kalafior średniej wielkości 2 jajka 2 łyżeczki koperku 2 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku dodatkowo: sos do pizzy + ulubione dodatki Wykonanie: Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Za pomocą rozdrabniacza mielimy go partiami aż uzyskamy cos na wzór wiórków kokosowych. Do kalafiora dokładamy reszte składników i dokładnie mieszamy(...)bardziej będzie zwarta. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsiusza. Najlepiej sprawdzić stan wypieczenia placka, bo jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej. Ciasto ma być zrumienione przy brzegach i lekko na wierzchu. Na tak przygotowany placek nakładamy sos i ulubione dodatki i pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierwszy kawałek
Przysmaki Karolkiwstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty. Herbatę mieszam z cukrem i alkoholem i nasączam spód ciasta. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz serem mascarpone. Połowę borówki miksuję blenderem i dodaję do masy, resztę zaś dodaję w całości. Masę wykładam(...)ubijam na sztywno dodając zagęstnik z cukrem pudrem, następnie dodaję sok wyciśnięty z połowy cytryny i wykładam 2/3 masy na wierzch tortu. Rozsmarowuję na górze oraz bokach. Resztę masy dziele na części, zabarwiam, przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam dekoracje. Polewą robię napisy. Całość odstawiam do lodówki
Ciasteczkowy PotwórMoże skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :) Przepis ze zdjęciami krok po
Przepisy AleksandryNiedziela. Nie wiem jak u Was, ale ja lubię ten czas tak do 16, bo potem dopada mnie zmora nadchodzącego poniedziałku. Dziś byliśmy na urodzinowym obiedzie mojego taty - raz jeszcze sto lat! - dlatego dzień spędziłem bez gotowania. Nie byłbym jednak sobą, gdybym chociaż chwili nie spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi(...)cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie łyżki miodu -10 gram
BaRepasHej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa
Kuchnia PROzdrowotnaPączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie
Słodka StronaDzisiaj zapraszam na delikatne, maślane rogaliki. Są pyszne! Zrobiłam je z gotową masą makową (nie miałam czasu, żeby robić ją sama). Bardzo wszystkim smakowały. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandry******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina,
W kuchni Karmel-itkiogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół, ta trafi do rosołu. Większą ścieramy na tarce o małych oczkach i niech czeka na swoją(...)nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć leistą konsystencję, nieco rzadszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie za gęste, możemy dodać nieco wody, jeśli za rzadkie - mąki. Lane ciasto w zupie powinno przyjąć postać postrzępionych niewielkich
Kulinarne zapędy KokosaBardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć
kgwjanczewoWitajcie wszyscy! będzie prosto i błyskawicznie szybko. Wspomnienia z dzieciństwa powrócą na na pewno!. Zabieramy się za prostą kaszkę gryczaną która będąc bardzo prostym posiłkiem
Kuchnia PROzdrowotnapróżnowałam. Między innymi słuchałam Waszych sugestii odnośnie sposobu prowadzenia bloga, prezentowania przepisów jak i Waszych propozycji, co chcielibyście na blogu zobaczyć. Zadawałam mnóstwo pytań, ale sami też bardzo chętnie dzieliliście się ze mną swoimi pomysłami. Za wszystko bardzo Wam dziękuję! Postaram się spełnić Wasze życzenia i wcielić w życie większość z nich tak, aby mój blog był dla Was jeszcze(...)ciemnych czereśni. Stąd także jej nazwa - która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez
