Może skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :) Przepis ze zdjęciami krok po
Przepisy AleksandryNiedziela. Nie wiem jak u Was, ale ja lubię ten czas tak do 16, bo potem dopada mnie zmora nadchodzącego poniedziałku. Dziś byliśmy na urodzinowym obiedzie mojego taty - raz jeszcze sto lat! - dlatego dzień spędziłem bez gotowania. Nie byłbym jednak sobą, gdybym chociaż chwili nie spędził w kuchni. Zaprzęgnąłem do pracy synka i robimy drożdżówki z domowymi powidłami jabłkowymi(...)cukru i kruszonką z płatków owsianych. Dodam, a w zasadzie pochwalę się, że pomysł jest mój, w 100% autorski zainspirowany ostatnimi eksperymentami z wypiekami. Czego użyliśmy? Do ciasta. -1 i 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej pszennej -1 kubek mąki pszennej TYP550 -1/2 kubka mleka do rozczynu -1/2-1 kubka ciepłego mleka do ciasta -szczypta soli -dwie łyżki miodu -10 gram
BaRepasHej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa
Kuchnia PROzdrowotnaPączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie
Słodka StronaDzisiaj zapraszam na delikatne, maślane rogaliki. Są pyszne! Zrobiłam je z gotową masą makową (nie miałam czasu, żeby robić ją sama). Bardzo wszystkim smakowały. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy Aleksandry******************* Kiedy to jechałam wraz z Laurą z bloga Cafe Babilon i jej mężem, Januszem oraz kamerzystką Asią (klik), na półfinał konkursu BlogerChef do Gniewina,
W kuchni Karmel-itkiogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół, ta trafi do rosołu. Większą ścieramy na tarce o małych oczkach i niech czeka na swoją(...)nasza zupa była gęsta, używamy czterech jajek i tyle samo mąki, jeśli ma by lżejsza - połowę tych składników. Mieszamy je dokładnie, najlepiej widelcem tak, by nie było grudek. Nasze ciasto powinno mieć leistą konsystencję, nieco rzadszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie za gęste, możemy dodać nieco wody, jeśli za rzadkie - mąki. Lane ciasto w zupie powinno przyjąć postać postrzępionych niewielkich
Kulinarne zapędy KokosaBardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć
kgwjanczewoWitajcie wszyscy! będzie prosto i błyskawicznie szybko. Wspomnienia z dzieciństwa powrócą na na pewno!. Zabieramy się za prostą kaszkę gryczaną która będąc bardzo prostym posiłkiem
Kuchnia PROzdrowotnapróżnowałam. Między innymi słuchałam Waszych sugestii odnośnie sposobu prowadzenia bloga, prezentowania przepisów jak i Waszych propozycji, co chcielibyście na blogu zobaczyć. Zadawałam mnóstwo pytań, ale sami też bardzo chętnie dzieliliście się ze mną swoimi pomysłami. Za wszystko bardzo Wam dziękuję! Postaram się spełnić Wasze życzenia i wcielić w życie większość z nich tak, aby mój blog był dla Was jeszcze(...)ciemnych czereśni. Stąd także jej nazwa - która może dla Was brzmieć enigmatycznie i sprawiać problemy. Samą nazwę dania wymawia się następująco: [klafuti] . W oryginale jest to nic innego jak ciasto naleśnikowe, którym zalewa się różne owoce (w oryginale czereśnie), a następnie zapieka je w piekarniku. Do dziś dnia chętnie przyrządzane przez francuskie babcie i mamy, kultywowane we francuskich domach przez
Garniec MagalieKiedy zobaczyłam zdjęcie tej tarty - dzieło Agnieszki - od razu pomyślałam, że podobnie jak deser Pavlovej, idealnie oddaje w swej kolorystyce barwy Norwegii. Zdaję sobie sprawę, iż sezon na maliny się skończył, ale wrzucam go dla tych, którzy smaki lata chcą odczuć na języku. Mhmmm..... Pychota! Tarta z malinami i borówkami www.kuchniasmakow.blogspot.com Spód 350 gram herbatników połączyć z 160 gram masła(...)tart. Włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni. Krem budyniowy 2 budynie ugotować w dwóch szklankach mleka Ostudzić. Wyłożyć na wystudzone ciasto Wierzch posypać malinami i borówkami. Można całość polać białą czekoladą. Gotowe ciasto wrzucić na godzinę do lodówki. www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek . Na niedzielę idealne! Szafranowe bułeczki Składniki: 24 bułeczki 500 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko + 1 jajko, rozmącone do posmarowania starta skórka z jednej cytryny 150 g masła 180 g cukru(...)perłowy cukier do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj
codojedzeniazajrzeć. Jednak z upływem czasu, blog stał się stałym elementem mojego życia i nie chcę by to się zmieniło. Uwielbiam pichcić, pięknie dekorować moje potrawy, robić im zdjęcia i dzielić się nimi w Wami. Sprawia mi to mnóstwo radości, zabawy i żyje tym również cała moja rodzina. Podsumowując, w dniu 100 posta , dziękuję stałym czytelnikom i tym którzy wpadają(...)tworzeniu tej strony. Wszyscy jesteście wielcy i dajecie mi ogromnego powera do działania! DZIĘKUJĘ! W związku z tak wyjątkowym dniem, myślałam żeby wstawić coś specjalnego. Zastanawiałam się nad ciastami, deserami, w końcu, w tak wyjątkowy dzień jak ten powinnam opublikować coś szczególnego. Po dłuższym przemyśleniu, stwierdziłam, że to nie może być ciasto, gdyż za 3 dni, w moje urodziny takowe
Be Fit Be Strongokreślałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu(...)obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt. Dla ułatwienia ręce
dom-agi.pl