ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:446/616)

Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 187

dzisiaj czekam na ciąg dalszy, bo takie wypadki to się chyba nie zdarzają. W zeszły czwartek, kiedy mentalnie już szykowałam się do pójścia do domu, próbowałam upchnąć ostatnie ciasta w zamrażarce. Przechowujemy je na wysokich wagonach; ten akurat miał miejsce na osiemnaście blach, wypełniony był roladami i spodami biszkoptowymi, które, choć pojedynczo lekkie, w takiej ilości w magiczny wręcz sposób(...)palców przybrała zadziwiająco intensywny odcień fioletu. Lekarzom jednak nie można wierzyć... Korzystając z wolnej środy, upiekłam dzisiaj trzy rodzaje ciasteczek. Zamknęłam je w puszkach; część zabiorę ze sobą w niedzielę na Zelandię, żeby umilały mi czas z dala od domu, resztę zostawię C.; niech on też ma coś od życia. Dzisiaj będzie o tych z kardamonem - skandynawski wypiek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym 266

Tort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Następnie budyń chwilę miksujemy w celu pozbycia się ewentualnych grudek i dzielimy na dwie części: jedna - 2/3 masy, druga 1/3 masy. Masa budyniowo-maślana:W osobnej miseczce miksujemy masło na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu

Słodka Strona
Tarta z orzechami włoskimi 143

świątecznych i noworocznych szaleństwach w kuchni, zostało coś jeszcze z waszych jesiennych zapasów i znajdziecie „trochę” orzechów włoskich do przygotowania najbardziej orzechowej tarty jaką jedliście. Do dzieła… Składniki: Spód: 1,5 szklanki (210 g) mąki 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,25 szklanki (50 g) drobnego cukru 15 obranych orzechów włoskich Dodatkowo: 1 puszka(...)suchej patelni, wystudzić i zmielić. 2) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier oraz wcześniej przygotowane orzechy. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 3) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 5) Ściągnąć jedną warstwę folii

Fitsweet.me
Chałka drożdżowa z kruszonką 153

Dawno nic nie piekłam ..na niedzielę miałam zrobić też drożdżowy wypiek..ale jakoś czasu zabrakło..dziś zrobiłam 2 chałki..tak na szybko....U mnie tak czasem bywa, że jak zacznę coś robić, to zawsze ktoś lub coś mi przeszkodzi..ale i tak jak na robione w ekspresowym tempie nie wyszło tak źle. 25 g drożdży około  1 szkl.mleka(...)cukru  50 dkg mąki  1 jajko 25 g masła kruszonka 2 łyżki mąki 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Składniki ciasta wymieszać w misce, zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Następnie podzielić ciasto na 6 kawałków. Z każdego kawałka utoczyć wałek i zapleść z nich  2 warkocze.Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Baba jak się patrzy:) 151

Niedziela relaks przy kawce;)Polecam BABĘ MIGDAŁOWĄ:) BABA MIGDAŁOWA Składniki jajka 5 szt cukier 1 szklanka niepełna margaryna Kasia 1 kostka mąka pszenna 1,5 szklanki mąka ziemniaczana 0,5 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia Margaryne topimy i schładzamy. W miseczce miksujemy cukier z jajkami, do momentu, az cukier sie rozpuści. Przesiewamy oba rodzaje(...)mąk z proszkiem do pieczenia. Do ubitych z cukrem jaj dodajemy ostudzona margarynę, nastepnie porcjami maki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu, jeszcze gorącą babkę posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Babeczki z makiem 165

wypiekach, mam dla Was kolejną pyszną propozycję – drożdżowe babeczki z makiem i bakaliami :) Dziś w wersji dla zapracowanych, bo korzystam z gotowej masy makowej (sprzedawana w sklepach na działach z artykułami do pieczenia w dużych puszkach). Gotowe babeczki możecie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 12 dosyć dużych babeczek. Składniki: 2,5 szklanki mąki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, formujemy wałek i tniemy nożem na 12 równych kawałków. Każdy

Ciastkozercy
Rosół drobiowy z lanymi kluskami 188

łyżki mąki 2 łyżki wody szczypta soli Cebulę obieramy , przekrawamy na pół i każdą połówkę przypalamy nad ogniem ( można na gazie ) Korpusy płukamy , obieramy z nadmiaru tłuszczu i dzielimy na kawałki , wkładamy do garnka zalewamy 4,5 l wody , dodajemy obraną marchewkę ,pora, pietruszkę -korzeń, paloną cebulę , przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu , co jakiś czas zbierając cedzakiem , gromadzący(...)minut , ciągle na małym ogniu , pod przykryciem . Po tym czasie odławiamy korpusy , obieramy je z mięsa i odstawiamy . W kubku , rozcieramy wszystkie składniki na kluski , tak ,aby utworzyły gładkie ciasto – lekko lejące. Kluski lejemy z łyżki , prosto do gotującego się rosołu , same się porozdzielają. Dodajemy mięso , które obraliśmy z kości . Zostawiamy jeszcze 10 minut . Po czym wyłączamy gaz , doprawiamy

Ogrodnik w podróży
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 156

Ostatnio popełniłam kilka chlebków.  Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem. Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 480 3 łyżeczki soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 80 g płatków owsianych 70 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej(...)miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej

Miksturownik
Rozpływający się w ustach jabłecznik 125

... z dużą ilością delikatnie kakaowej kruszonki :-) Smakuje rewelacyjnie - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1 kostka margaryny do pieczenia - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku

Wielopokoleniowo
Kandyzowana skórka cytrynowa. 161

     Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak

Rozpustne gotowanie
1. Sernik jogurtowo-twarogowy I 259

Hej. Dzisiaj pierwszy dzień blogowania :) W sumie, robię to głównie dla siebie, nie liczę na popularność, ani na stałych bywalców. Aczkolwiek na pewno byłoby to miłe

Be Fit Be Strong
WANILIOWA BABKA Z NUTELLĄ 223

Z okazji majówki upiekłyśmy z Mamą bardzo prostą babkę z pysznymi warstwami pysznej Nutelli. Polecamy :) Przepis krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego

Przepisy Aleksandry
Baton orkiszowy z żurawiną 177

Mam dla was coś co zabierzecie do pracy i z pewnością nie będzie obojętne dla Waszego zdrowia. Zrobimy pyszny baton z gotowanego orkiszu i żurawiny ze

Kuchnia PROzdrowotna
DIETETYCZNE CIASTECZKA 467

Czyli błonnik, błonnik i jeszcze raz błonnik :). Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 86

salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny  sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej.  Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami wołowymi bourguignon. Ciasto delikatne i cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka(...)Tytułu Warszawa, ul. Poznańska 16 http://beztytulu.com/  mail: rezerwacje@beztytulu.com Tel. 22 251 52 88 Kuchnia czynna: poniedziałek- czwartek 12-22 piątek-sobota 12-23 niedziele nieczynne

Kulinarne przygody Gatity