie dają się we znaki. Zdecydowanie wolałam jak było chłodniej, nawet gdy padało. Dziś na ochłodę mam dla Was bardzo prosty sernik na zimno

Czerwona Porzeczka
Bezglutenowe bounty domowej roboty 136

cennych minerałów i tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez obaw możecie zajadać się nimi sami, lub podawać je swoim małym szkrabom. Ponadto przygotowanie batoników zajmuje tylko chwilę. Do dzieła! Składniki (wychodzi ok 16 batoników): 1/2 szkl surowej kaszy jaglanej (najlepiej namocz w 1,5 szkl wody na noc) 1,5 szkl wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek oleju kokosowego lub masła(...)kokosowego/masła rozpuść w rondlu. Dodaj karob/kakao i mieszaj aż  się połączą. Kiedy czekoladowa masa lekko ostygnie dodaj miód. Syrop klonowy możesz wlewać do gorącej. Pokrój jaglano-kokosowe ciasto na prostokąciki i wylewaj łyżką polewę.  Schłodź batoniki w lodówce. Delektuj się smakiem swoich bezglutenowych batoników bounty

Smiling Shrimp
Słonecznikowiec 816

śmietany. Całość komponuje się idealnie, nie jest za słodkie, z elementami wspaniale chrupiącej masy.  Po prostu wspaniałe ciacho! :) Jest to dosyć pracochłonny wypiek, ale gwarantuję Wam, że warto! Ciasto: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao (płaskie) 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy. Wykładamy do blachy o wymiarach 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Dzielimy na dwa blaty. Chrupiący słonecznik: 300g słonecznika łuskanego 4 łyżki mleka 8 łyżek cukru 70g masła Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy

Czerwona Porzeczka
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 249

zajmuje to około 10-15 minut na wysokiej prędkości. Prawidłowo ubita masa jajeczna będzie bardzo gęsta i powinna powoli spływać z ubijaczki.   Moje jajka ważyły 440g. Wagę jajek dzielimy na dwa. Potrzebna waga cukru to 220g, potrzebna waga mąki – 220g. Z prostego równania policzymy ile potrzeba kakao: 220g mąki : 3 = 73.3 (zaokrąglamy do 75) Proporcja 1:2 – od 220g(...)jest, żeby nie robić tego gwałtownie, nie sypać mąki hurtem, mieszać delikatnie tak, żeby nie porozrywać pęcherzyków powietrza. To one unoszą mąkę i sprawiają że biszkopt jest takim delikatnym ciastem. Od razu po połączeniu składników masę przelewamy powoli do formy, z jak najniższej wysokości, żeby jej nie odpowietrzyć. Tortownicę wstawiamy do już w pełni nagrzanego piekarnika, na środkową półkę. Biszkopt

Karo in the Kitchen
Mglisty listopad i babeczki Rocher 111

drugi przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił(...)takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać... Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek - orzechów i czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko. Babeczki Rocher Składniki: (na 12 sztuk) 85 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki z serka wiejskiego 94

zrobić. I wiecie co? Były przepyszne. Takie uniwersalnie i na śniadanie i na przekąskę, z cukrem pudrem, dżemem, nutellą czy czym lubicie. Przygotowanie zajmuje kilka minut więc do dzieła ;) W sam raz na dzisiejsze śniadanie... Składniki: 250 g serka wiejskiego 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju roślinnego szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielamy(...)miski dodajemy serek wiejski, żółtka, cukier, olej oraz mąkę. Mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obydwu stron, na złocisty kolor

Życie zaczyna się w kuchni
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 174

Chlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść cukru -200 ml ciepłego mleka temperatura maks 39 stopni -250 ml ciepłej wody -łyżka soli -garść siemienia lnianego Mąki z solą mieszamy widelcem, dodajemy pokrojone masło i siemię lniane. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem, podlewamy(...)mlekiem. Łączymy i odstawiamy na 20 minut. Zaczyn i wodę przelewamy do mąki i wyrabiamy ciasto około 15 minut, tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem rzepakowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, aż podwoi objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy formując bochenek. Odstawiamy na około pół godziny, nacinamy z wierzchu zimnym, mokrym nożem i oprószamy mąką. Bochenek na papierze

BaRepas
Sernik kołem się toczy 156

śmietaną. Aby ją przygotować podgrzewamy (bez gotowania!) śmietankę i wkładamy do niej torebkę herbaty. Po czterech minutach torebkę wyjmujemy a śmietankę chłodzimy. Kiedy jest zimna ubijamy i nakładamy na ciasto. Pyszności!    A co zrobić z nadmiarem jogurtu greckiego (kupiliśmy w hurtowni całą paletę)? Na przykład pyszne błyskawiczne, greckie śniadanie. Jogurt na miseczkę, polewamy syropem mniszkowym i pałaszujemy! Oczywiście(...)chwilkę można zawitać w Dolnośląskiej Grecji i zapomnieć o braku planów na wakacje;) Pozdrawiam słonecznie! Pożywne i smaczne śniadanie Mam słabość do kubków- to jeden z moich ulubionych Dzielę się lawendowym sernikiem Dzielę się lawendowym sernikiem

les mirabelles
Krokiety z pieczarkami 182

naleśniki ... Tak, tak .. szukałam takiego przepisu, który będzie dla mnie idealnym. Naleśniki mają być cieniutkie, dobrze się zwijać i nie pękać. Udało mi się uzyskać taki efekt i dzisiaj dziele się nim z Wami przy okazji tych oto krokietów.  Farsz klasyczny bo pieczarkowy.  Krokiety z pieczarkami SKŁADNIKI: naleśniki: 2 jajka szczypta soli 2 szklanki mleka 1 szklanka wody(...)pieczarek sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju panierka: 1 jajko ¾ szkl mleka sól i kolorowy pieprz do smaku 1 ½ szklanki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto na naleśniki:  Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez 2 minut. Dolewamy mleko i wodę i ponownie miksujemy około 1 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka z serkiem mascarpone 115

piekę ją późnym po południem (tudzież wieczorem) aby przez noc zdążyła wystygnąć. Lubię zatem szukać nowych przepisów na ten smakowity wypiek. Ostatnio u koleżanki jadłam  przepyszną babkę, którą dzielę się dziś z Wami na blogu. Babka z dodatkiem mascarpone - mięciutka i wilgotna - po prostu przepyszna. Skradła moje serce od pierwszego kęsa i oczywiście poprosiłam o przepis. Ja swoją babeczkę(...)wyczuwalny. Porcjami dodawać mascarpone. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku i wlać esencję waniliową. Na koniec wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie zmiksować. Ciasto (powinno być gęste) przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gotową babkę wystudzić

My simple kitchen
Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem 313

Plastry kalafiora wysmarowane aromatycznym masłem z anchois, czosnkiem, chili i upieczone. Z reszty warto przygotować np. zupę kalafiorową z lanymi kluseczkami . Zamiast kroić kalafiora w plastry

Oryginalny smak
DESER KOLOROWA PIANKA 150

Polecam idealny deser na upały. Jest szybki, lekki i bardzo prosty do zrobienia :)  SKŁADNIKI: mleczko zagęszczone niesłodzone 500 g (dobrze schłodzone) wiśniowa galaretka agrestowa galaretka

Pani na deser
Placuszki dyniowe 154

brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi(...)konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko 8 łyżek mąki z brązowego ryżu 1/2 łyżeczka

mecooks