Garniec MagalieKiedy zobaczyłam zdjęcie tej tarty - dzieło Agnieszki - od razu pomyślałam, że podobnie jak deser Pavlovej, idealnie oddaje w swej kolorystyce barwy Norwegii. Zdaję sobie sprawę, iż sezon na maliny się skończył, ale wrzucam go dla tych, którzy smaki lata chcą odczuć na języku. Mhmmm..... Pychota! Tarta z malinami i borówkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Spód 350 gram herbatników połączyć z 160 gram masła(...)tart. Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy 2 budynie ugotować w dwóch szklankach mleka Ostudzić. Wyłożyć na wystudzone ciasto Wierzch posypać malinami i borówkami. Można całość polać białą czekoladą. Gotowe ciasto wrzucić na godzinę do lodówki. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek . Na niedzielę idealne! Szafranowe bułeczki Składniki: 24 bułeczki 500 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko + 1 jajko, rozmącone do posmarowania starta skórka z jednej cytryny 150 g masła 180 g cukru(...)perłowy cukier do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj
codojedzeniazajrzeć. Jednak z upływem czasu, blog stał się stałym elementem mojego życia i nie chcę by to się zmieniło. Uwielbiam pichcić, pięknie dekorować moje potrawy, robić im zdjęcia i dzielić się nimi w Wami. Sprawia mi to mnóstwo radości, zabawy i żyje tym również cała moja rodzina. Podsumowując, w dniu 100 posta , dziękuję stałym czytelnikom i tym którzy wpadają(...)tworzeniu tej strony. Wszyscy jesteście wielcy i dajecie mi ogromnego powera do działania! DZIĘKUJĘ! W związku z tak wyjątkowym dniem, myślałam żeby wstawić coś specjalnego. Zastanawiałam się nad ciastami, deserami, w końcu, w tak wyjątkowy dzień jak ten powinnam opublikować coś szczególnego. Po dłuższym przemyśleniu, stwierdziłam, że to nie może być ciasto, gdyż za 3 dni, w moje urodziny takowe
Be Fit Be Strongokreślałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu(...)obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce
dom-agi.plnapiszę innym razem. Nie stosuję drastycznych diet, bo się do nich nie nadaję. Słodkich przepisów na blogu jednak nie zabraknie :) Blok czekoladowy, kokosanki i ciasto 3Bit ciągle czekają, aż znajdę chwilę i napiszę o nich dwa słowa. Tymczasem w weekendy i w tygodniu jest mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. Granatowo, kalafiorowo i migdałowo! składniki : 1 mały kalafior(...)świeżej melisy, mięty i kolendry Migdały w płatkach prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Listki melisy, mięty i kolendry myjemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy na różyczki, myjemy i osuszamy. Różyczki kroimy w plastry (jak płaskie drzewka). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kawałki kalafiora. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą
bistro mamamamy niedziele, te wolne dni strasznie szybko lecą, za szybko :). I znowu wczesna pobudka i marsz do pracy, ehhh, ale co zrobić. Pogoda wstrętna, poda jakiś deszcz, a cały piękny śnieżek póki co znikną. A szkoda. Wczoraj byłam na 18 mojego siostrzeńca, który już od dawna nie mógł się jej doczekać, po dwóch latach mu tej radochy(...)jestem tego pewna, po nic tak ni smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D. A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie
Moje pyszne gotowanieCiepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też. Mąka w szafie jest zawsze :) Trzeba zrobić coś smacznego, w miarę szybkiego i coś, co zawsze się udaje. I nie wymaga dużej ilości jajek, bowiem w lodówce były tylko dwa. "I koniecznie(...)ktoś zza pleców ;-) Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika! Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam! Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego
Grahamka, weka i kajzerkasoli Do bialek dodac zoltka, wymieszac razem Teraz dodac wymieszane razem maki z cukrem pudrem Wszystko mieszamy az uzyskamy gladka konsystecje Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy 35 - 40 min Po upieczeniu wyciagamy biszkopt i go rzucamy na ziemie ( rzucamy, aby nie powstal zakalec) Spowrotem wkladamy(...)serka wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem Tort: biszkopt masa smietanowa cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa) Biszkopt dzielimy na dwa placki Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa Na to nakladamy drugi placek Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie ja wygladzamy na wierzchu tortu Mozna pozostawic
Klaudynkowa kuchnia